Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ!!!


Στα άρθρα 259 και 260 του ΚΑΛΙΚΡΑΤΗ αφενός οι δήμοι λαμβάνουν το 12% του ΦΠΑ που εισπράττει το κράτος μέσω των ΚΑΠ, ενώ οι περιφέρειες μόλις το 4% και αφετέρου ο δίνεται τη δυνατότητα στους δήμους να λαμβάνουν ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό ΦΠΑ (καθορίζεται με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών), αντίστοιχη με την ετήσια αύξηση των φορολογικών εσόδων του ΦΠΑ στη διοικητική περιφέρεια του δήμου που θα διατίθεται αποκλειστικά σε υπηρεσίες κοινωνικής αλληλεγγύης ( Άρθρο 261 του «Καλλικράτη» με τίτλο: Φορολογική Δημοσιονομική Αποκέντρωση).
Να σημειωθεί ότι με βάση τον «Καλλικράτη», εκτός από το ΦΠΑ οι ΚΑΠ για τους δήμους περιλαμβάνουν εκτός από το Φόρο Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων (Φ.Ε.Φ.Ν.Π.) σε ποσοστό 20% των συνολικών ετήσιων εισπράξεων του φόρου αυτού και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας σε ποσοστό 50% των συνολικών ετήσιων εισπράξεων του φόρου αυτού. Μάλιστα με ΚΥΑ των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών «ποσοστό 20% του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας μπορεί να ορίζεται ως τοπικό έσοδο των δήμων, ανάλογα με τα έσοδα του φόρου που εισπράττονται στη διοικητική τους περιφέρεια», προκειμένου να χρηματοδοτούν ιδίως δράσεις που αφορούν σε παρεμβάσεις στον πολεοδομικό ιστό και στο δομημένο περιβάλλον του δήμου.
Με βάση αυτό το σκεπτικό οι δήμοι θα μπορούσαν είτε να δημιουργήσουν νέους ελεγκτικούς μηχανισμούς είτε να χρησιμοποιήσουν τους υπάρχοντες (π.χ. Δημοτική Αστυνομία), προκειμένου να κάνουν εντατικούς ελέγχους στις επιχειρήσεις των περιοχών ώστε να κόβουν αποδείξεις και, άρα, να αυξάνουν και τα έσοδα από το ΦΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι θα μετατραπούν και σε εισπρακτικούς μηχανισμούς του κράτους;
Και όμως κ Υπουργέ η χρηματοδότηση των ΟΤΑ και σήμερα (σ.σ.: προ «Καλλικράτη») περιλαμβάνει μικρή απόδοση ποσοστού επί των εσόδων του ΦΠΑ χωρίς φυσικά να έχουν μετατραπεί οι ΟΤΑ σε εισπρακτικούς μηχανισμούς. Η σημαντική αύξηση, στο ποσοστό που λαμβάνουν οι Δήμοι δεν αλλάζει τίποτα σε αυτό. Βεβαίως και οι Δήμοι πλέον έχουν κάθε κίνητρο να συμβάλλουν με τις δικές τους δυνάμεις στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου