Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Ο «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΑΣΘΜΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ ΤΟΥ!!!


Έγιναν χθες τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του ΟΔΥΣΣΕΑ στην Ιθάκη। Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και μίλησαν όλο το Θιάκι και όχι μόνο… ο Δήμαρχος Κεφαλληνίας Αλέξανδρος Παρίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Σωτήρης Κουρής, η Αντιπεριφερειάρχης Σμαράγδα Σαρδελή, ο εφοπλιστής Παναγιώτης Τσάκος, ο Αντιδήμαρχος Ιθάκης Μάκης Βερώνης, ο τέως Δήμαρχος Ιθάκης Γιώργος Βασιλόπουλος, ο τέως Έπαρχος Ιθάκης Αθανάσιος Λιβιτσάνης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φιλομήρων Ιθάκης Σπύρος Αρσένης, οο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Μανόλης Βαλέττας, ο δημοτικός σύμβουλος Ιωάννης Μαρμάρης και δεν ξέρω αν μου διέφυγε και κανένας। Σχεδόν δύο ώρες χαιρετισμοί και ομιλίες και παρ’ όλο που ο κόσμος δυσανασχετούσε τόσο αυτή। Ήρθαμε να δούμε το άγαλμα του ΟΔΥΣΣΕΑ και όχι να σε πολιτική συγκέντρωση είπαν φώναξαν μερικοί। Μέχρι και ο πρώην Δήμαρχος Βασιλόπουλος, μπορεί να μην έκλαψε αυτή τη φορά αλλά έκανε μέχρι και αποτίμηση της τετραετίας του। Τι ήθελε το δίκτυο ύδρευσης με τα από καλυπτήρια του αγάλματος δεν κατάλαβα…। Δόξα το Ποσειδώνα και ο έρμος ο Οδυσσέας ήπιε νερό με το κουτάλι। Το δε χειμώνα με τις φουρτούνες στο λιμάνι εκεί να δεις!! Άσε που ο πρώην Δήμαρχος Βασιλόπουλος λέγοντας τον Οδυσσέα πατέρα του, μάλλον έχει δίκιο ο Θοδωρής, «μπέρδεψε» το πατέρα του με το παππού του μιας και ο αείμνηστος πατέρας του λεγόταν Τηλέμαχος και ο παππούς του Οδυσσέας-του πρώην Δημάρχου εννοώ.
Και με το δίκιο της η γλύπτρια Κορίνα Κασσιανού αρκετά συγκινημένη και με πολύ τρακ αντί να μιλήσει ζήτησε από τους διοργανωτές….. να γίνουν «επιτέλους» τα αποκαλυπτήρια αφού με τον μακρύ κατάλογο των ομιλητών είχε πια βραδιάσει. Πάντως τις αξίζουν συγχαρητήρια για την όμορφη δουλειά παρ όλο το νεαρό της ηλικίας της - φοιτήτρια της ΑΣΚΤ. Να σημειώσουμε την απουσία του Δημάρχου Ιθάκης, η οποία σχολιάστηκε δυσμενώς. Αν ήταν στην εκδήλωση ο Δήμαρχος παρών δεν θα απουσίαζε και ο έτερος φίλος του εργολάβος και Δήμαρχος Ξηρόμερου κ. Πυθαγόρας μετά της συζύγου του Αντιδημάρχου επί των πολιτιστικών– άσε που έχασε και το πόστο του αφού στο σημείο απαγόρευσης πρόσδεσης σκαφών πάντα έδενε το δικό του πλεούμενο. Σημείο αναφοράς για τη Ιθάκη και το μέλλον της μιας και σε εκείνο το σημείο επί του σκάφους Δημάρχου Πυθαγόρα, έπεφταν τα σχέδια μεταφοράς νερού στην Ιθάκη με λάστιχο από τον Αστακό. Ξέρετε το συνηθίζει ο Δήμαρχος να αποφεύγει εντέχνως τις εκδηλώσεις με τους πολλούς ομιλητές και ιδιαίτερα όταν ανάμεσα σ αυτούς συμπεριλαμβάνεται κι η Αντιπεριφερειάρχης Σμαραγδούλα… βγάζει μπιμπίκια ο άνθρωπος σας λέω!!!
Η όλη τελετή ξεκίνησε στις 7.30 και ολοκληρώθηκε γύρω στις 9.30, στο τέλος ρίχτηκαν ελάχιστα πυροτεχνήματα, που θα μπορούσε η όλη βραδιά στη συνέχει να έχει έναν πανηγυρικό χαρακτήρα, ενώ τα παραπλέοντα σκάφη σφύριζαν.. Κάτι σαν τη διέλευση της Ολυμπιακής φλόγας στο νησί μας το 2004, με βάρκες στο λιμάνι, τη μπάντα της φιλαρμονικής εν πλω και για τι όχι τη διοργάνωση μιας βαρκαρόλας η μιας αναπαράστασης της επιστροφής του Οδυσσέα από τους Φαίακες.
Το άγαλμα τοποθετήθηκε στο μπαστούνι του Λιμεναρχείου πάλι καλά που δε μπήκε στη μέση της πλατείας με της τέντες και τα τραπεζοκαθίσματα… παρέα με τον Όμηρο που κυττάει και κάνει παρέα την τόσο συμπαθέστατη Γκόλφω του ακρινού περιπτέρου της Πλατείας. Για το λόγο αυτό απομακρύνθηκαν όλα τα κότερα, ξηλώθηκαν οι δέστρες και απαγορεύτηκε η πρόσδεση σκαφών, αλλά και η στάθμευση αυτοκινήτων στο σημείο αυτό.
Ο χώρος γύρω από το άγαλμα θα μπορούσε να ήταν όπως θα έπρεπε, ευπρεπισμένος εννοώ, εάν ο Δήμαρχος Ιθάκης κ. Κασσιανός δεν ακύρωνε αυθαίρετα με το ξεκίνημα της θητείας του, τη χρηματοδότηση του Λιμενικού Ταμείου ύψους 45.000€ για την ανάπλαση του χώρου, με αφορμή εκεί της τοποθέτησης του αγάλματος του ΟΔΥΣΣΕΑ που είχε ζητηθεί και είχε εγκριθεί από τη προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Φυσικά υπάρχουν και διαμαρτυρίες καταστηματαρχών εστιατορίων της παραλίας που υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση της πρόσδεσης στη προβλήτα του Λιμεναρχείου τους αφαιρεί πελάτες και έτσι τους δημιουργεί ένα επιπλέον οικονομικό πρόβλημα. Σε όσους παραβρέθηκαν δόθηκε ένα δίπτυχο φυλλάδιο στα ελληνικά και αγγλικά, το οποίο αναφερόταν σ' ένα μικρό ιστορικό της πορείας κατασκευής του αγάλματος. Κάτι άλλο θα περιμέναμε που πράγματι ο καθένας που θα το έπαιρνε στην εκδήλωση να του θύμιζε μετά από χρόνια κάτι. Θα μου πεις πόσοι και ποιοι ασχολήθηκαν με το θέμα, μόνο ο πρώην Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ιθάκης Όμηρος Οδ. Κωστόπουλος πήρε πάνω του την όλη εκδήλωση και μάλιστα τα άκουσε κι από πάνω. Άντε φτάνει η γκρίνια άγαλμα έχουμε και αυτό μετράει. Απ το πρωί σήμερα Κυριακή πόσοι ντόπιοι και ξένοι έχουν παρελάσει από εκεί για αναμνηστικές φωτογραφίες δεν λέγετε!!! Παρά τη γκρίνια συγχαρητήρια σε όσους εργάστηκαν για να έχει η Ιθάκη επιτέλους τον ΟΔΥΣΣΕΑ της.
Coutsombola from ithaca
Το ρεπορτάζ το πήραμε από ανάρτηση στο http://www.ithacanews.gr
Πίνακας του Τζόρτζιο ντε Κίρικο: "Η επιστροφή του Οδυσσέα", 1968.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου