Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΕΜΠΡΑΚΤΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΙΣ «ΠΑΣΤΙΛΙΕΣ» ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ


Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, όταν ξεκίνησαν την εκστρατεία «Παστίλιες για τον πόνο του άλλου»  έθεταν έναν στόχο διαφορετικό από αυτούς με τους οποίους μας έχουν συνηθίσει: Να δημιουργήσουν μια «επιδημία», αντί να τη θεραπεύσουν. Μια «επιδημία» αλληλεγγύης που θα έφτανε σε όλες τις πόλεις και τα χωριά, ως αντίδοτο στην εσωστρέφεια, την απελπισία και τον ανθρώπινο πόνο, που τόσο έχουμε ανάγκη αυτή τη δύσκολη περίοδο για τη χώρα. Τρεις μήνες μετά την έναρξη της εκστρατείας, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διαπιστώνουν με έκπληξη και χαρά πως οι «Παστίλιες» έγιναν η αφορμή για μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας να δείξει οξυμένα κοινωνικά αντανακλαστικά, υιοθετώντας με μοναδικό τρόπο τα μηνύματα της εκστρατείας. Τα νησιά του Ιονίου προσβλήθηκαν από τον «ιό» της αλληλεγγύης, καθώς συγκαταλέγονται στις περιοχές της χώρας με την μεγαλύτερη ανταπόκριση σε σχέση με τον συνολικό αριθμό φαρμακείων.
«Ας μοιραστούμε τον πόνο, μοιράζοντας ανθρωπιά» στέλνει μήνυμα η Σοφία από τη Θεσσαλονίκη, «Για αλληλεγγύη και ανθρωπιά δεν υπάρχουν σύνορα», λέει η  Πέτρα από το Ίλιον.  «Μόνο όταν ο δικός σου πόνος γίνει δικός μου, θα γιατρευτούμε και οι δύο», επισημαίνει  η Στεφανία από Κοζάνη.  «Κάνε μικρά πράγματα με αγάπη. Κανείς δεν μπορεί να κάνει τα πάντα, όμως ο καθένας μπορεί να κάνει κάτι» είναι το μήνυμα του Αλέξανδρου από το Αγρίνιο.  «Πόνος που μοιράζεται, κάπως μετριάζεται» γράφει ο Κωνσταντίνος από την Αθήνα και  «Ανακουφίζοντας τον πόνο του άλλου, είμαι ο πλουσιότερος άνθρωπος πάνω στη Γη!» η Φωτεινή από τους Νέους Επιβάτες. Αυτά είναι μόνο λίγα  από τα εκατοντάδες συγκινητικά μηνύματα που έστειλαν ευαισθητοποιημένοι πολίτες στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα,  από την έναρξη της εκστρατείας «Παστίλιες για τον πόνο του άλλου».
«Υπάρχει μια πρωτόγνωρα θετική ανταπόκριση από τους πολίτες» αναφέρει ο Πρόεδρος της οργάνωσης, Χρήστος Χρήστου. «Άνθρωποι  που μετέτρεψαν την αλληλεγγύη σε πράξη μέσα από τις Παστίλιες, ειδικά σε μια περίοδο έντονης δοκιμασίας για όλους μας. Παράλληλα μας γεμίζει με αισιοδοξία για το μέλλον της εκστρατείας που συνεχίζεται για να υποστηρίξει την προσπάθεια που κάνουμε οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα να απαλύνουμε τον πόνο χιλιάδων ξεχασμένων και αποκλεισμένων ανθρώπων, που έχουν περιορισμένη ή καθόλου πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας».
Μέχρι στιγμής, έχουν διατεθεί σχεδόν 300.000 κουτιά Παστίλιες σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ η ζήτηση αυξάνεται σταθερά από πολίτες που τις αναζητούν στα φαρμακεία. Τα φαρμακεία που υποστηρίζουν την εκστρατεία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν φτάσει τις 3.000 και καλύπτουν σχεδόν το σύνολο των γεωγραφικών περιοχών της χώρας. Από τον ακριτικό Έβρο, την Ηπειρωτική Ελλάδα,  τα νησιά του Αιγαίου, του Ιονίου και την Κρήτη, μέχρι και τα μεγάλα αστικά κέντρα, οι Παστίλιες έχουν δημιουργήσει ένα μεγάλο χάρτη αλληλεγγύης, χάρη στους πολίτες αλλά και τους υποστηρικτές φαρμακοποιούς που συμμετέχουν αφιλοκερδώς στην εκστρατεία.
 «Είμαστε ευγνώμονες προς την ελληνική κοινωνία που είναι εκείνη που πραγματικά έδωσε και ακόμα δίνει τεράστια δυναμική στην εκστρατεία», συνεχίζει ο κύριος Χρήστου. «Τα 3.000 φαρμακεία που ήδη συμμετέχουν χωρίς κανένα κέρδος, και τα οποία ευχαριστούμε θερμά, μας έχουν δώσει τη δυνατότητα να φτάσουμε σε ένα μεγάλο εύρος της επικράτειας.  Ωστόσο, οφείλουμε να πούμε πως έχουμε δρόμο μέχρι οι Παστίλιες να φτάσουν κυριολεκτικά σε κάθε γειτονιά και χωριό, και γιατί όχι και στα 13.000 φαρμακεία που υπάρχουν στην Ελλάδα»
Οι ανάγκες των πληθυσμών είναι μεγάλες και αυξανόμενες, σε όλο τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα της κρίσης. Οι Παστίλιες θα δώσουν στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν ορισμένες από αυτές με αποτελεσματικότητα.  Υπενθυμίζεται ότι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δρουν σε περισσότερες από 65 χώρες, ενώ μέσα στο 2011 εξέτασαν συνολικά 8.300.000 ασθενείς, εμβολίασαν 5.034.000 ανθρώπους κατά της ιλαράς, περιέθαλψαν 408.000 υποσιτισμένα παιδιά στα επισιτιστικά κέντρα, πρόσφεραν θεραπεία σε περίπου 1.500.000 ασθενείς με ελονοσία και κατάφεραν να κρατήσουν στη ζωή 433.500 ασθενείς με HIV/AIDS  παρέχοντάς τους  αντιρετροϊκή θεραπεία. Στην Ελλάδα κλιμακώνουν τις  ενέργειές τους με στόχο να συμβάλλουν στις ανάγκες των πλέον ευάλωτων και αποκλεισμένων ανθρώπων όπως είναι οι άστεγοι, οι ανασφάλιστοι, οι πρόσφυγες και μετανάστες, οι ασθενείς του HIV/AIDS κ.ά. Είναι σημαντικό λοιπόν ο κάθε πολίτης, σε οποιοδήποτε μέρος την χώρας κι αν βρίσκεται να έχει τη δυνατότητα μέσα από το φαρμακείο της γειτονιάς του να γίνει συμμέτοχος σε αυτή την προσπάθεια με έναν τόσο απλό τρόπο όπως είναι οι Παστίλιες.
Οι περιοχές της χώρας με την μεγαλύτερη ανταπόκριση σε σχέση με τον συνολικό αριθμό φαρμακείων είναι η Αργολίδα, ο Έβρος, τα Γρεβενά και τα νησιά του Ιονίου όπως η Λευκάδα και η Κεφαλονιά από την περιφέρεια, ενώ οι περιοχές Κερατέα, Πεύκη, Δραπετσώνα, Νέα Σμύρνη της Αθήνας και Τριανδρία, Μπότσαρη, Εύοσμος της Θεσσαλονίκης ξεχωρίζουν, αποτελώντας παράδειγμα προς μίμηση και για τους υπόλοιπους.
Οι «Παστίλιες» δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν χωρίς την αφιλοκερδή συμμετοχή της ελληνικής εταιρείας φυσικών καλλυντικών APIVITA και των προμηθευτών της. «Εδώ και χρόνια είναι στο DNA της APIVITA η κοινωνική ευθύνη. Για το λόγο αυτό έχουμε αγκαλιάσει, πιστέψει, στηρίξει και συνεισφέρει με όλες τις δυνάμεις μας στην εκστρατεία αυτή, που αποτελεί ένα σύμβολο αλληλεγγύης και συμπαράστασης» αναφέρει η Σοφία Κουτσιανά, Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της APIVITA. «Εύχομαι από καρδιάς η φυσική, ολιστική και πραγματικά αποτελεσματική αυτή προσπάθεια της APIVITA, να συνεχίσει με ανοδική πορεία και να εξασφαλίσει στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα την ευκαιρία να υλοποιούν όλα αυτά τα μοναδικά έργα παγκοσμίως, σε ανθρώπους που το έχουν τόσο ανάγκη».
Υπενθυμίζεται πως 1 ευρώ από κάθε κουτί με Παστίλιες κατευθύνεται απευθείας και χωρίς καμία διάκριση στην ανακούφιση του πόνου χιλιάδων ανθρώπων μέσω των προγραμμάτων που αναπτύσσουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στο τέλος της εκστρατείας θα υπάρξει αναλυτικός απολογισμός με το συνολικό ποσό που συγκεντρώθηκε καθώς και οι δράσεις που θα ενισχυθούν με το ποσό αυτό.
Ευχαριστίες:  Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ευχαριστούν θερμά την εταιρεία φυσικών καλλυντικών APIVITA και τους προμηθευτές της καθώς επίσης και στους υποστηρικτές φαρμακοποιούς σε όλη τη χώρα για την αφιλοκερδή υποστήριξη της εκστρατείας.
 Περισσότερες πληροφορίες και δημοσιογραφικό υλικό σχετικά με την εκστρατεία θα βρείτε στο www.pastilies.gr/press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου