Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ!!!!!!!!!


Την επιβολή ειδικού τέλους στη χτισμένη επιφάνεια, μεσοσταθμικής επιβάρυνσης 4 ευρώ/τ.μ. και διετούς διάρκειας, το οποίο θα υπολογιστεί με βάση κοινωνικά και άλλα κριτήρια, αποφάσισε ομόφωνα το άτυπο υπουργικό συμβούλιο στη Θεσσαλονίκη, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Το τέλος αυτό κατά μέσο όρο θα είναι 4 ευρώ το τετραγωνικό και θα εξοφληθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Θα κυμαίνεται από 0,5 ευρώ για τις φθηνές περιοχές και θα φτάνει έως και 10 ευρώ. Την πρώτη χρονιά το ποσό αυτό θα πρέπει να εξοφληθεί εφάπαξ έως και τον Φεβρουάριο, ενώ του χρόνου οι φορολογούμενοι θα ..διευκολυνθούν με δόσεις. Σύμφωνα με υπολογισμούς από το νέο αυτό μέτρο θα εισπραχθούν 8 δισ. ευρώ.
Το νέο μέτρο θα πλήξει, για δύο χρόνια, περίπου 5.000.000 ακίνητα ενώ αδιευκρίνιστο παραμένει τι θα γίνει στην περίπτωση των ενοικιαστών (αν και λογικά αυτοί θα επιβαρυνθούν). Αυτό όμως θα είναι άδικο για εκατομμύρια ενοικιαστές είτε σπιτιών είτε επαγγελματικής στέγης,  που θα κληθούν να πληρώσουν φόρο για ένα σπίτι ή ένα κατάστημα που δεν είναι δικό τους!
Αυτό που είναι σίγουρο πάντως είναι ότι το τέλος θα επιβληθεί μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ προκειμένου η επεξεργασία της οφειλής να γίνει με βάση τα στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά, τιμή ζώνης) που έχει στην διάθεση της η ΔΕΗ αντί της εφορίας.
Επί του παρόντος κανείς από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν είναι σε θέση  να δώσει καμία διευκρίνιση για το τι θα γίνει με τους ανέργους. Για παράδειγμα ένας άνεργος που έχει ένα σπίτι αλλά δεν έχει έσοδα αυτή τη στιγμή πως θα πληρώσει τον φόρο; Πρέπει άμεσα να δοθούν εξηγήσεις καθως το θέμα αφορά δυστυχώς σε πολλούς συμπολίτες μας που έχασαν τη δουλειά τους.
Παράλληλα, η κυβέρνηση εξετάζει μείωση του αφορολόγητου ορίου του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας από τις 400.000 ευρώ που είναι σήμερα σε ατομικό επίπεδο, στις 200.000 ευρώ. Με το μέτρο αυτό, η κυβέρνηση επιδιώκει να εισπράξει 500 εκ. ευρώ φέτος, 215 εκ. ευρώ το 2012, 200 εκ. ευρώ το 2013 και 300 εκ. ευρώ το 2014.
Έκτακτες εισφορές έρχονται και σε αυτοκίνητα, σκάφη και πισίνες. Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής για αυτοκίνητα άνω των 2.000 κυβικών θα ξεκινά από 150 ευρώ και θα φτάνει τα 650 ευρώ για ΙΧ άνω των 5000 κυβικών. Για τις πισίνες προβλέπεται εισφορά 10 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για όσες έχουν άδεια και 20 ευρώ για τις αδήλωτες, που θα καταγραφούν με υψηλά πρόστιμα. Κατά μέσο όρο η επιβάρυνση θα ανέρχεται στα 1500 ευρώ.Για τα σκάφη, το ύψος της εισφοράς θα διαμορφωθεί αναλόγως με τα μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου