Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

AΠOΦAΣH-ΣTAΘMOΣ ΓIA THN EΛEYΘEPOTYΠIA


Απόφαση-σταθμός για την ελευθεροτυπία στα Νησιά μας είναι η ομόφωνη αθώωση του εκδότη μας κ. Χρήστου Παπαδάτου από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αργοστολίου, μετά από μήνυση που έκανε στην εφημερίδα μας, για συκοφαντική δυσφήμιση, ο τ. δήμαρχος Ιθάκης κ. Γιώργος Βασιλόπουλος. Κατά την ακροαματική διαδικασία το Τριμελές Πλημμελειοδικείο όρθωσε τείχος στην αξίωση των πολιτικών να μην υπόκεινται σε δημοσιογραφικό έλεγχο. Με νηφαλιότητα και εμπεριστατωμένη ανάλυση ο αξιότιμος κ. Εισαγγελέας Κεφαλληνίας ξεκαθάρισε ότι τα δημόσια πρόσωπα υποχρεούνται να ανέχονται την δημόσια κριτική για λόγους δημοσίου συμφέροντος, συμβαδίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο με την σταθερή νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
 Την παραπάνω πρόταση το Δικαστήριο την έκανε αποδεκτή ομόφωνα αποδεικνύοντας ότι η Δικαιοσύνη στο νησί μας βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο και υπηρετεί την δημοκρατία και την διαφάνεια.
O εκδότης μας αθωώθηκε πανηγυρικά καθώς η δημοσιογραφία οφείλει και πρέπει να είναι μαχητική και «ενοχλητική» στους πολιτικούς ταγούς μας.
Την υπεράσπιση του εκδότη μας είχαν αναλάβει οι δικηγόροι κ.κ. Παναγής Γεράκης και Νίκος Ανουσάκης, ενώ δικηγόρος τουπρώην δήμαρχου Ιθάκης ήταν η δικηγόρος Διονυσία Βιτωράτου. Μάρτυρες υπεράσπισης του “Η” ήταν ο αντιδήμαρχος κ. Μάκης Βαγιωνίτης και ο τ. περιφερειακό δ/ντής κ. Θωμάς Κουκουλέτσος, ενώ ο κ. Βασιλόπουλος δεν είχε κανένα μάρτυρα κατηγορίας.
Το συγκεκριμένο δημοσίευμα του “Η” (10/8/10, αρ. φ. 4879) αφορούσε  το σάλο που είχε προκληθεί στην Ιθάκη από την επιστολή-καταγγελία προς τον τότε υπουργό Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούση ανώνυμων «δημοτικών υπαλλήλων» του Δήμου Ιθάκης, εναντίον του δήμαρχου κ. Βασιλόπουλου και άλλων παραγόντων, σχετικά με αναθέσεις έργων, προσλήψεις κ.λπ.
Η επιστολή κοινοποιήθηκε και σε άλλους αρμόδιους φορείς και εισαγγελείς, ενώ η Περιφέρεια Ιονίων ζήτησε από το Δήμο Ιθάκης να γίνει ενδελεχής έλεγχος στο Δήμο, βάσει της επιστολής-καταγγελίας των “δημοτικών υπαλλήλων”.
Το έγγραφο της ΠΙΝ προς το Δήμο Ιθάκης ανέφερε τα εξής:
Αργοστόλι 2/8/2010 Θέμα: «Διαβίβαση αναφοράς-καταγγελίας». Σχετ. Αριθμ. 7638/16-07-2010 έγγραφο ΠΙΝ
Κατόπιν του ανωτέρω σχετικού εγγράφου της ΠΙΝ, σας διαβιβάζουμε την από 29-04-2010 αναφορά-καταγγελία υπαλλήλων Δήμου Ιθάκης σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του Δήμου Ιθάκης τις αναθέσεις έργων καθώς και για προσλήψεις χωρίς τις νόμιμες εγκρίσεις και παρακαλούμε να τεθεί άμεσα υπόψη του Δημοτικού σας Συμβουλίου για τη λήψη απόφασης, στην οποία θα απαντώνται όλες οι παράγραφοι της εν λόγω καταγγελίας.
Αντίγραφο αυτής να σταλεί στην υπηρεσία μας, προκειμένου να ενημερωθεί ο κ. Γενικός Γραμματέας ΠΙΝ καθώς και οποιοσδήποτε άλλος εμπλεκόμενος φορέας από αυτούς στους οποίους έχει κοινοποιηθεί η ανωτέρω αναφορά-καταγγελία εφόσον ζητηθεί.
Υπενθυμίζουμε ότι ο “Η”, τότε, εκτός από την επιστολή των “δημοτικών υπαλλήλων” είχε δημοσιεύσει συνέντευξη του κ. Βασιλόπουλου για το θέμα με τίτλο “καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται...”, καθώς και δισέλιδη απάντησή του στις κατηγορίες που του αποδίδονταν.
Εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ
Η δίκη έχει τελειώσει με την ιστορική απόφαση και ο εκδότης του “Η” μαζί με τους δικηγόρους και μάρτυρες ποζάρουν για την αναμνηστική φωτό έξω από το Δικαστήριο. Από αριστερά: Μ. Βαγιωνίτης, Π. Γεράκης, Χρ. Παπαδάτος, Ν. Ανουσάκης και Θ. Κουκουλέτσος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου