Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

ΝΙΚΗΣΤΕ ΤΗ ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ... ΦΥΣΙΚΑ


Οι χειμερινοί μήνες δημιουργούν αδράνεια στον ανθρώπινο οργανισμό, με δυσμενή επίδραση στη διάθεση και γενικά την ψυχική του ευεξία. Ωστόσο, υπάρχουν τουλάχιστον 8 τρόποι για να την «καταπολεμήσετε» φυσικά.
Μικρές καθημερινές αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη «βαριά» ατμόσφαιρα, που δημιουργεί αναπόφευκτα ο κρύος χειμώνας. Το click@Life σας παρουσιάζει έναν απλό οδηγό για να μπορείτε να αντεπεξέλθετε στις δύσκολες μέρες μέχρι να έρθει το πολυαναμενόμενο καλοκαίρι.
Ρυθμίστε το βιολογικό σας ρολόι
Αν η καθημερινή κούραση και ρουτίνα σας προτρέπουν να μένετε σπίτι, ξαπλωμένοι περιμένοντας αγωνιωδώς να τελειώσει η εβδομάδα για να «χουχουλιάσετε» το σαββατοκύριακο, ίσως έχει έρθει η ώρα να ρυθμίσετε το βιολογικό σας ρολόι.
Οι ειδικοί μελετητές του ύπνου θεωρούν, ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κοιμάστε και να ξυπνάτε περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα, ανεξάρτητα από το αν είναι εργάσιμη μέρα ή σαββατοκύριακο. Αυτό συνίσταται επειδή οι ψυχολογικές διαδικασίες του ανθρώπινου οργανισμού ακολουθούν τον λεγόμενο «κιρκαδικό ρυθμό», ο οποίος ελέγχεται από το βιολογικό ρολόι και λειτουργεί σε βάση 24 ωρών.
Διατηρώντας τον «κιρκαδικό ρυθμό» σε φυσιολογικά πλαίσια, χωρίς μεγάλες αποκλίσεις, συμβάλλετε στην αρμονική λειτουργία του οργανισμού σας.
Μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας να συντονιστεί με τον κιρκαδικό ρυθμό, εκπαιδεύοντας στην ουσία το σώμα σας να κοιμάται και να ξυπνά συγκεκριμένες ώρες της ημέρας.
Περισσότερη βιταμίνη D
Η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στη διάθεση του ατόμου. Δυστυχώς, ωστόσο για τους χειμερινούς μήνες είναι «δυσεύρετη», τουλάχιστον από άποψης καιρού, καθώς βασική πηγή της είναι ο ήλιος.
Η βιταμίνη D συμβάλει στην υγεία των οστών και των δοντιών και βοηθά στη ρύθμιση της ποσότητας του ασβεστίου και του φωσφόρου στον οργανισμό. Εκμεταλλευτείτε τις ηλιόλουστες μέρες για μία βόλτα, που θα σας γεμίσει ενέργεια και ζωντάνια, ενώ όταν ο καιρός είναι βροχερός, μπορείτε να αναζητήσετε τη βιταμίνη D στα αβγά και τα λιπαρά ψάρια, όπως είναι ο σολομός και οι σαρδέλες.
Δικτυωθείτε
Όποιος και αν είναι ο τομέας της εργασίας σας, σίγουρα το internet έχει προνοήσει. Συναντηθείτε με τους συναδέλφους σας ή με άτομα που μοιράζεστε κοινά ενδιαφέροντα και αναζητήστε νέες ιδέες στον εργασιακό τομέα. Αυτό θα τονώσει την αυτοπεποίθησή σας και θα σας δώσει νέα κίνητρα, που ίσως δεν είχατε φανταστεί ποτέ.
Η διαδικασία της συλλογικής αυτής αναζήτησης θα διευρύνει τους ορίζοντές σας και θα σας «βγάλει» από την αίσθηση της ρουτίνας, που συνήθως αποκομίζετε έπειτα από μία κουραστική μέρα στη δουλειά.
«Χαρούμενες» τροφές
Τους χειμερινούς μήνες επιλέξτε να καταναλώσετε τροφές, που θα σας προσφέρουν ένα αίσθημα ευτυχίας, με πλούσια θρεπτικά συστατικά, ικανά να αλλάξουν τη διάθεσή σας.
Ο ηλιόσπορος, για παράδειγμα, περιέχει μαγνήσιο και φολικό οξύ, τα καρύδια περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και ουριδίνη και ο συνδυασμός τους θεωρείται, από τους ειδικούς, ότι λειτουργεί ως φυσικό αντικαταθλιπτικό. Μία καλή επιλογή είναι επίσης οι μπανάνες, οι οποίες περιέχουν κάλιο και σίδηρο, που προσφέρουν ενέργεια στον οργανισμό.
Ωμμμμμμ
Ο καθημερινός διαλογισμός, έστω και αν αφιερώνετε μόλις 10 λεπτά από τον πολύτιμο χρόνο σας, μπορεί να έχει ευεργετικές ιδιότητες στη διάθεσή σας.
Βρείτε ένα δικό σας μέρος, όπου κανείς δε θα σας ενοχλήσει, χαμηλώστε αρκετά τα φώτα, καθίστε αναπαυτικά (κατά προτίμηση σε στάση «λοτού»), κλείστε τα μάτια σας και επαναλάβατε τους ήχους «αμ» «και «ωμ».
Όταν αισθανθείτε, ότι τα 10 λεπτά έχουν περάσει, ανοίξτε αργά τα μάτια σας μέχρι να συνηθίσετε στο φως. Επαναλάβατε την ίδια διαδικασία, τουλάχιστον μία με δύο φορές την ημέρα.
Σταθερά η γλυκόζη
Η αίσθηση κούρασης και ατονίας, που νιώθετε, συμβαίνει όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι χαμηλά. Προσπαθήστε να καταναλώνετε καθημερινά τρία ισορροπημένα γεύματα, με μερικά υγιεινά σνακ ενδιάμεσα, ώστε να απαλλαγείτε από την αίσθηση της πείνας.
Η επιλογή των τροφών είναι πολύ σημαντική στη διάθεση, για τον λόγο αυτό, προτιμήστε φαγητά που έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως είναι τα δημητριακά, τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, οι σαλάτες, τα όσπρια και οι γλυκοπατάτες. Εάν καταφέρετε να κρατήσετε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σταθερά, θα αισθάνεστε ότι έχετε περισσότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Ανοίξτε ένα βιβλίο
Ένα πολύ καλός τρόπος για να αποφύγετε τη δυσάρεστη αίσθηση, που δημιουργεί ο χειμώνας, είναι να γεμίζετε το χρόνο σας με πράγματα που σας ευχαριστούν. Το διάβασμα είναι μία εξαιρετική επιλογή, καθώς προσφέρει γνώση, «απομόνωση» και ευχαρίστηση.
Ένα βιβλίο, με ενδιαφέρον θα σας «απορροφήσει» και θα σας προσφέρει την αίσθηση φυγής από τη μουντή καθημερινότητα, που τόσο αναζητάτε.
Γυμναστική με καλή παρέα
Η όρεξη για άσκηση κατά τους χειμερινούς μήνες είναι «δυσεύρετη», όχι όμως ανύπαρκτη. Η αλήθεια είναι, ότι είναι δύσκολο να βρει κανείς κίνητρο για να ασκηθεί, όταν έχει κρύο, αλλά για αυτόν ακριβώς τον λόγο υπάρχουν οι φίλοι.
Παρακινήστε και παρακινηθείτε από έναν φίλο σας και ξεκινήστε μαζί γυμναστήριο ή ένα σπορ ή ακόμα και τρέξιμο σε ένα πάρκο. Ο συναγωνισμός μεταξύ σας θα σας δώσει νέα κίνητρα και ενέργεια για να συνεχίσετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου