Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

ΤΡΕΞΙΜΟ Η ΠΟΔΗΛΑΤΟ

-->
της Ελβίρας Γιαννιώτη*
Είναι δυο από τα δημοφιλέστερα αερόβια αθλήματα στον κόσμο, απολύτως συμβατά μεταξύ τους και συμβάλλουν με το καλύτερο τρόπο στη βελτίωση της αντοχής και ιδιαίτερα του καρδιαγγειακού συστήματος. Η απάντηση στο ερώτημα «τρέξιμο ή ποδήλατο» εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, αλλά κυρίως από τους στόχους που θέτει ο αθλούμενος. Και οι δυο μορφές άσκησης συστήνονται για χάσιμο βάρους, κάψιμο λίπους, αλλά και για την βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας και φυσικής κατάστασης.
Από τις δυο όμως η καλύτερη είναι αυτή που θα σε πείσει να την κάνεις μέρος της καθημερινότητας σου. Ας δούμε πιο από τα δυο συγκεντρώνει τα περισσότερα πλεονεκτήματα.
Αερόβια αθλήματα και τα δυο λειτουργούν συμπληρωματικά ως προς τα οφέλη που προσφέρουν στον αθλούμενο. Και οι δυο ασκήσεις βελτιώνουν την γενική σου υγεία το ίδιο καλά, ενώ εξίσου καλά ενδυναμώνουν τους μύες των ποδιών.
Το ποδήλατο ενδυναμώνει λίγο περισσότερο τον τετρακέφαλο και βελτιώνει την κινητικότητα της άρθρωσης του ισχίου.
Όσον αφορά το θέμα των θερμίδων η ζυγαριά γέρνει υπέρ του τρεξίματος, λόγω του ότι ενεργοποιούνται περισσότερες μυικές ομάδες καθώς καλείσαι να μεταφέρεις το σώμα σου και να το στηρίξεις, οπότε καις περισσότερες θερμίδες σε σχέση με το ποδήλατο.
Ένα άλλο στοιχείο που είναι υπέρ του τρεξίματος είναι το θέμα του εξοπλισμού.
Για το τρέξιμο το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα ζευγάρι παπούτσια, κατάλληλα για το μέρος που θα αποφασίσεις να τρέξεις, είτε είναι στο διάδρομο, είτε είναι στο δρόμο, ενώ για το ποδήλατο, απαραίτητα φυσικά είναι το ποδήλατο αλλά και το κράνος.
Εάν είσαι αρχάριος και κυρίως αν είσαι υπέρβαρος το ποδήλατο είναι καλύτερο γιατί δεν επιβαρύνει πολύ τις αρθρώσεις οπότε μπορείς να περάσεις πιο γρήγορα σε προγράμματα μεγαλύτερης έντασης και συνεπώς να κάψεις περισσότερες θερμίδες.
Ενώ εάν ξεκινάς τώρα ένα πρόγραμμα προπόνησης για τρέξιμο θα πρέπει αρχικά να περιοριστείς σε γρήγορο περπάτημα, σιγά – σιγά σε jogging και μετά σε τρέξιμο, για να μην τραυματίσεις τις αρθρώσεις σου και τα γόνατα σου.
Συμπερασματικά λοιπόν το κάθε ένα έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του.
Το τρέξιμο προσαρμόζεται πιο εύκολα στη καθημερινότητά μας και αποτελεί έναν ενδεδειγμένο και απλό τρόπο άσκησης, ενώ το ποδήλατο είναι πιο ξεκούραστο, έχει τη δική του φιλοσοφία και το δικό του κοινό.
Αν δε μπορείτε να συνδυάσετε και τα δυο, όποιο κι αν διαλέξετε θα σας ωφελήσει.
* Ελβίρα Γιαννιώτη καθηγήτρια σωματικής αγωγής
Φωτογραφία ΜΑΚΗΣ ΜΟΡΦΕΣΗΣ

1 σχόλιο:

  1. Ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνατε να δημοσιεύσετε φωτογραφία μου στο άρθρο σας αλλά θα προτιμούσα να με ρωτάγατε πρώτα! Και το επώνυμό μου γράφεται με Λ και όχι με Ρ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή