Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

ΜΙΑ ΟΛΛΑΝΔΕΖΑ ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ


Παλιά, όχι τόσο παλιά όμως, αποτελούσαν  ένα σημαντικό κομμάτι του οδικού δικτύου  της χώρας. Υστερα ήρθαν η αστικοποίηση,  η ανάπτυξη, ο τουρισμός και ό,τι όλα αυτά  συνεπάγονται. Παρ΄ όλα αυτά στη χώρα μας  υπάρχουν ακόμα χιλιάδες χιλιόμετρα μονοπατιών,τα οποία δεν «κατάπιε» η άσφαλτος ούτε και εγκαταλείφθηκαν πλήρως ποτέ. Απλώς σήμερα οι επισκέπτες τους δεν είναι  κτηνοτρόφοι,αλλά ταξιδιώτες. Κίνητρό  τους δεν είναι η φροντίδα των ζώων τους ή  η μεταφορά των προϊόντων τους, αλλά η  αναψυχή και η περιπέτεια. Κάποιοι από αυτούς πάντως έχουν  κυριολεκτικά αφιερώσει τη ζωή τους στο...  περπάτημα και στην ανακάλυψη των δρόμων του, σε μια δραστηριότηταη οποία  όπως λένε πέρα από την ψυχαγωγία που  προσφέρει αποτελεί ίσως την πιο υπαρκτή  σήμερα δραστηριότητα του εναλλακτικού  τουρισμού στην Ελλάδα.
Δεν είναι όλοι οι οδηγοί των πεζοπορικών διαδρομών γέννημα-θρέμμα της ελληνικής υπαίθρου. Αν κάποιος βρεθεί στην Ιθάκη και θελήσει να γνωρίσει τα μονοπάτια του νησιού από κάποιον που τα γνωρίζει καλά, πρέπει να απευθυνθεί σε μια.... ζωγράφο από την Ολλανδία. Η κυρία Εστερ φαν Ζιούλεν, 60 ετών σήμερα, ήρθε για πρώτη φορά στη χώρα μας με τον σύζυγό της πριν από δέκα χρόνια για διακοπές.
«Ενθουσιαστήκαμε τόσο που αποφασίσαμε να μετακομίσουμε εδώ, κάτι που πραγματοποιήσαμε τρία χρόνια μετά. Η πρώτη μας επιλογή ήταν η Σκύρος, όμως όταν επισκεφθήκαμε την Ιθάκη πήραμε την απόφασή μας».
Στην Ολλανδία η κυρία Ζιούλεν εργαζόταν ως ζωγράφος και καθηγήτρια Καλλιτεχνικών, δουλειές που δεν ήταν εύκολο να συνεχίσει στο νησί του Ιονίου. «Μου άρεσε πάντα πολύ το περπάτημα και τα καλοκαίρια δούλευα ως ξεναγός στα αξιοθέατα της πόλης μου, του Αμερσφουρτ. Ετσι στην Ιθάκη αποφάσισα να συνδυάσω τις δύο ιδιότητες. Εκείνη την περίοδο με την πρωτοβουλία ενός Ελληνα που ζούσε στην Αυστραλία άρχισε ένας πιο συστηματικός καθαρισμός των μονοπατιών στον οποίο βοήθησαν διάφοροι εθελοντές. Παράλληλα άρχισα να διαβάζω οτιδήποτε υπήρχε σε σχέση με την ιστορία του νησιού και ιδιαίτερα με τον Οδυσσέα. Ετσι το 2004 κατέληξα να διοργανώνω πεζοπορικές εκδρομές στην Ιθάκη. Φυσικά αυτό δεν αρκεί για να ζήσει κανείς και έτσι ταυτόχρονα κάνω και άλλες δουλειές, όπως να ζωγραφίζω επιγραφές». Η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που αποφασίζουν να γνωρίσουν... πεζή την Ιθάκη είναι τουρίστες από την Κεντρική και τη Βόρεια Ευρώπη. «Και κάποιοι Ελληνες του εξωτερικού. Στους ντόπιους φαίνεται τουλάχιστον περίεργο ότι κάποιος αποφασίζει να περάσει τον ελεύθερο χρόνο του περπατώντας».
Σύμφωνα με την κυρία Ζιούλεν, το μέλλον του περιπατητικού τουρισμού στο νησί του Ιονίου είναι μάλλον ασαφές. «Από τη μία ο Δήμος δεν δείχνει να ενδιαφέρεται για την ανάπτυξή του. Από την άλλη, κατά καιρούς έχουν υπάρξει διάφορες φήμες, ακόμη και ότι ο ΕΟΤ σκοπεύει να αξιοποιήσει τα μονοπάτια περιφράσσοντάς τα και βάζοντας εισιτήριο! Κάτι που θα ήταν βέβαια λάθος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου