Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

ΙΘΑΚΗ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΟΔΥΣΣΕΙΑ, ΜΥΘΟΙ, ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ ΚΑΙ ΚΑΒΑΦΙΚΟΙ ΣΤΙΧΟΙ ΠΛΑΝΩΝΤΑΙ ΣΑΝ ΜΑΓΙΚΟ ΠΕΠΛΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΥΤΟ ΤΟ ΚΑΤΑΠΡΑΣΙΝΟ ΝΗΣΙ

Eνα από τα μικρότερα νησιά του Ιονίου, η κοσμοξάκουστη Ιθάκη, απλώνει τη φήμη της στα πέρατα του κόσμου χάρη στις περιπέτειες του πολυμήχανου Οδυσσέα.
Μύθοι, ομηρικά έπη και καβαφικοί στίχοι πλανώνται σαν μαγικό πέπλο πάνω από τούτο το καταπράσινο νησί. Σύμβολα, σημάδια και τόποι συνθέτουν ένα διαφορετικό κυνήγι θησαυρού που εμπνέει κάθε σύγχρονο ταξιδιώτη.
Στο σπήλαιο των Νυμφών, βόρεια από το Βαθύ, πιθανολογείται ότι έκρυψε ο Οδυσσέας τα δώρα του βασιλιά των Φαιάκων. Στον κόλπο, πλάι στη θαυμαστή παραλία των Αφαλών, ενδεχομένως είναι θαμμένος ο πατέρας του, Λαέρτης.
Στα κυκλώπεια τείχη της αρχαίας ακρόπολης, στον Λόφο του Αετού, εντοπίζεται το παλάτι του ομηρικού βασιλιά, ενώ η πόλη του ταυτίζεται με το ορεινό χωριό του Σταυρού, όπου στέκεται και η προτομή του με την επιγραφή «Ευχήν Οδυσσεί».
Η πατρίδα του Οδυσσέα Ιθάκη ή Θιάκι, στην «καρδιά» του Ιονίου πελάγους, πλάι στην κοσμοπολίτικη Κεφαλλονιά, εντυπωσιάζει με τα ψηλά γυμνά βουνά της, τις κατάφυτες κοιλάδες της και τις γαλαζοπράσινες ακρογιαλιές με τα ολόλευκα βότσαλα.
Το πευκόφυτο νησάκι Λαζαρέτο, φωλιασμένο στον «κόρφο» του Βαθιού, σήμερα επιλέγεται από νεαρά ζευγάρια για να ενώσουν διά βίου τις ζωές τους με την ευχή ότι δεν θα χωρίσουν ποτέ.
Στην πλατεία Δρακούλη και στα γύρω στενά του λιμανιού χτυπάει ο σφυγμός της πόλης, ενώ στο εντυπωσιακό αρχοντικό Δρακούλη, που λειτουργεί ως all day café, μπορείτε να απολαύσετε το ποτό σας πλάι στους περήφανους φοίνικες και στη δροσερή λιμνούλα.
Στο ιστορικό ορεινό χωριό Ανωγή επισκεφθείτε την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου (του 12ου αιώνα) με σπουδαίες βυζαντινές τοιχογραφίες και λαμπρό βενετσιάνικο καμπαναριό.
Τι να δείτε
Στο Κιόνι – αλλοτινό ορμητήριο πειρατών και σύγχρονο καταφύγιο σκαφών –, ένα μικρό διατηρητέο επτανησιακό ψαροχώρι με τα σπίτια αμφιθεατρικά χτισμένα στον βράχο, θα δείτε τους τρεις χαρακτηριστικούς ερειπωμένους ανεμόμυλους, καθώς και τμήμα του πέτρινου σπιτιού όπου έζησε ο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Ψαροταβέρνες και μαγαζιά στην προβλήτα θα σας κρατήσουν ζεστή συντροφιά.
Στη βαθιά «φωλιασμένη» πρωτεύουσα Βαθύ, περήφανα αρχοντικά και νησιώτικα σπίτια με πορφυρές κεραμοσκεπές και λουλουδιασμένες αυλές, βαμμένα στις αποχρώσεις της ώχρας, περιβάλλουν την κοσμοπολίτικη περατζάδα, που το σούρουπο γίνεται πόλος έλξης για ντόπιους και επισκέπτες.
Στον διατηρητέο οικισμό βρίσκονται το Αρχαιολογικό Μουσείο (τηλ. 26740 32200), με ευρήματα που χρονολογούνται από την πρωτογεωμετρική περίοδο, και ο ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου, ένα από τα παλαιότερα κτίσματα της περιοχής.
Ανηφορίστε στο ορεινό Περαχώρι με πανοραμική θέα στο Βαθύ. Καθήστε στην ταβέρνα Καντίνα και γευτείτε το παραδοσιακό κοτόπουλο ή κατσίκι τσερέπα, με το φημισμένο ντόπιο κρασί. Από εδώ ξεκινάει ένα μονοπάτι για τη μεσαιωνική Παλαιοχώρα, με ερείπια βυζαντινών ναών και υπέροχες τοιχογραφίες.
Στον γραφικό ψαρότοπο Φρίκες – το ομηρικό λιμάνι του Ρείθρου – περιδιαβείτε, με αφετηρία τους δύο αυθεντικούς ανεμόμυλους, το λιμανάκι με τις ταβέρνες, τα μαγαζιά και τους κοντινούς ορμίσκους που χαρίζονται για δροσιστικές βουτιές.
Επισκεφτείτε το σημαντικότερο μοναστήρι του νησιού, τη Μονή Καθαρών, η οποία οφείλει το όνομά της στα «καθαρά», τα χόρτα μέσα στα οποία βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας, προστάτιδος της Ιθάκης.
Πού να μείνετε
Στο Perantzada Art Hotel (www.arthotel.gr/perantzada, τηλ. 26740 33496, Οδυσσέα Ανδρούτσου, Βαθύ), ένα ανακαινισμένο νεοκλασικό αρχοντικό του 19ου αιώνα, έπιπλα και αντικείμενα σύγχρονων ντιζάινερ σμίγουν αρμονικά με διαχρονικά κομμάτια και μοναδικά έργα τέχνης στα ιδιαίτερης αισθητικής δωμάτιά του.
Απολαύστε «οικογενειακή» φιλοξενία στο άνετο, κλασικό περιβάλλον του ολοκαίνουργιου, πολυτελούς ξενοδοχείου Κορίνα (www.korinaithacahotel.com, τηλ. 26740 33393, Τηλέμαχου 4, Βαθύ), που στεγάζεται σε ένα επτανησιακό κτίσμα με θέα στο λιμάνι.
Πού να φάτε
Το παραθαλάσσιο Liberty (τηλ. 26740 32561, Βαθύ) συστήνει μεσογειακές γεύσεις, σε ένα ιδιαίτερα προσεγμένο και ατμοσφαιρικό περιβάλλον, υπό τους ήχους απαλής μουσικής.
Δοκιμάστε το νοστιμότερο ραβανί, παραδοσιακό γλυκό του νησιού, στο ζαχαροπλαστείο των αδελφών Χάνου (τηλ. 26740 32448, Βαθύ) στην πλατεία.
Στο Παλιοκάραβο (τηλ. 26740 32573), πάνω στο λιμάνι, θα γευτείτε ψάρι «μαρινάγια» στον φούρνο και ντόπια μαγειρευτά πιάτα.
Τέλος, κάντε μια στάση στο Χάνι (τηλ. 6942 487 436) και δοκιμάστε φρέσκο ψάρι και γνήσια θιακή κουζίνα.
- Στην Ιθάκη θα μεταβείτε με πλοίο της γραμμής από την Πάτρα, την Κεφαλλονιά, τη Λευκάδα και τον Αστακό.
- Στο Βαθύ επιβιβαστείτε σε ένα από τα καΐκια και βάλτε πλώρη για τις ομορφότερες εξωτικές παραλίες Γιδάκι και Αφάλες. Μπορείτε επίσης να κάνετε τον γύρο του νησιού.
- Αξίζει να κολυμπήσετε και στις ακρογιαλιές Αγ. Ιωάννης και Σκίνος, με τα λευκά γυαλιστερά βότσαλα και τα καταπράσινα, διάφανα νερά.
- Για τη θερινή σεζόν ο Δήμος Ιθάκης έχει διοργανώσει τις πολιτιστικές εκδηλώσεις «Οδύσσεια 2011» με πλήθος από θεατρικές και κινηματογραφικές παραστάσεις, εκθέσεις, συναυλίες, αθλητικούς αγώνες, γιορτές και πανηγύρια (το πρόγραμμα ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο, www.ithaki.gr).
ΤΑΤΙΑΝΑ ΣΤΑΙΚΟΥ
Εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, 22/09/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου