Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΧΑΝΙ ΤΗΣ ΙΘΑΚΗΣ ΕΧΕΙ ΞΑΝΑΖΩΝΤΑΝΕΨΕΙ!!


Στο σημείο όπου η βόρεια Ιθάκη παντρεύεται με τη νότια και το Ιόνιο Πέλαγος φαίνεται και από τις δυο πλευρές του νησιού, σε υψόμετρο 180 μέτρων στην πλαγιά του Νήριτου, κοντά στον Ομηρικό Αγρό του Λαέρτη και κάτω από την προστάτιδα της Ιθάκης Παναγία των Καθαρών, βρίσκεται το γνωστό σε όλους Χάνι, το χάνι του Δημιά, της οικογενείας Δόριζα από το Βαθύ. Εκεί ξεκουράζονταν οι διαβάτες με τα έμφορτα υποζύγια κατά την εποχή όπου το μόνο μέσο μεταφοράς ήταν οι τροχήλατες άμαξες.
Όταν ο κόσμος κατευθυνόταν στη Χώρα καμάρωνε όταν έφθανε στο Χάνι, επειδή άρχιζε μετά ο κατήφορος προς τον Αετό. Το ίδιο και όταν έρχονταν από τη χώρα, επειδή τελείωνε ο κουραστικός ανήφορος και ακολουθούσε το ευχάριστο ίσωμα προς τον Σταυρό και τα υπόλοιπα χωριά. Ο Κωνσταντής και η σύζυγος του, Βαγγελούλα, μαζί με τον πατέρα του, τον μπάρμπα Δημιά, πάντα ήταν εκεί πιστοί και καλοσυνάτοι , για να προσφέρουν την φιλοξενία και την φροντίδα στους διαβάτες.
Άνθρωποι της υπαίθρου σοφοί και απλοί , πρόσφεραν λουκούμι, νερό και καφέ, που ήταν απαραίτητα, μαζί με το ζεστοφούρνι και το μυρωδάτο θρούμπι του βουνού. Στο ιστορικό Χάνι, κουρασμένος διαβάτης θα εύρισκε μέσα στο λιοπύρι του καλοκαιριού τη δροσιά στη σκιά της πυκνόφυλλης κουτσουπιάς και στη βαρυχειμωνιά θα ένιωθε τη ζεστασιά όχι μόνο από τη γωνιά με τα αναμμένα κούτσουρα αλλά και από τη θαλπωρή της φιλόξενης οικογένειας. Ακόμα και τα κουρασμένα άλογα ξεκουράζονταν και ξεδιψούσαν στη στέρνα του Δημιά.
Ο Λόρδος Βύρων , όταν επισκέφτηκε την Ιθάκη και πηγαίνοντας προς τη Σχολή Ομήρου, φιλοξενήθηκε και διανυκτέρευσε στο Χάνι, για να ξεκουραστεί και να απολαύσει την ομορφιά της πλάσης. Στα χρόνια της Κατοχής, το Χάνι, λόγω της θέσης του σε στρατηγικό σημείο του νησιού, έλεγχε σαν παρατηρητήριο τις κινήσεις των εχθρών και η οικογένεια Δημιά παρείχε στους κατοίκους και στους αντάρτες μας πολύτιμες πληροφορίες.
Σήμερα, στον ίδιο χώρο, μέσα στο παραμύθι του πελάγους και του βουνού, ξαναζωντάνεψε το Χάνι του Δημιά από τον εγγονό του, Κώστα Δημ. Δόριζα, προσφέροντας από το καλοκαίρι του 2006 τις υπηρεσίες του στον κόσμο. Η σύγχρονη καφετέρια στο παλιό κτίριο του 18Ο αιώνα και το καινούργιο εστιατόριο, σε συνδυασμό με την οικογενειακή φιλόξενη παράδοση, καλούν και πάλι τον επισκέπτη και φιλοδοξούν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του.
Chani 1800 cafeteria-bar-restaurant Ithaca, Greece
+30 6942487436 + 6949429106

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου