Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΤΑ



Το Πάντα θέλει να εξοικονομήσει ενέργεια στο σπίτι του… Ξεκίνησε με ένα πολύ απλό μέτρο: αντικατέστησε 5 κοινές λάμπες, με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας. Υπολογίζει ότι θα αποσβέσει τα χρήματά του σε λιγότερο από 2 χρόνια και θα εξοικονομεί τουλάχιστον 15€ ετησίως. Θέλετε να μάθετε ποια άλλα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας και χρημάτων αποφάσισε να εφαρμόσει το Πάντα; Το Πάντα ζει με την τετραμελή οικογένειά του, σε ένα σπίτι 90 τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας. Πριν νοικιάσει το σπίτι, που κατασκευάστηκε πριν το 1980, παρατήρησε ότι βρίσκεται σε άσχημη ενεργειακή κατάσταση. Το Πάντα όμως δεν απογοητεύτηκε. Αποφάσισε να το θωρακίσει ενεργειακά και ταυτόχρονα να αλλάξει τις συνήθειες που χωρίς να το καταλαβαίνει κατανάλωναν χωρίς λόγο μεγάλα ποσά ενέργειας (και χρημάτων)…Το Πάντα αποφάσισε να δράσει...
Κέρδος: 230€ ετησίως
Στην αρχή, το Πάντα προσπάθησε να αλλάξει μερικές ενεργοβόρες συνήθειες της καθημερινότητας:
   1. Το καλοκαίρι αποφάσισε να μειώσει τη χρήση του κλιματιστικού κατά 2 ώρες την ημέρα και ρύθμισε τον θερμοστάτη στους 26 - 27οC. Έτσι μπορεί να κερδίζει τουλάχιστον 40€ τον χρόνο.
   2. Τον χειμώνα, χαμήλωσε τον θερμοστάτη του από τους 22οC στους 19 - 20οC. Δεν κρυώνει, αλλά εξοικονομεί τουλάχιστον 15% ενέργεια. Έτσι, εκεί που πλήρωνε 800€ τον χρόνο για θέρμανση, κατάφερε να κερδίζει τουλάχιστον 130€ ετησίως.
   3. Αποφάσισε να αλλάξει συνήθειες και στο πλύσιμο των ρούχων. Παλιότερα έπλενε τα λευκά στους 90οC, ενώ τώρα οι πλύσεις γίνονται στους 30 - 40οC. Εξοικονομεί τουλάχιστον 40€ ετησίως, επιτυγχάνοντας τα ίδια αποτελέσματα στο πλύσιμο.
   4. Κάθε φορά που δεν χρησιμοποιεί μια ηλεκτρική συσκευή, δεν την αφήνει σε κατάσταση αναμονής (stand by), αλλά την κλείνει από τον κεντρικό διακόπτη. Κερδίζει με αυτή την τόσο απλή κίνηση περίπου 10€ τον χρόνο.
   5. Κάνει επίσης συχνά απόψυξη στο ψυγείο του. Ένα στρώμα πάγου, πάχους 5 χιλιοστών, αυξάνει την κατανάλωση του ρεύματος κατά περίπου 30%. Αποψύχοντας το ψυγείο σε τακτά χρονικά διαστήματα, κερδίζει περίπου 10€ ετησίως.
Κέρδος: 710€ ετησίως
Στη συνέχεια, το Πάντα προχώρησε γρήγορα και εύκολα
σε μερικές ακόμα επεμβάσεις, ελάχιστου κόστους, αλλά μεγάλου κέρδους για την οικογένειά του και το περιβάλλον:
   1. Αντικατέστησε 5 κοινές λάμπες, με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας. Υπολογίζει ότι θα αποσβέσει τα χρήματά του σε λιγότερο από 2 χρόνια και θα εξοικονομεί τουλάχιστον 15€ ετησίως.
   2. Μόλις αντιλήφθηκε ότι το παμπάλαιο ψυγείο του χάλασε, αποφάσισε να μην το επιδιορθώσει αλλά να το αλλάξει με ένα ψυγείο ενεργειακής απόδοσης Α+. Με αυτή την κίνηση θα εξοικονομεί τουλάχιστον 45€ ετησίως και η απόσβεση των χρημάτων θα γίνει σε λιγότερα από 7 χρόνια (μέσος όρος ζωής ψυγείων τα 15 χρόνια).
   3. Προχώρησε ακόμα παρακάτω. Αποφάσισε να πηγαίνει στη δουλειά του μόνο με μέσα μαζικής μεταφοράς και όχι με το ΙΧ. Αγόρασε μια ετήσια κάρτα απεριορίστων διαδρομών για όλα τα μέσα που του κόστισε 450€ ετησίως, αλλά η εξοικονόμηση χρημάτων ξεπέρασε τα 1100€. Κάθε χρόνο το Πάντα κερδίζει τουλάχιστον 650€.
Κέρδος: 820€ ετησίως
Το Πάντα κατάλαβε ότι η εξοικονόμηση συμφέρει και αποφάσισε να τα δώσει όλα για όλα! Τώρα πέρασε σε παρεμβάσεις δομικού χαρακτήρα, έκανε αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' οίκον» και ιδού:
   1. Πρώτα αποφάσισε να αντικαταστήσει τον παλιό συμβατικό του λέβητα με έναν νέο λέβητα συμπύκνωσης. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό διαπίστωσε πως θα εξοικονομεί κάθε χρόνο περίπου 120€, από τα 800 € που πλήρωνε συνολικά για θέρμανση.
   2. Όταν τον επισκέφθηκε ο ενεργειακός επιθεωρητής, για να του προτείνει ποια μέτρα να πάρει, ο κύριος Πάντας συνειδητοποίησε πως το σπίτι του δεν είχε καθόλου θερμομόνωση. Το έμπειρο συνεργείο μόνωσε τους τοίχους του σπιτιού, αλλά και το δώμα. Από δω και πέρα θα πληρώνει περίπου 300€ λιγότερα ανά χρόνο.
   3. Ο επιθεωρητής τον συμβούλεψε πως, αφού έκανε το πρώτο βήμα με τη μόνωση των τοίχων, θα έπρεπε να αντικαταστήσει και τα κουφώματά του με νέα, θερμοδιακοπτόμενα με διπλούς υαλοπίνακες, προκειμένου να έχει ολοκληρωμένη προστασία. Έτσι κι έκανε! Με τα νέα του κουφώματα θα γλιτώσει περίπου 120€ από τον λογαριασμό της θέρμανσης.
   4. Τα μικρά Πάντα διαμαρτύρονταν συχνά πως το δωμάτιο τους είναι πολύ ζεστό. Με λίγα έξοδα παραπάνω, ο κύριος Πάντας θα μπορούσε να ελέγχει τη θερμοκρασία κάθε δωματίου, ανάλογα με τις ανάγκες του, εγκαθιστώντας θερμοστατικούς διακόπτες στα καλοριφέρ. Έτσι, θα καταναλώνει κάθε χειμώνα 10% λιγότερη ενέργεια και θα εξοικονομεί περίπου 80€.
   5. Τέλος, εγκατέστησε ηλιακό θερμοσίφωνα σπίτι του. Τώρα καλύπτει τουλάχιστον το 75% των αναγκών της οικογένειάς σε ζεστό νερό. Πλήρωσε περίπου 1000€, όμως θα κάνει απόσβεση σε 5 χρόνια και θα κερδίζει ετησίως τουλάχιστον 200€.
Το Πάντα είναι χαρούμενο. Μείωσε τα έξοδα του, προστατεύοντας το περιβάλλον και τώρα περιμένει να καρπωθεί τα οφέλη των παρεμβάσεων.
Συμμετέχει στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό εξοικονόμησης ενέργειας ΠΕΞΕ και καλεί και εσάς να συμμετάσχετε και να κερδίσετε εύκολα, απλά και γρήγορα.
Επιλέξτε τις παρεμβάσεις που ταιριάζουν στο δικό σας σπίτι, στις δικές σας ανάγκες. Δείτε εδώ αναλυτικές συμβουλές εξοικονόμησης.
Σημείωση: Tα ποσά εξοικονόμησης που αναφέρονται στις δράσεις του Πάντα είναι ενδεικτικές και έχουν προκύψει βάσει συγκεκριμένων υποθέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου