Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΜΑΡΑΓΔΑΣ ΣΑΡΔΕΛΗ, ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Ι.Ν


Σύσκεψη, με αντικείμενο την ενεργοποίηση των προβλεπόμενων διαδικασιών για την προετοιμασία και υλοποίηση του «Επιχειρησιακού Σχεδίου για την Ολοκληρωμένη Ανάπτυξης των Μικρών Νησιών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων», πραγματοποιήθηκε σήμερα στην έδρα της Π.Ι.Ν. στην Κέρκυρα.
Η εισήγηση Σμαράγδας Σαρδελή, Αντιπεριφερειάρχη Νησιωτικής Πολιτικής και Μικρών Νησιών της Περιφέρειας Ι.Ν.
«Είναι γεγονός ότι μόνο όσοι ζούμε καθημερινά σε ένα μικρό νησί και βιώνουμε τα αντικειμενικά προβλήματα που υπάρχουν όλο το χρόνο, μπορούμε να αντιληφθούμε την πραγματική διάσταση του όλου ζητήματος», ανέφερε στην αρχή της τοποθέτησής της η Σμαράγδα Σαρδελή, Αντιπεριφερειάρχης Νησιωτικής Πολιτικής και Μικρών Νησιών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, για να προσθέσει στη συνέχεια:
«Στόχος μας είναι να συζητήσουμε όλα τα προβλήματα  που μπορούν να αντιμετωπισθούν μέσα από τις δυνατότητες που προσφέρει η πρόσκληση που προσφάτως υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, για την υποβολή προτάσεων Επιχειρησιακών Σχεδίων Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Μικρών Νησιών.
   Είναι γεγονός ότι η νησιωτικότητα μπορεί και θα έπρεπε να αποτελεί πηγή ευκαιριών για την ανάπτυξη τόσο των ίδιων των νησιών όσο και της ευρύτερης περιοχής στην οποία ανήκουν. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα νησιά, και ιδιαίτερα τα μικρά νησιά, αντιμετωπίζουν μια σειρά επιπλέον προκλήσεων, ειδικά όταν αναφερόμαστε στη δυνατότητα περιφερειακής ανάπτυξης.
   Οι προκλήσεις αυτές οφείλονται στα γεωγραφικά τους χαρακτηριστικά, που αναπόφευκτα καθιστούν πιο δύσκολη και πιο κοστοβόρα την υλοποίηση ενός έργου ή την άσκηση μιας εμπορικής δραστηριότητας, που θα είχε πολύ χαμηλότερο κόστος αν λάμβανε χώρα σε μια ηπειρωτική περιοχή».
ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ
   «Τα νησιά μας», τόνισε η κ. Σαρδελή, «αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα προσπελασιμότητας, παρά το γεγονός ότι ένα άρτιο σύστημα μεταφορών αποτελεί την  κύρια  και αναγκαία συνθήκη της διαβίωσης σε αυτά. Σε όσα νησιά οι μεταφορές δεν λειτουργούν συνδυαστικά και σε ικανοποιητικό βαθμό παρατηρείται μείωση του μόνιμου πληθυσμού και οικονομική και κοινωνική εγκατάλειψη.
Αυτός ο παράγοντας θα πρέπει να συνεκτιμηθεί, σε συνδυασμό με μια άλλη σειρά παραγόντων, όπως το συνήθως χαμηλό επίπεδο πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, ενέργειας και επικοινωνίας για τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις αυτών των περιοχών.
   Λόγω, λοιπόν, αυτών των ιδιαίτερων προκλήσεων, η σημασία της ολοκληρωμένης αναπτυξιακής προσέγγισης δεν θα μπορούσε να αναδειχθεί καλύτερα σε άλλο μέρος απ’ ότι σε ένα νησί αναδεικνύοντας τη νησιωτικότητα από μειονέκτημα σε πλεονέκτημα και γι’ αυτό και καλούμε τους εκπροσώπους κάθε μικρού νησιού, να υποβάλλουν τις προτάσεις τους, να δημιουργήσουν το  σχεδιασμό του, να αναπτύξουν και να προβάλουν την ιδιαίτερη ταυτότητα του τόπου τους, αξιοποιώντας κάθε εργαλείο που παρέχεται.
   Τόσο το κράτος, μέσα από την ενίσχυση και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας αλλά και η ίδια η εκάστοτε τοπική κοινωνία, επιβάλλεται να δώσουν κίνητρα και να αξιοποιήσουν όλες αυτές τις αναπτυξιακές δυνατότητες των μικρών νησιών οι οποίες θα βοηθήσουν αποτελεσματικά στην ενίσχυση της Βιώσιμης Ανάπτυξης των νησιών μας».
ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΝΗΣΙΩΝ
• Θα πρέπει να αναδειχθούν και να προωθηθούν ανάλογα, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε μικρού νησιού όπως ιστορία, πολιτισμός, τουριστικά κίνητρα αλλά και φυσική ομορφιά.
• Να εξεταστούν και να δοθούν λύσεις στα προβλήματα τα οποία αποτελούν τα γενεσιουργά αίτια της υποανάπτυξης των Μικρών Νησιών αλλά και των συντελεστών που την αναπαράγουν (έλλειψη υποδομών, συγκοινωνίες κλπ).
• Θα πρέπει να εξεταστεί και να στηριχθεί, ιδιαίτερα για τη χειμερινή περίοδο, η αξιοποίηση και δραστηριοποίηση του ελεύθερου χρόνου των κατοίκων των Μικρών Νησιών.
Να αναζητηθούν αναπτυξιακές στρατηγικές  και τα κατά τόπους πλεονεκτημάτων να μετατραπούν σε ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.
• Να θεσμοθετηθεί ο κοινωνικός διάλογος και η συνεργασία μεταξύ των  οργανωμένων φορέων σε κάθε Μικρό Νησί με σκοπό την κοινή αναπτυξιακή κατεύθυνση (οικονομικοκοινωνική).
• Στον τομέα Υγεία – Υγειονομικές Υπηρεσίες επιβάλλεται η καλύτερη επάνδρωση των τοπικών Ιατρείων και Κέντρων Υγείας με ιδιαίτερη μεταχείριση και αντιμετώπιση ως προς την κάλυψη προσωπικού ή Ιατρικών Υποδομών.
• Πρέπει να εξεταστούν και να εφαρμοστούν, ανάλογα με το χαρακτήρα του κάθε μικρού νησιού, εναλλακτικές μορφές τουρισμού και να γίνει αξιοποίηση του πολιτιστικού, ιστορικού και φυσικού κάλλους και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
• Να εφαρμοστεί σωστή αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων όπως: η μόλυνση του περιβάλλοντος, ο εμπλουτισμός του, η σωστή λύση διαχείρισης των απορριμμάτων, λυμάτων και η υδροδότηση κάθε νησιού.
ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΝΟΧΗ
Καταλήγοντας η κ. Σαρδελή, είπε ότι «μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις, κάθε μικρό νησί του Ιονίου, μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα της επιδιωκόμενης ανάπτυξης, για το βιώσιμο μοντέλο που θέλουμε να δημιουργήσουμε. Ένα βιώσιμο μοντέλο, που σημαίνει πρώτα απ' όλα ποιότητα ζωής για τον μόνιμο κάτοικο και εν συνεχεία ελκυστικό προορισμό για τον επισκέπτη.
Γι’ αυτό και σας προτείνουμε, να βάλετε στο επίκεντρο δράσεις ενίσχυσης της περιφερειακής συνοχής, στην προοπτική της αειφόρου ανάπτυξης.
Τέλος, θα ήθελα να θυμίσω στους παρευρισκομένους, το τεράστιο πρόβλημα αποδυνάμωσης των Μικρών Νησιών μας, που δημιούργησε η κατάργηση των Επαρχείων, ουσιαστικά προκαλώντας τη διοικητική εξάρτησή τους από τα μεγάλα νησιά. 
Εκτιμώ και θα εργαστώ προς αυτήν την κατεύθυνση, ούτως ώστε ο Καλλικράτης να λάβει τις απαραίτητες τροποποιήσεις, προς όφελος των Μικρών Νησιών, για τη δυναμική αντιπροσώπευσή τους στα Περιφερειακά Συμβούλια και τη συνολική αναβάθμισή τους».   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου