Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΙΜΑΤΕ Ο ΠΑΡΑΧΑΡΑΚΤΗΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ LOUIS DE BERNIERES ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΔΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ…ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ!!!



Η Ν.Ε. Κεφαλονιάς & Ιθάκης του ΚΚΕ καταδικάζει την πρωτοβουλία της Ένωσης Ξενοδόχων να πραγματοποιήσει εκδήλωση προς τιμή του συγγραφέα του βιβλίου «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι» Louis De Bernieres. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εκτός των άλλων έχει στόχο να υποβαθμίσει την πολιτική ουσία της ωμής, προκλητικής παραχάραξης της ιστορίας και του απροκάλυπτου αντικομμουνισμού. Αποτελεί μέρος της συντονισμένης προσπάθειας των ιμπεριαλιστών και των οργάνων τους για ξαναγράψιμο της ιστορίας στα πλαίσια της νέας τάξης. Προσπαθούν να εμφανίσουν ένα κοινό συκοφάντη του λαού μας και των αγώνων του σαν «ευεργέτη» που «βοηθάει» την τουριστική προβολή των νησιών μας. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ομώνυμης ταινίας  τα ντόπια συμφέροντα και η τοπική εξουσία έκαναν υποκλίσεις στους «χολυγουντιανούς παραχαράκτες της Ιστορίας». Έτσι και τώρα συνεχίζουν αποβλέποντας σε κέρδη και τουριστική προβολή –όπως αυτοί την εννοούν για τους λίγους.
Το έργο αυτό του Μπερνιέ είναι μια μεθοδευμένη μελέτη υπό μορφή μυθιστορήματος που στοχεύει να καλύψει τα εγκλήματα του φασισμού να διαστρεβλώσει την ιστορική αλήθεια. Να διασύρει, να συκοφαντήσει την Εθνική μας Αντίσταση και να εκμηδενίσει το μοναδικό ιστορικό γεγονός της συνεργασίας των αντιφασιστών Ιταλών με την ΕΑΜική Αντίσταση ενάντια στο γερμανικό ναζισμό, με την ολόπλευρη συμπαράσταση και θυσία του λαού της Κεφαλονιάς και συνολικά των Επτανήσων. Ο τότε λοχαγός του πυροβολικού Άμο Παμπαλόνι (Amo Pampaloni) υπήρξε ο πρωτεργάτης, η ψυχή αυτού του αντιφασιστικού μετώπου.
Τους αφιερώνουμε τα λόγια του: «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι από πλευράς πολιτικής και όχι από λογοτεχνικής είναι ένα ρατσιστικό βιβλίο, είτε όταν αναφέρεται στους Ιταλούς είτε όταν αναφέρεται στους Έλληνες. Αναφορικά με τους Ιταλούς το βιβλίο είναι ρατσιστικό γιατί παρουσιάζει ένα λοχαγό, ο οποίος σε όλη τη διάρκεια του πολέμου, άλλο δεν κάνει από το να παίζει μαντολίνο από το πρωί μέχρι το βράδυ και ότι η συμπεριφορά των Ιταλών στρατιωτών και αξιωματικών ήταν συμπεριφορά κτηνών. Αναφορικά με τους Έλληνες, περιγράφει τους αντάρτες, δηλαδή τους Έλληνες κομμουνιστές, σαν βιαστές των γυναικών και σαν ληστές των χωρικών. Σ' αυτούς τους 14 μήνες που έμεινα στον ΕΛΑΣ, δεν έγινε καμία τέτοια κίνηση από την πλευρά τους. Ξέρω πολύ καλά ότι ο εμφύλιος πόλεμος που ακολούθησε στην Ελλάδα την Εθνική Αντίσταση, ήταν πόλεμος σκληρός - αφού πρόκειται για εμφύλιο - αλλά οπωσδήποτε, ήταν οι Εγγλέζοι που κατά κάποιον τρόπο στήριζαν και τον επίσημο στρατό και τη μοναρχία. Άρα, αυτή η βία ήταν που γέννησε την απαντητική βία, από την πλευρά των Ελλήνων ανταρτών. Από τις δύο αυτές απόψεις, είναι ένα βιβλίο βαθιά ρατσιστικό».
Όπως τότε ο «πατριωτισμός» για την άρχουσα τάξη, το κεφάλαιο και  τους επιχειρηματίες πήρε το περιεχόμενο της εξασφάλισης των συμφερόντων της, είτε με την άμεση συνεργασία με τους κατακτητές, είτε με την απόδραση από τη χώρα, είτε με την ένοχη σιωπή της στις κατοχικές δυνάμεις, έτσι και τώρα χαρακτηρίζουν πατριωτισμό την εξασφάλιση των κερδών τους, τσακίζοντας το λαό.
            Ζούμε την εποχή που κάθε τι μεγάλο και αληθινό, κάθε τι που ανήκει στο λαό και όχι στην άρχουσα τάξη γίνεται προσπάθεια είτε να σκεπαστεί, είτε να παραποιηθεί, ώστε να επιβάλλεται ευκολότερα η μοιρολατρία και η απογοήτευση. Ο λαός της Κεφαλονιάς όμως αντιστάθηκε τότε, γράφοντας λαμπρές σελίδες στην Ιστορία του. Έχει χρέος να αντισταθεί και τώρα ενάντια σε αυτούς που «λερώνουν» αυτή την Ιστορία και είναι οι ίδιοι που συμφωνούν σε κάθε αντιλαϊκό μέτρο ενάντια στην εργατική τάξη.
            Το ΚΚΕ καλεί σε γενικό ξεσηκωμό, στον «πόλεμο» που έχει κηρυχτεί σήμερα ενάντια στο λαό, με στόχο τη λαϊκή εξουσία και η οικονομία. Μόνο οι  θυσίες στον αγώνα κατά των μονοπωλίων και του καπιταλισμού μπορούν να διασφαλίσουν ότι ο λαός θα ζήσει καλύτερα με σύγχρονα δικαιώματα. Η υπεράσπιση της ιστορικής αλήθειας και η γενίκευση της ιστορικής πείρας πρέπει να αποτελεί συστατικό στοιχείο της πάλης της εργατικής τάξης στις σύγχρονες συνθήκες.
ΝΕ Κεφαλονιάς & Ιθάκης του ΚΚΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου