Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΖΟΡΙΑ, ΟΤΑΝ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ... ΔΕΝ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΥΟ!!!!


Στη γαλλική Ριβιέρα σε λιμάνι κοντά στη Νίκαια έφθασε ο Ρομάν Αμπράμοβιτς με το πολυτελέστατο σκάφος του, Εclipse, το μεγαλύτερο στον κόσμο. Κοστίζει ένα δισ. λίρες κι έχει μήκος 170 μέτρα.
Ζητώντας άδεια να εισέλθει στο λιμάνι και να αγκυροβολήσει οι Αρχές στην Αντίμπ του είπαν το πολύ απλό... πρόλαβε άλλος! Ο Ρώσος μεγιστάνας εξεπλάγη από τη δήλωση καθώς αναγκάστηκε να μείνε αρόδο και να βγει με φουσκωτό στην ακτή.
Τη μάχη για μια θέση -όχι στον ήλιο- αλλά στο λιμάνι έδωσε ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος με έναν άλλο μεγιστάνα, τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Al-Waleed bin Talal Alsaud, ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου Savoy στο Λονδίνο και 26ο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, σύμφωνα με τη λίστα του Forbes. O πρίγκιπας είχε φθάσει νωρίτερα και είχε αράξει το επίσης πολυτελές σκάφος του, αλλά μόλις 81 μέτρων, απολαμβάνοντας τις διακοπές του στη γαλλική Ριβιέρα. Ωστόσο, το λιμάνι δεν έχει ανάλογη υποδομή για να χωρέσει δύο μεγαθήρια, ενώ το Eclipse του Αμπράμοβιτς είναι από μόνο του τόσο μεγάλο που σίγουρα δημιουργεί πρόβλημα στην πρόσδεση κι άλλων σκαφών.
Οι Αρχές έδωσαν εντολή στο πλήρωμα του Ρώσου μεγιστάνα να παραμείνουν έξω από το λιμάνι και να εισέλθουν με φουσκωτό καθώς ο χώρος ήταν ήδη πιασμένος και ήταν πολύ δύσκολο κι επικίνδυνο να... στριμώξουν την «Eclipse» δίπλα στο «Kingdom KR5».
Ο Αμπράμοβιτς που σύμφωνα, επίσης, με το Forbes καταλαμβάνει την 53η θέση ως πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, είχε ζητήσει από τις Αρχές πριν από τρία χρόνια να κατασκευάσει προβλήτα και να δημιουργήσει την υποδομή ώστε να αγκυροβολεί το σκάφος του κοντά στο σπίτι που διαθέτει στην πόλη, αλλά είχε λάβει αρνητική απάντηση.
Συγκρίνοντας τα δύο σκάφη, νικητής βγαίνει ο Αμπράμοβιτς. Η θαλαμηγός «Eclipse» έχει μήκος 170 μ., διαθέτει δύο πισίνες, ντίσκο, 30 καμπίνες, δύο ελικοδρόμια, ένα μικρό υποβρύχιο, αντιπυραυλικό σύστημα, αλεξίσφαιρα παράθυρα, σύστημα λέιζερ για να διώχνει τους παπαράτσι και ειδικό αμυντικό σύστημα γύρω από τη σουίτα του Ρώσου μεγιστάνα. Αρχική του αξία ήταν τα 330 εκατ. λίρες αλλά με τις προσθήκες και τις μετασκευές προσεγγίζει την τιμή του 1 δισ. λιρών.
Από την άλλη το σκάφος του πρίγκιπα Al-Waleed, αν και μικρότερο, έχει μία εκπληκτική ιστορία. Ναυπηγήθηκε το 1980, συμμετείχε στην ταινία του James Bond το 1983 "Ποτέ μην λες ποτέ", μεταφέρει 22 φιλοξενουμένους και 31 μέλη πληρώματος. Ναυπηγός και αγοραστής του υπήρξε ο Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος Adnan Khashoggi, αποδίδοντάς του το όνομα «Nabila». Ανάμεσα στους αγοραστές του κατά καιρούς είναι και ο Donald Trump, ενώ το 1991 το αγόρασε ο πρίγκιπας και το ονόμασε «Kingdom 5KR» από το όνομα της εταιρείας του Kingdom Holdings, το τυχερό του νούμερο 5 και τα αρχικά των παιδιών του ΚR. Νέο σχέδιο του πρίγκιπα είναι να κατασκευάσει το υψηλότερο κτίριο του κόσμου το Kingdom Tower στη Σαουδική Αραβία.
Η Αντίμπ είναι το μεγαλύτερο λιμάνι στην Ευρώπη με υποδομή για 2.000 αγκυροβόλια αλλά μόνο μία θέση για ένα τόσο μεγάλο γιοτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου