Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ

Μήπως το τελευταίο διάστημα η διάθεσή… σας είναι ιδιαίτερα «πεσμένη»; Κοιμάστε πολλές ώρες; Αισθάνεστε θλίψη, απαισιοδοξία και το μυαλό σας βασανίζεται συνεχώς από αρνητικές σκέψεις; Μήπως τελικά πάσχετε από κατάθλιψη;
Η κατάθλιψη είναι μια νόσος που προσβάλλει τον εγκέφαλο και πρέπει να αντιμετωπιστεί εγκαίρως προτού εξελιχθεί και προκαλέσει παθολογικά προβλήματα (π.χ. καρδιαγγειακά).
Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να μην συγχέουμε την απλά «κακή διάθεση» με την κατάθλιψη, να αναγνωρίσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τα συμπτώματα και να ζητήσουμε ιατρική βοήθεια.
Πώς καταλαβαίνουμε όμως ότι πάσχουμε από κατάθλιψη; Η δυσκολία συγκέντρωσης στην εργασία, η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και κατ΄ επέκταση του σωματικού βάρους καθώς και η έλλειψη ενδιαφέροντος για πράγματα και δραστηριότητες που παλαιότερα μας ευχαριστούσαν, είναι μερικά από τα συμπτώματα που θα πρέπει να μας θορυβήσουν. Επίσης, οι «μαύρες» σκέψεις και η παρατεταμένη θλίψη χωρίς να υπάρχει κάποια ιδιαιτέρως σοβαρή αιτία είναι σημάδια που θα πρέπει να μας προβληματίσουν.
Η αναγνώριση του προβλήματος αποτελεί το σημαντικότερο βήμα για τους ασθενείς με κατάθλιψη καθώς μόνο τότε θα πάρουν την απόφαση να ζητήσουν ιατρική βοήθεια και να θεραπευθούν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ποσοστά κατάθλιψης (5%-10% του γενικού πληθυσμού) τα τελευταία χρόνια αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς. Ιδιαίτερα στη χώρα μας, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η νόσος «θερίζει» λόγω της οικονομικής κρίσης, της ανεργίας και της αβεβαιότητας για το μέλλον.
ΥΓ. Αφιερωμένο εξαιρετικά σε συντάκτες/τριες της διπλανής φυλάδας που τελευταία «επισταμένως» ως ψυχολόγοι μαιμού, αρθογραφούν από τη μια αλλά δεν έχουν τα κότσια να απαντήσουν στα τόσα ερωτήματα που τους βάζουμε από την άλλη. Απλά τα προσπερνάνε και μάλιστα χωρίς να κυτάζονται στο σπασμένο καθρέφτη που έχουν στου «Νήριτου» την κορφή. Ουδεμία ευθύνη θα έχουμε εάν συμβεί το μοιραίο και πέσει κανείς-καμία από το μπαλκόνι. Εμείς από καιρό τους εχουμε προειδοποιήσει!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου