Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ: ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΑΝ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΑΡΑΖΟΥΝ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΘΑΛΑΜΗΓΟΙ!!!


Μεγάλο ενδιαφέρον είχε η συζήτηση για την χωροθέτηση των περιοχών στο Ιόνιο όπου θα εγκατασταθούν νέα ιχθυοτροφεία ή και θα περιοριστούν τα υφιστάμενα.
Ο περιφερειάρχης στην παρέμβασή του τόνισε ότι η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι «συμβουλευτική», εφόσον την ευθύνη του θέματος την έχει το αρμόδιο Υπουργείο.  Η Περιφέρεια συνέλεξε τις προτάσεις των πρωην Νομαρχιών ή Δήμων που αντιμετώπιζαν πρόβλημα και τις έφερε για συζήτηση αποσπασματικά για κάθε νησί.
Όπως επεσήμαναν οι δυο περιφερειακοί σύμβουλοι: Μάκης Φόρτες και Ηλίας Μπεριάτος, δεν είναι δυνατόν να γνωμοδοτεί το περιφερειακό συμβούλιο για τοπικές περιπτώσεις και όχι για μια συνολική μελέτη της χωροθέτησης των υδατοκαλλιεργειών σε όλο το Ιόνιο.
    Ουσιαστική και αποκαλυπτική για το πρόβλημα ήταν η παρέμβαση του κ. Γώργου Ζησημάτου, κάτοικου της Θηνιάς και στελέχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος μάλιστα για την δράση του είχε μηνυθεί από τα ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς έναντι 1.000.000 ευρώ!!! Ο κ. Ζησιμάτος εκ μέρους των κατοίκων της περιοχής, ζήτησε να απαιτηθεί από το Υπουργείο συνολική μελέτη για την ανάπτυξη αυτού του κλάδου στην Κεφαλονιά και στα Ιόνια, αλλά πρώτα από όλα να ξέρουμε αν θα έχει ή αν δεν θα έχει επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον και κυρίως στον κόλπο του Αργοστολίου που είναι ήδη βεβαρυμμένος.  Τόνισε ότι οι κάτοικοι δεν είναι κατά της ανάπτυξης αυτών των επιχειρήσεων, αντίθετα μάλιστα, όμως ανάπτυξη χωρίς μελέτη επιπτώσεων δεν μπορεί να υπάρξει. Αποκάλυψε μάλιστα ότι και η ίδια η εταιρεία της οικογένεια Γερουλάνου έχει ζητήσει την μελέτη και υπογράφει και αυτή το αίτημα των κατοίκων.
 Υπερ της πρότασης των κατοίκων δηλαδή για μελέτη επιπτώσεων ή όχι από τις ιχθυοκαλλιέργειες τάχτηκαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι : Μάκης Φόρτες και Ηλίας Μπεριάτος, ενώ ο Διονύσης Γεωργάτος και ο συνδυασμός του Περιφερειάρχη ψήφισαν το θέμα ως έχει.
Ακούγοντας την συζήτηση, πραγματικά αναρτιχιάσαμε με κάποιες παρεμβάσεις  για την Κεφαλονιά,   (σε σχέση με την χωροθέτηση των περιοχών ιχθυοκαλλιέργειας ) . Είπε ο περιφερειάρχης : είπαμε να μην πάνε στην Αγία Ευφημία αλλά να πάνε ψηλότερα προς.. Φισκάρδο !!!! και το άλλο κουφό : «είπαμε να πάνε μεταξύ Αντίσαμου και Πόρου».  Eκεί είναι και η παραλία της Κουτσουπιάς.
Βέβαια αυτές οι περιοχές έχουν εγκριθεί ήδη από το Δημοτικό Συμβούλιο,  η περιφέρεια απλά επικύρωσε την γνωμοδότηση.
Ας το ξαναπούμε .
Αυτές οι περιοχές,  είναι κλειδί για τον θαλάσσιο τουρισμό της Κεφαλονιάς, γιατί είναι περιοχές απίστευτης  φυσικής ομορφιάς στις οποίες παραμένουν αρόδου οι διάσημοι θαλαμηγοί που μας επισκέπτονται. Επίσης, στις απομερες παραλίες τους , αφήνουν επίσης καθημερινά κόσμο και τα μικρά κρουαζιερόπλοια της μιας μέρας!
 Πιστεύετε ότι θα αράξει κανείς για να ρεμβάσει τις κλούβες με τα λαυράκια και να κολυμπήσει σε νερά με απομεινάρια ψαροτροφών?? 
Αναρτήθηκε από http://kefaloniapress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου