Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

ΑΛΙΑΑ ΑΛΜΑΧΝΤΙ: Η ΑΙΓΥΠΤΙΑ «ΓΥΜΝΗ» ΜΠΛΟΓΚΕΡ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ


Κύριο θέμα συζήτησης στο Διαδίκτυο, αλλά και στον αιγυπτιακό Τύπο έχει γίνει μια νεαρή Αιγύπτια, η οποία «ανέβασε» στο ιστολόγιό της γυμνή φωτογραφία της θέλοντας να αντιδράσει στον σκοταδισμό και τον συντηρητισμό που επικρατεί στη χώρα της.
Αν και ο σκοπός φαίνεται πως ήταν ευγενής, προκάλεσε τις αντιδράσεις φιλελεύθερων και συντηρητικών, με τους πρώτους να δηλώνουν ότι η κίνησή της θα υπονομεύσει τις προοπτικές τους στις επερχόμενες εκλογές.
Η Αλιάα Αλμάχντι εμφανίζεται ανφάς, όρθια και φορώντας νάιλον κάλτσες και ίσια παπούτσια, σε μια μάλλον καλλιτεχνική ασπρόμαυρη λήψη, όπου ξεχωρίζουν μόνο τα χρωματισμένα κόκκινα παπούτσια και το κοκαλάκι που στολίζει τα μαλλιά της.
Στο σύντομο κείμενο που συνοδεύει τη φωτογραφία της, η νεαρή Αιγύπτια, που συστήνεται ως φοιτήτρια στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, δηλώνει ότι λυπάται που γυμνά μοντέλα έχουν απαγορευτεί στις σχολές Καλών τεχνών, που κάθε είδους γυμνό έχει εξοβελιστεί από τα βιβλία τέχνης και διεκδικεί, αναμφίβολα με βροντερό τρόπο, τη δική της «ελευθερία έκφρασης».
Στο ιστολόγιό της, με τίτλο «Ήρεμες εξομολογήσεις», η Αλιάα δηλώνει χωρίς περιστροφές και υπονοούμενα ότι είναι «άθεη και ατομίστρια» και στρατευμένη «εναντίον μιας κοινωνίας βίας, ρατσισμού, σεξισμού, σεξουαλικής παρενόχλησης και υποκρισίας».
Το εγχείρημά της σίγουρα δεν έχει προηγούμενο στην Αίγυπτο και δεν είναι λίγοι που φοβούνται για τη ζωή της. Δείχνοντας το γυμνό της σώμα και αποκαλύπτοντας την αθεΐα της, έσπασε μονομιάς δύο μεγάλα ταμπού της αιγυπτιακής κοινωνίας και αρκετοί εκφράζουν φόβους ότι ενδέχεται να αποτελέσει στόχο των σαλαφιστών, φονταμενταλιστών μουσουλμάνων η παρουσία των οποίων γίνεται ολοένα και πιο αισθητή στην μετά Μουμπάρακ εποχή.
Αλλά ούτε οι φιλελεύθερες δυνάμεις της χώρας χάρηκαν ιδιαίτερα, λέγοντας ότι η κίνησή της θα υπονομεύσει τις προοπτικές της χώρας στις επερχόμενες εκλογές.
«Πολλά κινήματα στην Αίγυπτο, κυρίως ισλαμιστικά κινήματα, προσπαθούν να επωφεληθούν» είπε ο Εμάμ Γκαντ, υποψήφιος βουλευτής για το αριστερό Αιγυπτιακό Κοινωνικό Δημοκρατικό Κόμμα.
Λένε: «Πρέπει να προστατεύσουμε την κοινωνία μας από πράγματα όπως αυτό και εάν κερδίσουν οι φιλελεύθεροι, τότε αυτή η γυναίκα θα γίνει μοντέλο για όλες τις Αιγύπτιες γυναίκες» είπε.
Σε μία κοινωνία που ακόμα και το φιλί θεωρείται ταμπού, οι ακτιβιστές προσπαθούν να κρατήσουν τις αποστάσεις τους από την μπλόγκερ, φοβούμενοι ότι η κίνησή της θα βλάψει το κίνημά τους.
Αναρτήθηκε από tromaktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου