Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: «ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΟ ΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΕΠΑΛ ΙΘΑΚΗΣ»


Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταγγέλλει την Υπουργό Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου, διότι κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων (11/10/2011) και με αφορμή τη Ναυτική Εκπαίδευση, ανακοίνωσε ότι το ΕΠΑΛ Ιθάκης, το ΕΠΑΛ του νησιού της ναυτοσύνης, είναι μη βιώσιμο. Είπε αυτολεξεί: «Πέντε από τα δεκαπέντε ναυτικά ΕΠΑΛ είναι μη βιώσιμα π.χ. το ΕΠΑΛ Ιθάκης. Στη Β΄ και Γ΄ τάξη έχει ελάχιστους μαθητές για τους οποίους υπάρχουν καθηγητές όλων των κλάδων. Και των μαθημάτων γενικής παιδείας και της ειδικότητας». Η Υπουργός του ΠΑΣΟΚ όπως και το σύνολο των παρισταμένων εκπροσώπων των υπόλοιπων κομμάτων της πλουτοκρατίας (ΝΔ, ΛΑΟΣ) στην εν λόγω επιτροπή συνέδεσαν ευθέως τη συρρίκνωση των δομών δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης με την εκχώρησή της στους εφοπλιστές.
Συναίνεσαν – κυρίως δια της σιωπής τους - στο κλείσιμο του ΕΠΑΛ Ιθάκης όπως και των υπόλοιπων «μη βιώσιμων» και συναγωνίστηκαν απόλυτα στα «κίνητρα» που θα παρασχεθούν στο εφοπλιστικό κεφάλαιο, για να πάρει πιο άμεσα στα χέρια του όλο το φάσμα της ναυτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στη χώρα.
Η κυβέρνηση έδωσε έτσι το έναυσμα για νέο κύκλο συγχωνεύσεων – καταργήσεων σχολείων αλλά και σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης άμεσα. Οι καταργήσεις - συγχωνεύσεις θα επιταχυνθούν με το «κούρεμα» και θα γίνουν με επίκληση το κόστος λειτουργίας. ΕΠΑΛ, εσπερινά, ειδικά σχολεία θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή. Το ίδιο θα συμβεί με τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού. Η εξέλιξη αυτή θα διαμορφώσει, ειδικά για τους καθηγητές ειδικοτήτων των καταργημένων ΕΠΑΛ, όρους και προϋποθέσεις για άμεση έξοδο σε εφεδρεία και για απόλυση ακόμη.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Προϊστάμενος της ΔΔΕ Κεφαλονιάς στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο αναπαρήγαγε το τετριμμένο επιχείρημα της αναλογίας 1/6 (καθηγητές / μαθητές) στο Νομό. Ούτε είναι τυχαίο ότι το «επιχείρημα» αυτό πρόθυμα υιοθετήθηκε από την παράταξη του ΠΑΣΟΚ για να καταψηφίσει την πρόταση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, που έπαιρνε θέση ενάντια σε καταργήσεις / συγχωνεύσεις σχολείων. Ο λαός πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι το παιχνίδι με τις αναλογίες σημαίνει να μπει τέλος στην εκπαίδευση των παιδιών του στις απομακρυσμένες περιοχές που ο αριθμός των μαθητών είναι μικρός.
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ επισημαίνει ότι, πέραν των άλλων, ανοίγει περισσότερο από ποτέ ο δρόμος και για την παράδοση των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού στους εφοπλιστές. Η επαγρύπνηση και η κοινή δράση εργαζομένων, φοιτητών, γονιών, μαθητών σε ταξική κατεύθυνση να βάλλει φραγμό στα επικίνδυνα σχέδια για το μορφωτικό καιάδα και την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης.
 Καμία κατάργηση – συγχώνευση σχολείου.
 Κανένα παιδί στο δρόμο. Κανένας φοιτητής στο περιθώριο.
 Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες.
 Έξω οι εφοπλιστές από τη ναυτική εκπαίδευση
 Κανένας εκπαιδευτικός δεν πλεονάζει.
Οι μόνοι που πλεονάζουν επικίνδυνα για τον τόπο είναι η κυβέρνηση και τα κόμματα της πλουτοκρατίας.

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ
Ο Πρόεδρος
Γεωργόπουλος Διονύσης
Ο Γενικός Γραμματέας
Γερασιμόπουλος Παύλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου