Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Το "ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ" ΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗ ΣΤΟ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΘΑΚΗΣ ΣΤΙΣ 9, 10, 11 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012, ΑΠΟ ΤΟΝ "ΦΟΡΚΥΝΑ" !!!!


Το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ με μουσική του Μάνου Χατζιδάκι ανεβάζει στη σκηνή του Μορφωτικού Κέντρου Ιθάκης στις 9, 10 και 11 Μαρτίου 2012 ο Σύλλογος Φίλων Θεάτρου και Κινηματογράφου Ιθάκης «ΦΟΡΚΥΣ» με τη σκηνοθεσία του Περικλή Βασιλόπουλου.  Η ιστορία του έργου εκτυλίσσεται σ’ έναν μακρινό τόπο με ένδοξο παρελθόν, στάσιμο παρόν και αβέβαιο μέλλον, όπου ο Βασιλιάς, το «καλό ανθρωπάκι» όπως τον αποκαλεί ο Δάσκαλος, ένας από τους ήρωες του Παραμυθιού, κουρασμένος πια έχει εγκαταλείψει την τύχη του λαού, της οικογένειάς του, αλλά και του ιδίου, στο έλεος και την οικονομική βοήθεια των ξένων καλοθελητών.
Η απότομη και κυρίως προσβλητική διακοπή αυτής της οικονομικής βοήθειας θα γίνει η αφορμή για να ξυπνήσει ο λαός από τον μοιρολατρικό του λήθαργο, ενώ ο έρωτας και η αγάπη για τη ζωή θα γίνουν ο σκοπός για να διεκδικήσει πάλι τη γη του, την αξιοπρέπεια και την ελπίδα.
Το ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ του Ιάκωβου Καμπανέλλη αποτελεί θεατρική διασκευή του ομώνυμου αφηγήματος της Πηνελόπης Δέλτα (1874-1941), που γράφτηκε το 1910, όταν η Ελλάδα προσπαθούσε να χαράξει μια πορεία αναγέννησης. Οι ιστορικές συντεταγμένες: Η δυσχερής κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η χώρα ύστερα από τον πόλεμο του 1897, την κήρυξη πτώχευσης και την αποδοχή ξένης οικονομικής βοήθειας, και το Κίνημα στο Γουδί το 1909, που προκλήθηκε από τη δυσαρέσκεια του ελληνικού λαού που ξεσηκώθηκε απαιτώντας την αναθεώρηση του Συντάγματος. Το «Παραμύθι» της Δέλτα είναι υπαινικτικό. Με σκληρή αλλά καλοπροαίρετη σάτιρα, με πίκρα αλλά και με αισιοδοξία, κρίνει την Ελλάδα, τους άρχοντες και τον λαό της.
Ο Καμπανέλλης έγραψε το έργο του το 1958-59 και το 1959 το έργο παίχτηκε από τον θίασο του Bασίλη Διαμαντόπουλου και της Μαρίας Αλκαίου. Ο συγγραφέας κρατώντας τη γενική γραμμή, τη δράση και τα πρόσωπα του αφηγήματος, το διασκεύασε ελεύθερα, το διεύρυνε, το προσάρμοσε στην εποχή του και του έδωσε τους δικούς του στόχους και τους δικούς του υπαινιγμούς. Στην πικρή και δραματική σάτιρα της Δέλτα ο Καμπανέλλης πρόσθεσε τη δική του, διατηρώντας όλη τη μαγεία και την αφέλεια του παραμυθιού και οικοδομώντας πάνω σ’ αυτά ένα θεατρικό έργο με πολιτικό και κοινωνικό περιεχόμενο.
Το «Παραμύθι χωρίς όνομα» είναι μια αλληγορία για την Ελλάδα, η οποία βρίσκεται καθημαγμένη από τα διάφορα πολιτικά και κοινωνικά δεινά, και δίνει την ευκαιρία στον συγγραφέα να προσεγγίσει τη νεοελληνική πραγματικότητα και τα προβλήματά της. Έτσι, σατιρίζει το πώς διοικείται ο τόπος και τον τρόπο που αντιδρά ο λαός. Στόχος του είναι να μιλήσει για το ψεύδος της εποχής, που κάτω από μεγάλες λέξεις, τις οποίες ονομάζει ιδανικά, κρύβεται η παρακμή της κάθε εποχής.
Εκατό χρόνια μετά την πρώτη έκδοση του έργου, και μισό αιώνα μετά την πρώτη θεατρική του παρουσίαση, χωρίς όνομα, τόπο και χρονικό προσδιορισμό, πολλά χρόνια μετά τις ιστορικές και πολιτικές περιπέτειες που αποτέλεσαν την αφορμή και την πρώτη ύλη για τη δημιουργία του, ο Σύλλογος Φίλων Θεάτρου και Κινηματογράφου Ιθάκης «ΦΟΡΚΥΣ» επέλεξε να ανεβάσει στη σκηνή της Ιθάκης αυτήν την αλληγορική ιστορία με τις σαφείς πολιτικές προεκτάσεις και πολλά επίκαιρα μηνύματα.
Το ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ του Ιάκωβου Καμπανέλλη στο Μορφωτικό Κέντρο Ιθάκης, 9, 10, 11 Μαρτίου 2012, από τον ΦΟΡΚΥΝΑ
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΒΑΡΑΣ  
Οι φωτογραφίες είναι από το Α' ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΑΤΡΟΥ ΙΘΑΚΗΣ, το 1975 όπου παρουσιάστηκε το "Παραμύθι χωρίς όνομα".... εδώ στο ΜΚΙ οι παρευρισκόμενοι συγχαίρουν τον Ιάκωβο Καμπανέλλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου