Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

ΤΑ 14 ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΑ

Τα προφυλακτικά δεν μπορούν να αποτρέψουν τις ανεπιθύμητες κυήσεις και μάλιστα σε καιρό οικονομικής κρίσης, ούτε τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, εάν δεν χρησιμοποιούνται σωστά... Δυστυχώς, μία νέα ανασκόπηση της ιατρικής βιβλιογραφίας αποκαλύπτει ότι τα λάθη με τα προφυλακτικά είναι πάρα πολύ συνηθισμένα. Μερικά από τα πιο συχνά είναι η χρήση του προφυλακτικού μετά την έναρξη της συνουσίας ή η αφαίρεσή του πριν αυτή ολοκληρωθεί, αλλά και το ξετύλιγμά του πριν από την τοποθέτηση.
Πολλοί άντρες εξάλλου το τοποθετούν με τρόπο που δεν αφήνει χώρο στην άκρη του για να χωρέσει το σπέρμα, ενώ άλλοι δεν το ελέγχουν πριν το βάλουν για να δουν εάν είναι γερό.
Αυτού του είδους τα λάθη αυξάνουν τον κίνδυνο διαρροής ή ρήξης του προφυλακτικού, σύμφωνα με την ανασκόπηση, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Sexual Health».
«Η χρήση του προφυλακτικού είναι πολύ πιο πολύπλοκη απ’ ό,τι νομίζουμε και τα λάθη μόνο σπάνια δεν είναι», λέει ο ερευνητής δρ Ρίτσαρντ Κρόσμπι, καθηγητής και διευθυντής στο Τμήμα Συμπεριφορών Υγείας του Κολεγίου Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου του Κεντάκι.
Εάν το προφυλακτικό χρησιμοποιηθεί σωστά, είναι κατά 98% αποτελεσματικό στην αποφυγή μιας ανεπιθύμητης κύησης, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Τυπικά, όμως, τα ποσοστά ανεπιθύμητων κυήσεων με χρήση προφυλακτικού κυμαίνονται γύρω στο 15%.
Οι ερευνητές με επικεφαλής την δρα Στέφανι Σάντερς από το Ίδρυμα Μελέτη του Σεξ, του Φύλου & της Αναπαραγωγής Kinsey του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, ανέλυσαν όλες τις μελέτες για τα λάθη με τα προφυλακτικά που έχουν διεξαχθεί από το 1995 έως σήμερα.
Συνολικά ήταν 50 μελέτες που είχαν διεξαχθεί σε 14 χώρες, με την πλειονότητα να έχουν πραγματοποιηθεί σε ΗΠΑ και Βρετανία.
Στις μελέτες συμμετείχαν διάφορες ομάδες εθελοντών, από παντρεμένους και εκδιδόμενες γυναίκες έως φοιτητές, με αποτέλεσμα να εντοπιστούν πολλά και διαφορετικά λάθη.
Πριν την εκσπερμάτωση
Ένα από τα σημαντικότερα, όσον αφορά την προστατευτική δύναμη των προφυλακτικών, ήταν η χρήση τους μετά την έναρξη της συνουσίας και λίγο πριν από την εκσπερμάτωση – μία τακτική την οποία είπε πως ακολουθεί ποσοστό από 17% έως 51,1% των εθελοντών, αναλόγως με τη μελέτη.
Η τακτική αυτή ακυρώνει τη δύναμη του προφυλακτικού να προστατεύει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, διότι ανταλλαγή σωματικών υγρών συμβαίνει καθ’ όλη τη διάρκεια του σεξ και όχι μόνο στη διάρκεια της εκσπερμάτωσης.
Πολυάριθμα ήταν τα λάθη και όσον αφορά την τοποθέτηση των προφυλακτικών. Ποσοστό έως 25,3% των ερωτηθέντων είπαν πως ξετυλίγουν το προφυλακτικό πριν το τοποθετήσουν στο πέος, αντί να το ξετυλίξουν πάνω του.
Σχεδόν οι μισοί εξάλλου είπαν πως το εφαρμόζουν δίχως να αφήνουν χώρο στην άκρη του για το σπέρμα. Επιπλέον, το 75% των ανδρών και το 82% των γυναικών είπαν πως ποτέ δεν ελέγχουν εάν το προφυλακτικό είναι γερό, πριν το χρησιμοποιήσουν.
Άλλα λάθη
Η μελέτη έδειξε ακόμα τα εξής:
* Το βγάζουν πρόωρα. Ποσοστό έως 44,7% των ερωτηθέντων στις μελέτες είπαν πως βγάζουν το προφυλακτικό πριν τελειώσει η συνουσία.
* Αφήνουν τον αέρα. Σχεδόν οι μισές γυναίκες (το 48,1%) και το 41,6% των ανδρών ανέφεραν πως δεν βγάζουν τον αέρα από την άκρη του προφυλακτικού.
* Γυρνάνε το μέσα έξω. Ποσοστό έως 30,4% των ερωτηθέντων είπαν ότι στη διάρκεια του σεξ βγάζουν το προφυλακτικό και γυρνάνε το μέσα-έξω πριν το ξανατοποθετήσουν.
* Δεν κρατάνε το προφυλακτικό. Η έξοδος του πέους έπειτα από την εκσπερμάτωση πρέπει να γίνεται με τον άντρα να κρατάει την βάση του προφυλακτικού, ώστε να μην του γλιστρήσει και υπάρξει διαρροή σπέρματος. Όπως, όμως, διαπιστώθηκε, αυτό δεν γίνεται σε ποσοστό έως 57% των περιπτώσεων.
* Δεν το ξετυλίγουν εντελώς. Το 11,2% των ανδρών αρχίζουν την ερωτική πράξη με μισοξετυλιγμένο το προφυλακτικό στο πέος τους.
* Το ανοίγουν με αιχμηρά αντικείμενα. Το 11,2% των ερωτηθέντων είπαν ότι ανοίγουν την συσκευασία του προφυλακτικού με ψαλιδάκια ή άλλα αιχμηρά αντικείμενα, κινδυνεύοντας έτσι να το τρυπήσουν και να μην το δουν.
* Δεν χρησιμοποιούν λυπαντικό. Το 16% έως 25,8% ανδρών και γυναικών χρησιμοποιούν προφυλακτικό χωρίς λιπαντικό, αυξάνοντας τον κίνδυνο ρήξης.
* Χρησιμοποιούν λάθος λιπαντικό. Το 4,7% των ανδρών χρησιμοποιούν λιπαντικό με βάση το λάδι, το οποίο μπορεί να διαβρώσει το προφυλακτικό, αυξάνοντας τον κίνδυνο διαρροής.
* Ξαναχρησιμοποιούν το προφυλακτικό. Ποσοστό έως 3,3% των ερωτηθέντων είπαν ότι χρησιμοποιούν τουλάχιστον δύο φορές το προφυλακτικό σε κάθε σεξουαλική συνεύρεση.
* Λάθος συνθήκες φύλαξης. Ποσοστό έως 19,1% των ερωτηθέντων αποθηκεύουν τα προφυλακτικά σε συνθήκες εκτός των συστάσεων που αναγράφονται στις συσκευασίες τους.
Συνέπειες
Με όλ’ αυτά τα λάθη στη χρήση, μοιραία η νέα μελέτη αποκάλυψε πως είναι πολύ συνηθισμένα προβλήματα η ρήξη, η διαρροή και το γλίστρημα του προφυλακτικού:
* Ποσοστό έως 40,7% των ερωτηθέντων είπαν πως τους έχει συμβεί να σπάσει το προφυλακτικό στη διάρκεια του σεξ.
* Ποσοστό έως 19,3% των ερωτηθέντων είπαν πως έχει γλιστρήσει το προφυλακτικό στη διάρκεια του σεξ και έχει βγει από τη θέση του.
* Ποσοστό έως 7,6% των ανδρών και 12,5% των γυναικών είπαν πως τους έχει συμβεί να υπάρξει διαρροή σπέρματος από το προφυλακτικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου