Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

ΤΟ ΡΟΪ ΤΟΥ ΛΑΔΙΟΥ



Ένα μικρό διάλειμμα με μια όμορφη και αστεία κεφαλλονίτικη φάρσα.
Όπως είναι γνωστό ο Κεφαλλονίτης από τη στιγμή που θα γεννηθεί έχει μέσα του το μικρόβιο της φάρσας. Κι΄ είναι αυτή η φάρσα που τον συνοδεύει σ΄ όλη του ζωή, την χρησιμοποιεί σχεδόν κάθε μέρα, δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αυτήν, την απολαμβάνει αλλά και δεν παρεξηγιέται ποτέ για τις φάρσες του.
Ο παπα-Αναγνώστης Βελάρδος, πολύτεκνος και πάμφτωχος ρασοφόρος ήτανε εφημέριος στον ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στο Αργοστόλι.
Ήτανε η μέρα της γιορτής του Αγίου, η εκκλησιά πανηγύριζε και χοροστατούσε ο φιλόσοφος και πνευματώσης Δεσπότης της Κεφαλονιάς, ο αείμνηστος Γεράσιμος Δόριζας.
Ανάμεσα στους παπάδες που πλαισίωναν τον Δεσπότη ήταν κι΄ ένας καινούργιος από το Ληξούρι, πρώην φούρναρης.
Την ώρα που οι παπάδες εξέρχονται από το ιερό κρατώντας ο ένας το άγιο Δισκοπότηρο, ο άλλος την αγία Λόγχη, άλλος τον Σταυρό και τα λοιπά της θρησκείας μας άγια Σύμβολα, ο φρεσκοφτιαγμένος Ληξουριώτης παπάς τάχε χαμένα όπως το ψάρι που έχασε τα νερά του.
Τον είδε ο παπα-Αναγνώστης ο Βελάρδος και του πάσαρε στα χέρια το ροϊ του λαδιού. Δηλαδή το ψιλόλιγνο τενεκεδένιο δοχείο που έχει κι΄ έναν λαιμό σα βέργα και χρησιμοποιείται για να ρίχνουν σιγά-σιγά το λάδι στα καντήλια.
Μπορείτε να φανταστείτε τι επακολούθησε όταν το πυκνό εκκλησίασμα που ήταν στο πανηγύρι είδε τον καινούργιο Ληξουρώτη παπά με το ροϊ στο χέρι.
Ακόμη κι΄ο Δεσπότης, ο Δόριζας έκαμε ένα τέταρτο της ώρας να συνέλθει από τα γέλια.
Από το βιβλίο του Χρήστου Βουνά Δύο Ώρες με χορτάτα Κεφαλλονίτικα Ανέκδοτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου