Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΡΟΙΣΟΣ ΜΕ ΕΠΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ


Αμέτρητα νησιά σε όλη την Ελλάδα διατίθενται προς πώληση και αναζητούν τον κατάλληλο ιδιοκτήτη. Οι τιμές διαφέρουν ανάλογα την έκταση, τη γεωγραφική θέση και τις δυνατότητες εκμετάλλευσης του καθενός. Ανάμεσα στις επιλογές βρίσκεται και η Αμοργός!  « Τα ελληνικά νησιά θεωρούνται το απόλυτο σύμβολο κοινωνικής θέσης αλλά στην πραγματικότητα είναι προσιτά ως προς την τιμή τους καθώς κοστίζουν λιγότερο από την αγορά ενός σαλέ στο Άσπεν ή ενός καλού οικοπέδου στην Άπω Ανατολή» αναφέρει η καναδέζικη ιστοσελίδα Private Islands που ειδικεύεται σε πωλήσεις νησιών σε όλο τον κόσμο. Από την άλλη η Sunday Telegraph ενισχύει αυτή την άποψη με πρόσφατο άρθρο της, τονίζοντας πως «τα ελληνικά νησιά προσφέρουν απομόνωση, αμμουδιές και τουλάχιστον τέσσερις μήνες με καλό καιρό...όλοι οι πλούσιοι θέλουν να αποκτήσουν ένα νησί στα ζεστά, γαλάζια νερά της Ελλάδας.» Πως προέκυψε αυτή η μεγάλη κινητικότητα και το έντονο ενδιαφέρον για αγορές νησιών στη χώρα μας χωρίς να το πάρει κανείς είδηση; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. 
Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 2.000 νησιά εκ των οποίων μόλις τα 200 κατοικούνται. Πολλά από αυτά είναι ιδιόκτητα  -τα συναντούμε κυρίως στο Ιόνιο πέλαγος και λιγότερο στο Αιγαίο- και φέρουν μεγάλη ποικιλία στα χαρακτηριστικά τους. Η εκμετάλλευση τους μέχρι πρόσφατα ήταν σχεδόν αδύνατη καθώς η ισχύουσα νομοθεσία ήταν ιδιαίτερα αυστηρή και απαγόρευε πλήρως την πώληση τους σε ξένους ιδιοκτήτες – κάτι που ,όμως, έπαψε να ισχύει το 2003. Αυτή ήταν και η αφετηρία για να δημιουργηθεί , από το πουθενά, μια ολοκαίνουρια αγοράς με «προσιτό» προϊόν αφού κατά μέσο όρο το κόστος ενός νησιού ανέρχεται στο 1,5 εκατομμύρια ευρώ! Αμέσως, μεσιτικά γραφεία σε όλο τον κόσμο αλλά και σε Αθήνα, Πειραιά, Ιωάννινα και Λάρισα επικέντρωσαν τις δραστηριότητες τους σε αυτές της νησίδες.  
Η συνέχεια όπως ήταν αναμενόμενο πήρε διαστάσεις ντόμινο. Ιστοσελίδες, περιοδικά και newsletters κατέκλυζαν υποψήφιους αγοραστές και τους δελέαζαν με κάθε δυνατό μέσο: φολκλορ ( «το νησί των θεών», «το νησί του Οδυσσέα»), κουτσομπολίστικο («λίγα μίλια μακριά από τον Σκορπιό του Ωνάση»), οικολογικό («φυσικά λιμάνια», «πόσιμο νερό») κοκ Οι πιο γνωστές επενδύσεις αφορούν τη νήσο Κεφαλονήσι με έκταση 110 στρέμματα που πουλήθηκε στην κόρη του Πάμπλο Πικάσο έναντι 500.000 ευρώ το 2006 και τη νήσο Κύθρο  με έκταση 756 στρεμμάτων όπου αγοράστηκε έναντι 3.000.000 ευρώ από μία Ελληνοαμερικανική εταιρία.  Επίσης, ο εμίρης του Κατάρ, σείχης Χαμαντ μπιν Χαλίφα αλ Τανί έχει αγοράσει νησί στο Ιόνιο πέλαγος και προσδοκά την εμπορική εκμετάλλευση του με τη δημιουργία ενός υπερπολυτελούς χώρου διακοπών. Παρά την έντονη φημολογία που έκανε λόγο για τη νήσο Σκορπίδι (ιδιοκτησίας του βουλευτή Σπ. Λιβανού και του αδερφού του) παραμένει άγνωστο πιο τελικά επέλεξε. 
Για τους πιο καχύποπτους , ωστόσο, το μείζον ζήτημα βρισκόταν και βρίσκεται αλλού. Ποιος φορέας ελέγχει και γνωρίζει πως βρέθηκαν όλα αυτά τα νησιά σε χέρια ιδιωτών και ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχουν νομικά κενά σε αυτές τις αγοραπωλησίες; Τα πράγματα περιπλέκονται περισσότερο όταν σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας δε φαίνεται  να υπάρχει άμεση εμπλοκή του ελληνικού κράτους όπως  για παράδειγμα στην ανατολική πλευρά της Λευκάδας, όπου είναι γεμάτη από τέτοια νησιά. Το γεγονός ότι πολλά από αυτά άνηκαν στην Ιθάκη, η οποία για αιώνες υπαγόταν στο φεουδαλικό σύστημα ιδιοκτησίας των Ενετών και αργότερα των Άγγλων, καθιστά ακόμα πιο δύσκολη και χρονοβόρα την εύρεση ή μη τίτλων ιδιοκτησίας. 
FOR SALE (μόνο σοβαρές προτάσεις) 
Ναυσικά
Τιμή: 8 εκατομμύρια ευρώ Έκταση: 5.000 στρέμματα
Χαρακτηριστικά: Περιγράφεται ως το τελευταίο αναξιοποίητο σημείο του Ιονίου, ιδανικό για απομόνωση αν και αρκετά προσβάσιμο. Βρίσκεται πάνω στη διαδρομή των φέρι μποτ και διαθέτει τρία μεγάλα φυσικά λιμάνια.  
Λυγιά
Τιμή: 800.000 δολλάρια Έκταση: 129 στρέμματα
Χαρακτηριστικά: Απέχει μόλις 50 μέτρα από την Ιθάκη και προσφέρεται για θαλάσσιο τουρισμό λόγω της ξεχωριστής τοποθεσίας του. Είναι καταπράσινο και διαθέτει ένα μικρό μόλο που μπορεί να φιλοξενεί ιδιωτικά σκάφη. 
Αρκούδι (Φώτο)
Τιμή: διαπραγματεύσιμη. Έκταση: 4.500 στρέμματα
Χαρακτηριστικά: Βρίσκεται νότια της Λευκάδας, διαθέτει δικές του πηγές με πόσιμο νερό, καλές αμμώδεις παραλίες, πολλά πεύκα και καταπληκτική θέα προς το Ιόνιο. Ιδανικό για τουριστική εκμετάλλευση χάρη στην υψομετρική διάφορα από την επιφάνεια της θάλασσας. Ενδιαφέρον για την απόκτηση του είχε εκδηλώσει ο Ρώσος μεγιστάνας Ρομάν Αμπράμοβιτς αλλά αναθεώρησε λόγω γραφειοκρατικών κολλημάτων.
 Αμοργός (όχι η γνωστή)
Τιμή: 6.100.000 ευρώ Έκταση: 2.000 στρέμματα
Χαρακτηριστικά: Τοποθετημένο στην καρδιά του Αιγαίου θα μπορούσε εύκολα να μετατραπεί στο πιο περιζήτητο σημείο διακοπών. Οι δυνατότητες εκμετάλλευσης είναι ατέλειωτες καθώς διαθέτει μαρίνα για ιδιωτικά σκάφη και είναι πλήρως εξοπλισμένο για πολλά θαλάσσια σπορ. Χάρη στη πλούσια υποθαλάσσια ζωή θα γινόταν ιδανικό μέρος μελέτης για διάφορους ερευνητές. 
Διαπόρι
Τιμή: 12 εκατομμύρια ευρώ Έκταση: 902 στρέμματα
Χαρακτηριστικά: Νησί του Αργοσαρωνικού που προσφέρεται για επιχειρηματική εκμετάλλευση αφού μπορεί να κατασκευάσει κάποιος από ένα υψηλού επιπέδου γήπεδο γκολφ μέχρι πολυτελές σπα και ξενοδοχείο με μαρίνα. 
Βούβαλος
Τιμή:3,6 εκατομμύρια ευρώ  Έκταση:127 στρέμματα
Βρίσκεται στον Αμβρακικό κόλπο. Περιγράφεται ως καλλυμένο με ελιές και πεύκα , επιβλητικούς γκρεμούς, φυσικά λιμάνια, αμμώδεις παραλίες και διασκορπισμένες λίμνες. Βολική τοποθεσία αφού σε κοντινή απόσταση βρίσκεται αεροδρόμιο και πολλές μικρές πόλεις.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΡΟΒΑΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου