Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

ΚΑΘΕ ΜΠΟΥΚΙΑ ΚΑΙ... ΦΠΑ


Ακόμη και το μαγειρεμένο φαγη­τό από το σούπερ μάρκετ ή αυτό που παραδίδεται στο σπίτι, από ταβέρνα, εστιατόριο, σουβλατζίδικο ή πιτσαρία, φορολογείται πλέον με 23% ΦΠΑ, όπως αναφέρει σε διευκρινιστική εγκύκλιο το υπουργείο Οικονομικών.
Για τυποποιημένα είδη διατροφής, όπως π.χ. τα γιαούρτια, το σαλάμι, οι κονσέρβες ή τα κατεψυγμένα γεύμα­τα, ισχύει επίσης ο συντελεστής 23% ΦΠΑ, ασχέτως εάν παραδίδονται κομ­μένα σε μικρότερες ποσότητες και σε συσκευασία.
Αυτό ισχύει επίσης για το ψωμί και τα αρτοσκευάσματα, όπως κουλούρια και παξιμάδια (13% ΦΠΑ), καθώς και για το φυσικό ή τεχνητό μεταλλικό νε­ρό (χωρίς ανθρακικό), η τιμή του οποί­ου δεν αυξάνεται.
Στα σούπερ μάρκετ θα ισχύσουν δύο μέτρα και σταθμά: τα έτοιμα μαγειρεμένα φαγητά θα πωλούνται με 23% ΦΠΑ, ενώ τα υπόλοιπα είδη διατροφής, όπως το κρέας, τα φρούτα, τα ψάρια και τα υπόλοιπα είδη διατροφής, κατεψυγμένα ή νωπά, θα έχουν συντελεστή 13% ΦΠΑ.
Στις περιπτώσεις που μια επιχείρηση παρέχει δύο διαφορετικά είδη υπηρεσιών, π.χ. ταβέρνα και παντοπωλείο, θα εφαρμόζει διαφορετική τιμολόγη­ση, 23% ΦΠΑ για την ταβέρνα και τον κανονικό συντελεστή 23% ή 13% για τα υπόλοιπα είδη του παντοπωλείου.
Με τρεις «ταχύτητες» στον τουριστι­κό τομέα και δύο «ταχύτητες» στα καταστήματα (π.χ. ταβέρνες, σού­περ μάρκετ) θα εφαρμο­στεί από την 1η Σεπτεμ­βρίου η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ σε 23% (κανονικός) από 13% (μειωμένος).
Αυτό αναφέρει η δι­ευκρινιστική εγκύκλιος, που εκδόθηκε από τον γε­νικό γραμματέα του υπουργεί­ου Οικονομικών Γιάννη Καπελέρη, η οποία προβλέπει αναλυτικά τα εξής:
Η εστίαση γενικά υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23%). Η διάταξη αυτή αφορά και τις υπηρε­σίες εστίασης που παρέχονται στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τα λοι­πά καταλύματα, των οποίων οι υπη­ρεσίες διαμονής φορολογούνται, από 1/1/2011, με τον υπερμειωμένο συ­ντελεστή ΦΠΑ (6,5)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου