Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

NEO…ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ


Ο Δ. Λ. παλιός συμμαθητής και «φίλος» εξ απαλών ονύχων, βρέθηκε κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1970 στην Αθήνα σαν σπουδαστής. Αρματωμένος με την απόλυτα φετιχιστική του προσωπικότητα, εγκλωβίστηκε αμέσως στους μοντέρνους ιδεολογικοπολιτικούς δαιδάλους της εποχής, αναζητώντας στην ουσία το υπαρξιακό  υπόβαθρο για την εκεί διατήρησή του. «Ταυτοποιήθηκε» ως γραμματέας της σπουδαστικής του ΠΑΣΟΚ. Από τη θέση αυτή «ευτύχησε» να συνυπάρξει
 –συνδαιτυμόνας και συναγωνιστής- με τα γνωστών μεγαλοστελέχη του χώρου. Πρόεδρος της σπουδαστικής του ΠΑΣΟΚ τον καιρό εκείνο ήταν ο σπουδαστής Α. Α., ο οποίος ήταν και μέλος της Κ. Ε. του κόμματος.
Αυτός προερχόταν από πάμπτωχη αγροτική οικογένεια της Στερεάς Ελλάδας η οποία δεν είχε τη δυνατότητα να τον συνδράμει οικονομικά, με αποτέλεσμα να εκτίθεται συνεχώς αναγκαζόμενος να δανείζεται για να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του. Ο Δ.Λ. ήταν από τους ανθρώπους που τον είχαν βοηθήσει. Εκτός των χρηματικών δανείων, μέχρι και το σακάκι του του είχε δανείσει, για να καλύψει κοινωνική του υποχρέωση.
Πέρασαν τα χρόνια, -χρόνια τα οποία ο Δ.Λ. αφιέρωσε στις κομματικές του υποχρεώσεις και ποτέ στις σπουδές του- ήρθε το πλήρωμά τους το οποίο έφερε και το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.
1982. Κάπου στην Ομόνοια ο Δ.Λ. συναντάει τον Α.Α.
Ο τελευταίος έχει άμεση ανάγκη χρημάτων και ζητάει  πεντακόσιες δραχμές δανεικά.
Πρόθυμα ο πρώτος τον δανείζει και του ανακοινώνει ταυτόχρονα ότι σκέφτεται  να αφήσει την Αθήνα και να επιστρέψει στην ιδιαίτερή του πατρίδα, την Ιθάκη. (ίσως ένοιωθε ότι ο αγώνας του είχε δικαιωθεί, τι άλλο να έδινε πιά;)
Ο Α.Α. εξέφρασε την έκπληξή του για την απόφαση του «συναγωνιστή» του, και του υπενθύμισε αμέσως ότι ήταν εκείνοι πια στα πράγματα και είχε έρθει η ώρα της αποκατάστασης. «Τώρα όλοι θα τακτοποιηθούμε» του είπε χαρακτηριστικά.
Καθένας πήρε το δρόμο του.
1988, Καλοκαίρι.
Σε καφε-ταβέρνα της Βόρειας Ιθάκης ο Α.Α. ήρθε να βρει τον παλιό του «φίλο». Δεν έφτασε στο νησί μας με δανεικό σακάκι, αλλά με ιδιόκτητο σκάφος αναψυχής αξίας πολλών εκατομυρίων.
Η τακτοποίηση είχε γίνει!
Στα χρόνια που πέρασαν ο Α.Α. σαν μεγαλοεπιχειρηματίας, συνδιαχειριστής μεγάλων οικονομικών υποθέσεων, ιδιοκτήτης ΜΜΕ, αλλά και διοργανωτής φιλανθρωπικών γκαλά έγινε γνωστός στο πανελλήνιο.
Ξαναθυμήθηκε τον Δ.Λ. κάποια χρονιά της δεκαετίας του 1990 και συναντήθηκαν στις Φρίκες. Ποτέ δεν ξέχασε το πεντακοσάρικο που χρωστούσε, όμως τι νόημα θα είχε  η επιστροφή αυτού του χρέους. Ίσως και να μην κρατούσε μετρητά πιά.
Του είπε όμως ότι αν ποτέ τον χρειασθεί, θα είναι εκεί!
Β.Ε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου