Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

KEΦΑΛΟΝΙΑ: ΧΕΛΩΝΕΣ ΕΠΙΤΕΘΗΚΑΝ ΣΕ ΛΟΥΟΜΕΝΟΥΣ


Τα τελευταία χρόνια ο Κλειματσιάς (Παραλία στα Σπαρτιά) έχει αρχίσει να γίνεται μια κοσμοπολίτικη παραλία με τις ομπρέλες να είναι η μία πάνω στην άλλη. Θες λίγο τα ωραία νερά και ο προσανατολισμός της παραλίας (όποτε έχει κύμα στις άλλες Λειβαθινές παραλίες ο Κλειματσιάς είναι Λάδι), θες λίγο η εύκολη πρόσβαση με το Parking εκεί που σκάει το κύμα, θες ο ίσκιος που από τις 14:30 κάνει την εμφάνιση του, θες η καθαρή αμμουδιά, θες το WaterWay... το αποτέλεσμα είναι η παραλία να είναι γεμάτη κόσμο και κυρίως γονείς με μικρά παιδάκια.
Όμως, εκτός από τους ανθρώπους ιδιαίτερη προτίμηση, ειδικά εφέτος, δείχνουν στην παραλία αρκετές χελώνες. Κατά φημολογία οι χελώνες είναι 4-5 στον αριθμό και από μεγέθη που ποικίλουν. Aυτή που είδα εγώ είναι σαν ένα μεσαίο τραπεζάκι μπαλκονιού.
Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε ακούσει για κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις που οι χελώνες μάλλον νοιώθοντας απειλή είχαν κάνει επιθέσεις στα ανοιχτά. Από την αρχή αυτού του καλοκαιριού όμως έχουν αρχίσει να βγαίνουν στα πολύ ρηχά και να δαγκώνουν πολλούς ανυποψίαστους λουόμενους, ευτυχώς μέχρι στιγμής ενήλικες. Μερικά από τα θύματα πήγαν στο νοσοκομείο, άλλοι με μολοπόνεμα και με σχηματισμένα τα δυνατά σαγόνια, και άλλοι με μικρές πληγές. Το τελευταίο σοβαρό περιστατικό ήταν σε κάτοικο του χωριού με απώλειες μια μαυρίλα στην πλάτη, ένα νύχι και 2 ράμματα.
Ο λόγος που αναφέρω το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι σε καμία περίπτωση για να δυσφημίσω την παραλία του χωριού μου αλλά για να προλάβω κάποιες «μαγκιόρικες» αντιδράσεις, γιατί εδώ και πολλές μέρες κυκλοφορεί η ιδέα στους κύκλους του χωριού ότι μόνη λύση είναι το τουφέκισμα... για την χελώνα - Orca!
Αν και μου κάνει εντύπωση το πώς ένα τέτοιο θέμα δεν έχει αναδειχθεί από τους επίδοξους ρεπόρτερ του χωριού... νομίζω ότι είναι καιρός να επιληφθεί του θέματος κάποιος επίσημος φορέας, είτε αυτό είναι λιμεναρχείο, είτε εθελοντές οικολογικής οργάνωσης είτε κάποιος άλλος... και θα μου πεις, τι να κάνουν...; δεν ξέρω, δεν είμαι εγώ ο ειδικός.
Καταρχήν ας βρουν ποιανού αρμοδιότητα είναι και εκτός από οδηγίες για το τι θα κάνουμε αν δούμε νεογέννητα χελωνάκια σε κάποια παραλία... να μας που και τι θα κάνουμε αν δούμε κάπου εκεί κοντά και τη Μαμά τους ή τον Μπαμπά τους!
Ευχαριστώ
GerMor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου