Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

«ΟΜΗΡΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ» (HOMERIC POEMS)



Το Homeric Poems είναι η ξενοδοχειακή ραψωδία της οικογένειας Καραβία. Ένα έπος που έβαλε πλώρη από την Ιθάκη πολλά χρόνια πριν για να βρει το φιλόξενο λιμάνι του στους απότομους βράχους της σύγχρονης Σαντορίνης.
Στη θέση του Οδυσσέα ο προπάππος του ιδιοκτήτη Χρύσανθου Καραβία, ο οποίος νέος ακόμα, παίρνει τη γυναίκα του και συνάμα τη μεγάλη απόφαση να μετοικήσουν στη Σαντορίνη. Μια απόφαση που έμελλε να ασκήσει τεράστια επίδραση στην οικογένεια Καραβία και αιτία να γεννηθεί το πιο μαγευτικό στολίδι φιλοξενίας στα κυκλαδίτικα νερά του Αιγαίου.
Το 1994 ο Χρύσανθος Καραβίας αποφασίζει να χτίσει ένα ξενοδοχείο δέκα διαμερισμάτων στο Φηροστεφάνι της Σαντορίνης. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής, αγναντεύει τη θέα από το ξενοδοχείο και μάταια ψάχνει τις κατάλληλες λέξεις να περιγράψει αυτό που αντικρίζουν τα μάτια του. Εικόνες του προπάππου του από το παρελθόν, η ανάμνηση της Ιθάκης και η αποστομωτική θέα της καλντέρας, η θέα της δικής του προσωπικής Ιθάκης, περνούσαν συνέχεια μπροστά του. «Μόνο ένας ποιητής μπορεί να περιγράψει κάτι τόσο όμορφο», πρέπει να σκέφτηκε. Και έτσι έγινε. Τα «Ομηρικά Ποιήματα» γεννήθηκαν και άνοιξαν τις φιλόξενες θύρες τους ένα χρόνο μετά, το Μάιο του 1995.
Το επόμενο βήμα ήταν να δώσει ονόματα, ζωή και ξεχωριστό χαρακτήρα σε κάθε ένα από τα διαμερίσματα δανειζόμενος φυσικά ονόματα από την Ιλιάδα και την Οδύσσεια. Ξαναγεννήθηκαν λοιπόν σε μία ηφαιστειακή πλαγιά της Σαντορίνης, ο Ποσειδώνας, ο Οδυσσέας, ο Έκτορας,ο Ορφέας, η Αμφιτρίτη, ο Πάρης, ο Άδωνης, η Πηνελόπη και ο Έρως. Έχοντας πάντα σαν πυξίδα του, τους δυνατούς οικογενειακούς του δεσμούς, ονομάζει και ένα από τα διαμερίσματα «Ανδρομάχη», από το όνομα της μικρότερης κόρης του.
Το 1996 η Ελένη και η Ευρυδίκη γεννιούνται, και μαζί με την κεντρική πισίνα προσθέτουν ακόμα τρεις στροφές στα «Ομηρικά Ποιήματα» που αρχίζουν έτσι σιγά αλλά σταθερά να παίρνουν την τελική τους μορφή.
Το 1997 αγοράζει το «Καπετανόσπιτο», ένα παλιό αρχοντικό το οποίο ανακαινίζει πλήρως για να στεγάσει τρεις σουίτες κάτω από τον ίδιο ουρανό. Με την περάτωση των έργων δύο χρόνια μετά, ο Τηλέμαχος, ο Μενέλαος και η Καλυψώ, τα νέα «παιδιά» των «Ομηρικών Ποιημάτων», αναπνέουν για πρώτη φορά τον καθαρό κυκλαδίτικο αέρα.
Το 2001 χτίζει τις «Grand Suites» Ήλιος, Γαία και Κόσμος και τη νυφική σουίτα Αχιλλέας. Το 2005 οι κατασκευές τελειώνουν και η «Ομηρική παρέα» έχει πλέον ολοκληρωθεί.
Τα «Ομηρικά Ποιήματα» είναι το ταξίδι και ο προορισμός μαζί. Είναι η θέα της πανάρχαιας καλντέρας που κάνει τον άνθρωπο να αισθάνεται παρών στη δημιουργία του κόσμου. Σήμερα γυρνάν ξανά και ξανά Οδυσσείς νέοι και παλαιοί, από όλο τον κόσμο για να ζήσουν έστω και για μία εβδομάδα τη γαλήνη του δικού τους καταφυγίου, της δικής τους Ιθάκης στην ομορφιά ενός τόπου που σε σαγηνεύει όχι από τις φωνές των Σειρήνων, αλλά με τη θέα ενός ψιλοκοιμησμένου ηφαιστείου, με το βαθύ μπλε χρώμα του Αιγαίου, το λευκό χρώμα των σπιτιών και των αρωμάτων της «Ιθάκης του Αιγαίου», τη Σαντορίνη.
Πάντα στο νου σου να' χεις την Ιθάκη.
Το φθάσιμο εκεί ειν' ο προορισμός σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου