Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΘΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣΣΙΑΝΟΣ ΣΥΖΗΤΑΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΑΛΥΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ


Την Πέμπτη 19/01/2012, στις 12.00 μ. ο δήμαρχος είχε συζήτηση με τους υπαλλήλους του Δήμου στην αίθουσα του Δημοτικού κινηματογράφου. Αφού ευχήθηκε σε όλους καλή χρονιά, τους ανάλυσε για λίγο την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας:
«Η γνώμη μου είναι ότι όλοι οι πολιτικοί από το 1974 και μετά, θα έπρεπε να έχουν κρεμαστεί στο Γουδί. Διότι αυτή τη στιγμή, έχουμε ήδη δώσει σάλτο απ΄ τους  Βαράγγους (τους ξέρετε τους Βαράγγους?) με το κεφάλι προς τα κάτω κι ο δρόμος δεν έχει γυρισμό. Κι όσο πάει η ταχύτητα της πτώσης επιταχύνεται. Δηλαδή πάμε με μεγαλύτερη ταχύτητα προς τα βράχια. Έτσι ακριβώς.
Θα σας πω μονάχα τρία νούμερα, τα οποία μπορείτε και σεις να τα παρακολουθείτε και δε χρειάζεστε ούτε τηλεοράσεις ούτε τίποτα για να ενημερώνεστε.
Το ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών έχει έλλειμμα 300 δις .  Που σημαίνει ότι εισάγουμε πολύ περισσότερα απ΄ ότι εξάγουμε. Που σημαίνει ότι πολλοί έλληνες πρέπει να φύγουν στο εξωτερικό για δουλειά. Που σημαίνει ότι θα μας πάρει μερικές δεκάδες χρόνια κι αν τα καταφέρουμε ποτέ να φτάσουμε τη Γερμανία που είναι στα 180 δις πλεόνασμα . Ας ξεχάσουμε λοιπόν ότι μπορούμε να φτάσουμε τη Γερμανία και ας προσπαθήσουμε να φτάσουμε το Πακιστάν, που έχει ισοσκελισμένο το ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών. Που σημαίνει ότι στα επόμενα 4 με 5 χρόνια δεν θα μπορέσουμε να ισοσκελίσουμε το ισοζύγιο των εξωτερικών συναλλαγών διότι πρέπει να γίνουμε εξαγωγική χώρα και για να γίνουμε εξαγωγική χώρα πρέπει να φτιάξουμε προϊόντα ποιοτικά καλά, ανταγωνιστικά και φτηνά.
Όπως καταλαβαίνετε αυτό το πράγμα δεν μπορεί να αλλάξει από τη μια μέρα στη άλλη .
Ο κρατικός προϋπολογισμός έχει έλλειμμα 9,5%. Που σημαίνει ότι πρέπει να δανειστεί κι άλλα λεφτά η Ελλάδα για να πληρώσει τους μισθούς και τα διάφορα έξοδα. Καταλαβαίνετε να δανειζόμαστε τοκογλυφικά λεφτά για να τρώμε? Αυτό και μόνο επιταχύνει την πτώση μας με το κεφάλι στους Βαράγγους.  
Η βιομηχανική παραγωγή της Ελλάδας συνεχίζει με πτώση 7,8% , όταν το αμέσως επόμενο κράτος μετά από μας, με πτώση στη βιομηχανική παραγωγή είναι η Αίγυπτος με 1,8%. Που σημαίνει ότι και σ' αυτό είμαστε ουραγοί.  Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι άνεργοι και φυσικά περισσότεροι με κατεύθυνση προς το εξωτερικό για δουλειά. Το πιο σοβαρό όμως που εννοεί αυτό το νούμερο, είναι ότι δε φεύγουν ούτε τα παιδιά ούτε οι γέροντες. Αλλά ξενιτεύεται το παραγωγικό δυναμικό της χώρας, κι αυτό είναι ο μεγαλύτερος καρκίνος απ΄ όλα τα προηγούμενα. Αυτή η πορεία δεν αναστρέφεται εύκολα. Για να αναστραφεί χρειάζεται περισσότερη δουλειά λιγότερα λεφτά και ποιοτικώς άριστο προϊόν. Μ΄ άλλα λόγια Κίνα.
  Ναι, αλλά ποιοι θα παράγουν εισοδήματα? Που σημαίνει ότι τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Τόσο σκοτεινά είναι τα πράγματα. Βγαίνει η Ελλάδα έξω να δανειστεί κι αυτή τη στιγμή πληρώνει 37%. Το αμέσως επόμενο κράτος που είναι το Πακιστάν, δανείζεται με 14%, Όλα τα άλλα κράτη είναι μεταξύ 1% και 8%. Που σημαίνει ότι η πίστη μας έχει πάει περίπατο.
Τ' ακούσατε και την προηγούμενη φορά ότι η Ελλάδα βαθμολογείται με 3, με άριστα το 10 στην ποιότητα υπηρεσιών που παρέχει στους τουρίστες. Κι αυτό σημαίνει πως έρχονται οι τουρίστες εδώ και δεν τους εξυπηρετούμε. Τους προσφέρουμε φαϊ ακριβό και… μαϊμού, τους προσφέρουμε ένα κρεβάτι της κακιάς ώρας και το πληρώνουν για χρυσό. Αυτό εννοεί μ΄ αυτό το πράγμα. Ότι δε δίνουμε σέρβις στους ξένους που έρχονται. Πολλές φορές όλοι εκφέρουν γνώμη για το πώς π.χ θα φτιάξουμε ένα πεζοδρόμιο. Μα ο πιο κατάλληλος για να ρωτηθεί γι αυτό είναι ο επισκέπτης, πώς το θέλει το πεζοδρόμιο. Γιατί αν δεν ξανάρθει εμείς δε θα ' χουμε να φάμε. Άρα μήπως αντί να τσακωνόμαστε μεταξύ μας, για το τι πρέπει να φτιάξουμε και τι όχι, μήπως πρέπει να ρωτήσουμε αυτούς? Αν θέλουμε να το πάμε προς αυτή την κατεύθυνση. Αν θέλουμε να το πάμε προς την παραγωγή, πολύ ευχαρίστως. Για το Θιάκι το μόνο που μπορεί να βγάζει λεφτά είναι τα  φωτοβολταϊκά ή οι ανεμογεννήτριες. Από Θιακούς όμως. Να παράγουνε ρεύμα. Τα 7.000 γίδια που έχουμε στο Θιάκι, δεν είναι καθόλου οργανωμένα και περισσότερη ζημιά κάνουνε παρά καλό. Παραγωγή είναι κι αυτή, αλλά αν είναι έτσι με αδέσποτα, κι ο καθένας να λέει ο λόγγος είναι δικός μου, τότε καλύτερα να λείψει αυτή η παραγωγή. Να γίνει μια οργανωμένη παραγωγή να βγάζει γάλα τυριά πολύ ευχαρίστως. Τα υπόλοιπα, ψάρια κ.τ.λ τα ξέρετε, άρα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το Θιάκι μπορεί να ζήσει  μόνο από τον τουρισμό. Και μεις αποδεικνύουμε έμπρακτα εδώ και 50 χρόνια ότι δε θέλουμε τον τουρισμό. Πραγματικά δεν τον θέλουμε. Γιατί έτσι συμπεριφερόμαστε προς τους ξένους.
Σας λέω ότι δεν ευχαριστήθηκα βέβαια που σας κόψαν τα μηνιάτικα και σας επαναλαμβάνω, ότι όποιο δικαίωμα μου δίνει ο νόμος προκειμένου να καλυφθείτε θα το χρησιμοποιήσω. Αυτό σημαίνει πως ο λόγος μας πρέπει να είναι συμβόλαιο κι όταν λέμε πως αυτή η δουλειά θα γίνει σ' ένα χρονικό διάστημα να γίνεται. Κι όταν δίνουμε το λόγο μας να τον τηρούμε. Τίποτα παραπάνω.
Επανέρχομαι λοιπόν ότι ( και το εννοώ, είναι αποδεδειγμένο, δε σας το λέω για να σας εκφοβίσω) Αυτή τη στιγμή βουλιάζουμε. Και τα 89 δις να πάρουμε το πρόβλημα της Ελλάδας δε λύνεται. Τα χειρότερα θα τα δείτε το 2015, 2016, 2017, δεν θα τα δείτε αύριο. Δηλαδή και να υπογράψουμε αυτό το μνημόνιο που τρέχουμε  και να πάρουμε 89 δις, τα στατιστικά στοιχεία που σας είπα προηγουμένως, δεν ανατρέπονται σε μια μέρα μέσα. Θέλουνε χρόνο, καιρό να ανατραπούν αυτές οι ροές , δεν ανατρέπονται από  τη μια μέρα στην άλλη. Άντε να πούμε, αύριο ότι εισάγουμε και εξάγουμε τα ίδια. Μπορείς να το κάνεις αυτό? Θέλεις χρόνια για να ανατρέψεις αυτά τα πράματα. Ο κατήφορος θα συνεχιστεί... Τα πιο χειρότερα θα τα δείτε σε πέντε χρόνια από τώρα.
Το βήμα για να ξεχωρίσουμε απ' την ΕΟΚ και να μπούμε στη δραχμή, σημαίνει ότι από κει και πέρα δε θα έχουμε πίστη σε κανένα απολύτως κράτος, ενώ ταυτόχρονα θα φύγουμε από όλους τους οργανισμούς διαφόρων κρατών γιατί δε θα έχουμε να πληρώσουμε τη συμμετοχή μας. Κι από την άλλη μέρα που θα γίνει αυτό το βήμα, εσύ θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένη ότι δε θα πάρεις μηνιάτικο ή θα πάρεις μηνιάτικο και θα πας να πάρεις ένα καρβέλι ψωμί και ένα κιλό τυρί και τελείωσες. Την άλλη μέρα. Αντί να στο κάνουνε λοιπόν την άλλη μέρα, το παθαίνεις σιγά σιγά, για να μη δημιουργήσει ξαφνικά επανάσταση και ξετρυπώσει κανένας δικτάτορας. Ξαφνικά θα σηκωθείς ένα πρωί, θα πας στην τράπεζα, να σηκώσεις κάτι λεφτά που είχες και δε θα ' χεις μια. Και θα πας στον Παναγιώτη να του πεις μήπως έχεις ένα κιλό τυρί για να σου δώσω ένα κιλό ψωμί? Την πάει λοιπόν δειλά-δειλά. Τα χειρότερα θα τα δείτε το 16, 17 έστω κι αν πάρουμε τα 89 μεθαύριο. Έστω κι αν πάρουμε άλλα 300 αντιμεθαύριο.
Μήπως έχετε ακούσει, ότι το κρατικό έλλειμμα είναι στο 9,6%? Το έχετε ακούσει που λένε να ισοσκελίσει το έλλειμμα? Αυτό σημαίνει ότι το κράτος χαλάει 100 και εισπράττει 90. Αυτό είναι ένα άλλο έλλειμμα που πρέπει να εισπράξει φόρους. Μα τι φόρους να εισπράξει? Τα ζωνάρια έχουνε σφιχτεί, το μαχαίρι είναι στο λαιμό, και να εισπράξει ακόμα? Αν όμως δεν εισπράξει θα αναγκαστεί να απολύσει για να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του. Η θα πρέπει να δανειστεί για να καλύψει. Αλλά σήμερα δεν του δίνουν λεφτά. Η πληρώνει 40%. Τοκογλυφία σκέτη. Εμπήκε λοιπόν σε μια δίνη, εδώ και μερικά χρόνια, μάλλον χοντρικά σας το λέω ότι ούτως ή άλλως ήταν γυμνό. Απλώς με την κρίση, φάνηκε η γύμνια ξεκάθαρα. Δεν ξέρει κανένας πού θα καταλήξει. Και λεφτά να βρέξει και το σχέδιο Μάρσαλ να φέρει λεφτά και να φύγουμε απ΄ την ΕΟΚ και αύριο να τυπώνουμε δραχμές, δεν λύνεται το πρόβλημα την άλλη μέρα. Αυτό που ζούμε τώρα, θα το ζούμε μίνιμουμ για τα επόμενα πέντε χρόνια και κάθε πέρσι και καλύτερα..
Απ΄ αυτή την κατάσταση ποιοι θα οφεληθούν? Κανένας. Ακόμη κι αν έχω λεφτά έξω. Ερχομαι και σε βρίσκω πνιγμένο, με το μαχαίρι στο λαιμό και σου λέω, πουλάς το σπίτι σου, που σου κόστισε 500.000 ευρώ με 50.000 ? Θα πρέπει, αυτός που σου πήρε το σπίτι, ή να το νοικιάσει ή να το ξαναπουλήσει να κονομήσει. Πότε θα ξαναπουλήσει το σπίτι σου, για να πάρει τα λεφτά του συν τα κέρδη του? Σε δέκα χρόνια. Δηλαδή λογικά στα επόμενα δέκα χρόνια δε θα μπορέσει να το πουλήσει 500.000 ευρώ, όση ήταν η αξία του. Θα το πουλήσει πολύ λιγότερο. Αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή, γίνεται μια ανακατάταξη αξιών.
Εν τω μεταξύ συνεχίζουμε να θέλουμε να πουλήσουμε πολύ ακριβά. Έχουμε ξεφύγει τελείως στις τιμές. Μ' άλλα λόγια και να με συμπαθάτε, αυνανιζόμαστε. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Γιατί οι κατασκευαστές είχανε ξεφύγει, τα τσιμέντα είχανε ξεφύγει…. Και μια και μιλάμε για τσιμέντο, και τώρα που μιλάμε, εξακολουθώ και χτίζω και πληρώνω στη Ρουμανία 45 ευρώ το τετραγωνικό, ριγμένο. Και δω πάει 110. Κοιμόμαστε? Θα τρελαθούμε? Ας το πούμε γκρο λοιπόν, που στοιχίζει εδώ 110 ευρώ. Με 45 ευρώ στη Ρουμανία. Οι τιμές του τσιμέντου είναι ίδιες. Αυτοί λοιπόν, δεν είναι πιο βλάκες που κατεβάσανε τις τιμές κι αρχίζουν και δουλεύουνε. Επειδή κάνω δουλειές στη Ρουμανία, τα ανάλογα νούμερα στη Ρουμανία, καλύτερα να μη σας τα πω.  Εισαγωγές εξαγωγές συν 15 αυτοί, μείον 37 εμείς. Ανάπτυξη συν τέσσερα αυτοί μείον 6 εμείς. Τουρισμός συν 18. Κι εμείς πάμε τον κατήφορο. Κι ακόμα με το συμπάθαει ο.... κοιμόμαστε… Και περιμένουμε. Δεν ξέρω τι περιμένουμε. Μήπως περιμένουμε να φύγει κι η τελευταία δραχμή, να φύγει κι ο τελευταίος τοίχος για να καταλάβουμε ότι τα πράματα δεν είναι και τόσο καλά? Δεν ξέρω.
Δεν ξέρω, καλά να περνάτε…. να έρχονται εισοδήματα απ' την Αμερική δεν ξέρω, αλλά ένα μεγάλο ποσοστό, έχει ξεκινήσει να πεινάει. Στην Κέρκυρα προχθές είδα ο ίδιος με το Δήμαρχο, άτομα που ψάχναν στα σκουπίδια. Τα ήξερε ο δήμαρχος. Γιατί το Θιάκι το βλέπεις λίγο? Μη κοιτάς που ' μαστε ψηλομύτες και δεν το λέμε. Υπάρχουν και δω άτομα που πεινάνε. Εγώ σκεφτόμουνα, έτσι κι αλλιώς τόχουμε το οικοτροφείο, μια γυναίκα που την έχουμε και πραγματικά μαγειρεύει καλά, να την έβαζα να έκανε μια σούπα την ημέρα. Να δω θα πάει κανένας? Αλλά αν δεν πάει σήμερα, σίγουρα θα πάει σε ένα χρόνο και σε δύο.
Με το ίδιο λοιπόν πνεύμα, έχω πάει σε καμιά δεκαριά συναντήσεις το τελευταίο εικοσαήμερο και στην Πάτρα και στην Αθήνα και στην Κέρκυρα που πήγα, δε σας κρύβω πως ο αυνανισμός συνεχίζεται. Ο οργανισμός ήρθε….? Όχι. Γιατί η τάδε ….αλλάξανε τα προγράμματα κι ο ύπνος συνεχίζεται… Τα προγράμματα…… Κουβεντολόι κόντρα κουβεντολόι… χαρτιά ανακατεύουμε…. και στον πάτο τσαρούχια…. Άσε να διούμε λοιπόν μέχρι πού θα πάει…
Όχι δεν υπάρχει οργάνωση σχεδίου. Κοίταξε η πληροφορία είναι κοινή σε όλους κι όποιος θέλει την παίρνει τη διαβάζει κι ενημερώνεται. Μην πεις ότι μας  πιάσανε κώτσο οι ξένοι, τη στιγμή, που όπως είπε και η Μέρκελ: Μας κοροϊδεύετε? Που εσείς εφευρήκατε την οικονομική επιστήμη και έρχεστε και μας λέτε, πως δεν ξέρατε να βρείτε πέντε στατιστικά στοιχεία σωστά? Δεν υπάρχει αυτό το πράμα. Αν μιλάς για τους δικούς μας, κοίταξε: Εκμετάλλευση σημαίνει άγνοια. Μην το θεωρείτε αυτό το πράγμα. Έχω γυρίσει όλο τον κόσμο και όπου πήγα συνάντησα Έλληνες. Και όλοι σε πολύ σημαντικές θέσεις. Πολύ ψηλά. Εχουνε πραγματικά διαπρέψει σε όλο τον κόσμο.Ολοι τα ξέρανε. Εγώ όταν έβαζα υποψηφιότητα κι ερχόμουν εδώ, ήξερα τι θα βρω. Γιατί η κατάσταση είναι από το 2008 δεν είναι από τώρα…. Πραγματικά ήξερα τι θα βρω. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι το ότι ακόμα…… κοιμόμαστε ….Με ποιο όνειρο και πώς προχωράμε, πραγματικά δεν το ξέρω.
Είπα απ' την πρώτη στιγμή ότι λογικά απ' το 74 μέχρι σήμερα, όσοι περάσαν απ΄αυτή τη βουλή έπρεπε να είχαν πάει στο Γουδί. Δεν μ' ενδιαφέρουνε ούτε κόμματα, ούτε κατευθύνσεις. Εγώ κοιτάω την πραγματικότητα. Φαί να φάμε έχουμε? Μπορούμε να κάνουμε το τάδε πράμα? Τα υπόλοιπα δεν τ' ακούω… Πάντως αυτό θα έπρεπε να έχει γίνει. Τώρα είν' αργά…
Φτάσαμε να οφείλει η κεντρική κυβέρνηση το  180% του εθνικού μας προϊόντος, σε τράπεζες του εξωτερικού.. Ξέρετε τι σημαίνει 180% χρέος? Είναι σα να παίρνεις 10.000 το χρόνο, να φας να πληρώσεις ενοίκια, φώτα, έξοδα και εκτός απ΄ αυτά να πληρώσεις σε χρέος άλλα 28.000 ευρώ. Υπάρχει περίπτωση να τα πληρώσεις? Δεδομένου, πως δεν έχεις από αλλού εισόδημα. Αυτά είναι. Κι ο ύπνος συνεχίζεται.....
Πρόσφατο παράδειγμα:
Όπως ξέρετε ιδρύθηκε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων ( ΠΕΔ), με εφτά μέλη. Ένας εξ αυτών κι εγώ. Η πρώην Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) και νυν Περιφερειακή Ένωση Δήμων έχει 18 υπαλλήλους. Και ρωτάω: Τι κάνουνε ρε παιδιά αυτοί οι 18 υπάλληλοι? Και μου λένε τίποτα. Και παίρνουνε και χοντρά μηνιάτικα. Οπότε συνεννοηθήκαμε, ώστε οι υπάλληλοι του γραφείου ΠΕΔ Ζακύνθου να πάνε στο Δήμο Ζακύνθου. Οι υπάλληλοι του γραφείου ΠΕΔ Αργοστολίου να πάνε στην Ιθάκη. Είχε η Κεφαλονιά. Και η Κεφαλονιά μου λέει πάρτους όλους. Και τους πέντε. Και πήγα εκεί να τους…. πάρω. Και δε βρήκα κανένανε. Οπότε πήγα εχθές και τους είπα, παιδιά ετοιμαστείτε, 5 υπάλληλοι θα ρθείτε στο Θιάκι, γιατί ο Δήμος Κεφαλλονιάς έχει περίσσευμα, και θα εξακολουθεί να τους πληρώνει η ΠΕΔ. Μου λένε….δε γίνεται αυτό σε μια μέρα… Τους λέω πότε? Θέλετε προειδοποίηση μεγάλη? Αυτά… να μη πω πως ήταν 5 μηνιάτικα συν γραφεία συν έξοδα…200.000 ευρώ του κράτους επιβάρυνση, και παίζανε… νιτέντο… Αυτά είναι…αυτά που λέω κοροϊδία…
(συνεχίζεται)
Posted by I love Ithaki 21 Jan.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου