Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΑ: ΜΙΑ ΠΟΛΛΑ ΥΠΟΣΧΟΜΕΝΗ ΕΚΤΡΟΦΗ


Το εκτρεφόμενο σαλιγκάρι (Helix aspersa), γνωστό και ως κρητικός χοχλιός, είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα είδη σαλιγκαριών που συναντώνται στη λεκάνη της Μεσογείου...
Η πλειάδα των πλεονεκτημάτων της καλλιέργειας του Helix aspersa, έχει οδηγήσει στη σύνδεση της παγκόσμιας τάσης των αγορών με την παραγωγή του είδους. Οι κυριότεροι λόγοι, για τους οποίους οι κρητικοί χοχλιοί έχουν καταλάβει εξέχουσα θέση στις προτιμήσεις των εκτροφέων παγκοσμίως είναι:
*Η υψηλή αναπαραγωγική ικανότητά τους.
*Η εξαιρετική προσαρμοστικότητά τους σε διαφορετικά περιβάλλοντα.
*Ο ταχύς ρυθμός ανάπτυξής τους.
*Οι ευεργετικές ιδιότητές τους στην υγεία των ανθρώπων.
*Η υψηλή τιμή αγοράς τους.
     Εκτροφή σαλιγκαριών
Η εκτροφή των σαλιγκαριών μπορεί να γίνει είτε σε ανοικτά εκτροφεία, είτε σε κλειστές εγκαταστάσεις, αξιοποιώντας τη φυτική βλάστηση ή/και τεχνητά σιτηρέσια.
Η επιλογή του τρόπου εκτροφής και διατροφής των σαλιγκαριών εξαρτάται από το διαθέσιμο κεφάλαιο εγκατάστασης και λειτουργίας, την τεχνογνωσία του εκτροφέα, το επιχειρηματικό πλάνο και άλλους παράγοντες.
Σε κάθε περίπτωση, ο υποψήφιος παραγωγός σαλιγκαριών θα πρέπει προτού ξεκινήσει τη δραστηριότητα εκτροφής, να γνωρίζει σε βάθος όλες τις παραμέτρους που μπορούν να τη βελτιώσουν ή να δημιουργήσουν εμπόδια σε αυτή.
—Κόστος εγκατάστασης και λιανική τιμή πώλησης
Το κόστος εγκατάστασης ενός ανοικτού εκτροφείου σαλιγκαριών με έκταση ενός στρέμματος, κυμαίνεται από 2.000 έως 4.000 €. Η μέση απόδοσή του είναι 800 έως 1200 κιλά/στρέμμα, με προσδοκώμενη πρόσοδο τα 2.400 έως 3.600 €/στρέμμα (σε σημερινές τιμές χονδρικής πώλησης, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ).
Αντίστοιχα, η εγκατάσταση ενός κλειστού εκτροφείου, εμβαδού ενός στρέμματος, υπολογίζεται σε κόστος που αγγίζει τα 15-18.000 €. Η μέση παραγωγικότητά του είναι 2.500-3.000 κιλά και η προσδοκώμενη πρόσοδος σε 7.500 έως 9.000 € (σε σημερινές τιμές χονδρικής, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ)
Σημειώνεται ότι η λιανική τιμή πώλησης του Helix aspersa κυμαίνεται από 5,50 έως 8,00 €, ενώ σε χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία αγγίζει τα 12€.
       Διατροφική αξία
Tο κρέας των σαλιγκαριών αποτελεί ξεχωριστή λιχουδιά για τους γευσιγνώστες, αλλά συγκεντρώνει και αρκετά διατροφικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλα κρέατα.
Παρουσιάζει αφενός χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και λίπη, αφετέρου υψηλή περιεκτικότητα σε ανόργανα θρεπτικά στοιχεία, απαραίτητα αμινοξέα και ευεργετικά λιπαρά οξέα.
Πρόσφατες έρευνες αναδεικνύουν το κρέας των σαλιγκαριών ως έναν από τους θετικούς διατροφικούς παράγοντες της μεσογειακής δίαιτας.
Όσον αφορά στα ανόργανα στοιχεία (μέταλλα) το κρέας των σαλιγκαριών αποτελεί πηγή ασβεστίου, φωσφόρου, μαγνησίου, καλίου και νατρίου. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ορισμένοι ερευνητές προτείνουν την κατανάλωση σαλιγκαριών ως εναλλακτική πηγή ασβεστίου και φωσφόρου, δυο συστατικών πολύ σημαντικών για την ανάπτυξη των οστών.
Επίσης, αποτελούν μια σημαντική πηγή αμινοξέων και ασβεστίου σε περιόδους νηστείας που δεν καταναλώνεται κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα.
      Το CNN για τα ελληνικά σαλιγκάρια
Το CNN φιλοξενεί ένα θέμα για τα ελληνικά σαλιγκάρια και κάνει το ρεπορτάζ στην Κόρινθο, ενώ παράλληλα αναρωτιέται αν η παραγωγή των σαλιγκαριών δίνει ώθηση στην ελληνική οικονομία.
Η δημοσιογράφος Becky Anderson συναντά δύο αδερφές, που παρά την οικονομική κρίση, “βάζουν” την ψυχή τους, την ενεργειά τους και χτίζουν τη δική τους επιχείρηση.
Η Μαρία Βλάχου, μια από τις δύο ιδιοκτήτριες, εξηγεί ότι η ιδέα της ήρθε, όταν η αδερφής της, ενώ βρισκόταν στο εξωτερικό, της τηλεφώνησε για να της πει ότι έφαγε ένα πιάτο με 12 σαλιγκάρια που κόστιζαν 37 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου