Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΙΘΑΚΗΣ: ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ & ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ


Η αποστολή του Πυροσβέστη είναι η ασφάλεια και η προστασία της ζωής των πολιτών και της περιουσίας αυτών και του κράτους από τους κινδύνους των πυρκαγιών, των πλημμύρων, των σεισμών και των λοιπών θεομηνιών και ατυχημάτων. Αρκετοί είναι εκείνοι που θα θυμούνται το καλοκαίρι του 2010 που σε όλα σχεδόν τα Ιόνια νησιά, ακόμη και στα Κύθηρα ξέσπασαν αρκετές πυρκαγιές, κινδύνεψαν αλλά δεν καταστράφηκαν. Η ετοιμότητα - όμως- η άμεση παρέμβαση, η επιμονή στην προσπάθεια, η κινητοποίηση, η συνεργασία πολιτικών και πυροσβεστικών αρχών και η αποτελεσματικότητα υπήρξαν παράδειγμα που θα πρέπει πάντα να αναφέρεται.
Τόσο οι επίγειες δυνάμεις -πυροσβέστες και πολίτες εθελοντές- όσο και τα εναέρια μέσα, αεροπλάνα και ελικόπτερα, συνεργάστηκαν άριστα, συντονίστηκαν αποτελεσματικά και σ’ εμάς έμεινε να λυπηθούμε για το λιγότερο κακό που έγινε.
Από την ημέρα που ιδρύθηκε το Πυροσβεστικό κλιμάκιο Ιθάκης αρκετές είναι οι φορές που η ετοιμότητα της παρέμβασης του ήταν ουσιαστική και αποτελεσματική.
Και το οφείλουμε σε όλους, νέους και παλιότερους πυροσβέστες, που συμμετέχουν στην κάθε πυρόσβεση μεταφέροντας την αυταπάρνηση, τον υψηλό βαθμό ευθύνης και γνώσης του αντικειμένου, την δύναμη της ψυχής και την αποτελεσματική προσέγγιση στο στόχο της φωτιάς.
Τους επίγειους σωτήρες της φυσικής ομορφιάς του τόπου μας και τους συντονιστές τους μπορεί να τους συναντάμε καθημερινά μπροστά μας, γνωρίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση θα μπουν μπροστά να σώσουν τον τόπο μας, τη περιουσία μας, ακόμα και εμάς τους ίδιους,  από την φωτιά που μεγαλώνει με την δύναμη του ανέμου, αντιπαλεύοντας με την δική τους δύναμη να ξεδιπλώνεται σωτήρια.
Μπαίνοντας το 2012, το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Ιθάκης είχε να αντιμετωπίσει αρκετά  περιστατικά. Οι συχνές για τη χρονιά κακοκαιρίες το βρήκαν αντιμέτωπο σε πολλές περιπτώσεις στη κοπή δέντρων στο Βαθύ και στο Σταυρό αλλά και σε αρκετά σημεία του  επαρχιακού δικτύου.
Από τις αρχές του χρόνου ξεκίνησαν και οι πυρκαγιές όπως εκείνη στις 19/01 στο Βαθύ και στη περιοχή Σαρακήνικο, όπου έγινε κατάσβεση δασικής πυρκαγιάς με δύο οχήματα του Π. Κ. Ιθάκης. Λόγω της έγκαιρης επέμβασης κάηκαν μόνο δύο στρέμματα με πουρνάρια, θάμνους και ξηρά χόρτα.
Επίσης στις 22/01 στο Σταυρό της Ιθάκης (Ρομάντζα) έγινε κατάσβεση πυρκαγιάς από υπόγειο πάρκινγκ ιδιοκτησίας Νικολάου Συκιώτη. Καταστράφηκαν ολοσχερώς δύο ΙΧ αυτοκίνητα, ένα φουσκωτό σκάφος με εξωλέμβιες μηχανές πάνω σε τρέιλερ και ένα δίκυκλο μηχανάκι. Λόγω της έγκαιρης επέμβασης η φωτιά δεν επεκτάθηκε στο εσωτερικό της οικίας. Και τέλος στη πρόσφατη πυρκαγιά σε ανεξέλεγκτη χωματερή του Δήμου Ιθάκης στην περιοχή της Αγ. Παρασκευής, που έδωσε το παρών με δύο οχήματα και αρκετούς άντρες, ώστε η φωτιά αυτή να περιοριστεί και να μην επεκταθεί σε παρακείμενα οικόπεδα.
Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους πυροσβέστες μόνιμους αλλά και εποχιακούς, που είναι πανέτοιμοι να προφυλάξουν τη φυσική ομορφιά του νησιού μας, τις περιουσίες μας, αλλά και εμάς τους ίδιους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου