Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

ΒΡΕΘΗΚΕ Ο ΤΣΟΠΑΝΟΣ, ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΙΘΑΚΗΣ


Είναι 95 ετών, βοσκός και μόλις πριν από ένα χρόνο  έβγαλε κάρτα ανεργίας, καθώς απολύθηκε, για πρώτη φορά έπειτα από 70 χρόνια εργασίας, από τον ιδιοκτήτη του κοπαδιού προβάτων που πρόσεχε. Πρόκειται για τον Στέφαν Γκρόσου, από την επαρχία Χουντενοάρα της κεντρικής Ρουμανίας, ο οποίος απευθύνθηκε στην τοπική υπηρεσία απασχόλησης, για να λάβει το επίδομα ανεργίας. Αν και, όπως δήλωσε, οι υπάλληλοι έμειναν έκπληκτοι, αφού για πρώτη φορά συναντούσαν 95χρονο που είχε 70 χρόνια προϋπηρεσίας σε φύλαξη κοπαδιών προβάτων, τελικά τον εξυπηρέτησαν και έλαβε επίδομα, ύψους περίπου 100 ευρώ το μήνα.
Παρ’ όλα αυτά ο ίδιος δεν επιθυμεί να εγκαταλείψει την αγαπημένη του εργασία αλλά και εμπειρία και δηλώνει αισιόδοξος, γιατί τον ερχόμενο Μάιο θα επιστρέψει στα βουνά, αυτή τη φορά όμως της Ιθάκης κοντά στα αγαπημένα του αιγοπρόβατα, εξ αιτίας της γνωριμίας που είχε πρόσφατα με τον Δήμαρχο Ιθάκης στο Βουκουρέστι όπου είχε μεταβεί για ένα ιατρικό τσεκάπ. Οι γιατροί τον βρήκαν υγιέστατο, πληροφορήθηκε δε από το κ. Κασσιανό για την θέση του Ειδικού Συμβούλου που έχει προκηρυχτεί στο Δήμο Ιθάκης και πρότεινε στον Δήμαρχο να αναλάβει αυτός τη θέση. Όλοι γνωρίζαμε ότι ο Δήμαρχος Ιθάκης έψαχνε σε όλη την Ελλάδα αλλά και στη γείτονα χώρα τη Ρουμανία μιας και εκεί μένει το περισσότερο χρόνο της Δημαρχιακής του θητείας να βρεί «επιτέλους» ένα άξιο συνεργάτη.
Επικοινώνησε με την παρ’ ολίγο Ειδική Σύμβουλο Αδελφή του, η οποία με την σειρά της επικοινώνησε με τη άσπονδη εχθρό αλλά κατά βάθος καλή της φίλη, ιδιοκτήτρια γνωστού ενημερωτικού blog της Γείτονος Κεφαλληνίας - τελικά από γείτονα θα τη πάθουνε οι Ιθακήσιοι - η οποία τη διαβεβαίωσε ότι ο κ. Καλαφάτης απ’ τους καλύτερους διαχειριστές κοπαδιάρικων αιγοπροβάτων στη Κεφαλονιά δεν δέχεται τελικά να έρθει στην Ιθάκη και να αναλάβει Ειδικός Σύμβουλος του Δημάρχου.
 Έτσι άνοιξε ο δρόμος για τον παλαίμαχο και έμπειρο Στέφαν Γκρόσου να πάρει τη πολυπόθητη αυτή θέση, ενώ την αισιοδοξία του αυτή, φαίνεται να «μοιράζονται» κι άλλοι βοσκοί στη Ρουμανία, γιατί στο νησί της Ιθάκης καταγράφηκε έπειτα από νέες μετρήσεις σημαντική αύξηση του αριθμού των αιγοπροβάτων, αφού στον αριθμό των 7000 που αρχικά είχε υπολογίσει ο Δήμαρχος Ιθάκης προστέθηκαν άλλες 7000 αιγοπρόβατα των νησιών των Εχινάδων μιας και τα περισσότερα απ αυτά τα νησιά ανήκουν στη Περιφερειακή Ενότητα της Ιθάκης.
Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το Πρακτορείο Ειδήσεων, «ithacanews»  μετά από και τις έγκυρες διαπιστώσεις του Πρακτορείου «Ithaki Love I» (Ιθάκη αγαπώ άι….), ο αριθμός των αιγοπροβάτων ξεπερνά τον αρχικό προϋπολογισμό και το βασικότερο είναι, ότι τα περισσότερα από αυτά είναι αδέσποτα.
Με την ευκαιρία αυτή πληροφορηθήκαμε ότι ο Δήμος Ιθάκης θα αδελφοποιηθεί με τις περιοχές Μοτσάνι και Σάτσελε, όπου υπάρχουν Κοινότητες τα μέλη των οποίων είναι κτηνοτρόφοι και ασχολούνται, κυρίως, με την εκτροφή προβάτων. Η κτηνοτροφία στη Ρουμανία κατέχει σημαντική θέση στη γεωργική οικονομία, ενώ σε ορισμένες περιοχές της κεντρικής Ρουμανίας, όπως οι επαρχίες Άλμπα, Μπιστρίτα-Νάσαουντ και Μοτσανιμέα, υπάρχουν κοινότητες κτηνοτρόφων που ασχολούνται περισσότερο με την εκτροφή βοοειδών με προοπτική ανοίγματος και άλλης συνεργασίας με κτηνοτρόφους του ΤΔ Ανωγής. Ηδη ο πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Βαθέως έχει ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις με τις παραπάνω περιοχές, αφού το κρέας των βοειδών αυτών είναι κατάλληλο για τη χρήση κατασκευής χαμπουγκερ, ενώ ο πρόεδρος του ΔΣ έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον του σε περιχές της Κεντρικής Πορτογαλίας προκειμένου να διαδώσει την ράτσα του προβάτου «κάτσενο» που συναντάτε μόνο στο νησί της Ιθάκης.
Η αδελφοποίηση μπορεί να επεκταθεί και σε άλλους Δήμους της Ρουμανίας όπου και ο Δήμαρχος Ιθάκης έχει τις καλύτερες σχέσεις αφού «μέχρι σήμερα (Οκτώβριος 2010) οι δωρεές μου σε τρεις δήμους ανέρχονται σε περίπου 20.000.000 ευρώ». Εάν ο Δήμαρχος θελήσει να αναθεωρήσει το χρόνο της παραμονής του στο Δήμο Ιθάκης τουλάχιστον και άλλη μια δημαρχιακή θητεία  - και ποιος δεν το επιθυμεί - και το πρόγραμμα  αυτό επεκταθεί, τότε ο αριθμός των αιγοπροβάτων σε Ιθάκη και Ρουμανία θα είναι τέτοιος που τις κατατάσσει αμφότερες στην τρίτη θέση στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (έπειτα από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία).
ΣΗΜΕΙΩΣΗ. Μετά από αυτή την εξέλιξη το πιο πιθανόν είναι να μην εξεταστούν οι 35-40 αιτήσεις όσων έχουν καταθέσει δικαιολογητικά για τη θέση του «Τσοπάνη». Αιτήσεις που κατατέθηκαν κατά το χρονικό διάστημα που προέβλεπε η  προκήρυξη  (50 κατά το Δήμαρχο μόνο τη πρώτη μέρα!!!) Το αξιοσημείωτο είναι ότι δεν κατέθεσε κανένας από το νησί της Ιθάκης. Σε περίπτωση που τελικά οι αιτήσεις εξεταστούν και επιλεγεί ο κατάλληλος που θα αναλάβει ως Ειδικός Σύμβουλος, η απόφαση του Δημάρχου θα ακυρωθεί από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων μιας και η προκήρυξη κατά πάσα πιθανότητα είναι «μαϊμού»!!!!
Φοίβος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου