Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 40% ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΝΟΙΚΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ


Οι επόμενοι μήνες θα είναι ακόμα πιο δύσκολοι για τους καταστηματάρχες στις μικρές παραδοσιακές εμπορικές «πιάτσες» ιδιαίτερα της επαρχίας, δεδομένου ότι οι πωλήσεις εξακολουθούν να διολισθαίνουν από τις αρχές του έτους, τη στιγμή που και το 2010 αποδείχθηκε «μαύρο» για τα καταστήματα. Υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι τα «λουκέτα» εμπορικών καταστημάτων θα πολλαπλασιαστούν έως τα τέλη του έτους.

Η εξέλιξη αυτή, εφόσον επιβεβαιωθεί, αναμένεται να ασκήσει πρόσθετη πίεση στα ενοίκια των καταστημάτων, καθώς παρά τις μέχρι σήμερα σημαντικές υποχωρήσεις, είναι σαφές ότι υπάρχει περιθώριο περαιτέρω πτώσης. Σύμφωνα με φορείς της αγοράς, αυτήν την περίοδο η πλειοψηφία των καταστηματαρχών διαπραγματεύεται την μείωση των ενοικίων σε ποσοστά που ανέρχονται ακόμα και στο 70%, σε σχέση με τα προ της κρίσης επίπεδα. Οι έμποροι βασίζονται στο ότι οι ιδιοκτήτες δεν έχουν πολλές επιλογές, καθώς αν το ακίνητό τους μείνει χωρίς ενοικιαστή, δύσκολα θα υπάρξει αντικαταστάτης σύντομα και με ύψος ενοικίου ανάλογο του προηγούμενου χρήστη. Μάλιστα, όσο η κρίση βαθαίνει, οι μισθωτές γίνονται επιθετικότεροι απέναντι στις ζητούμενες εκπτώσεις, με τους ιδιοκτήτες να υποχωρούν σε πολλές περιπτώσεις και να συναινούν σε χαμηλότερα ενοίκια τουλάχιστον για την προσεχή διετία, με την ελπίδα ότι η κατάσταση θα έχει βελτιωθεί. Ωστόσο εκφράζουμε τις επιφυλάξεις μας για το αν η ανάκαμψη θα είναι εφικτή σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, εκτιμώντας ότι τα ενοίκια θα παραμείνουν συμπιεσμένα τα επόμενα χρόνια, ενώ θεωρούμε ότι είναι αρκετά πιθανή και η περαιτέρω υποχώρησή τους, τουλάχιστον μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2012.
Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που πήραμε από την ΕΣΕΕ (Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου) για την περίοδο των εκπτώσεων και συγκεκριμένα για το διάστημα από τις 15 Ιουλίου έως και τις 10 Αυγούστου. Βάσει αυτών, η πτώση των πωλήσεων διαμορφώθηκε σε 25% κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, ενώ στην Αθήνα η κάμψη αυτή άγγιξε το 40%, στον Πειραιά κυμάνθηκε μεταξύ 20% και 30%. Στην Ιθάκη, μιας και ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού συνεχίζει να είναι προκλητικά διακοσμητικό στοιχείο, αντι να καθαιρεθεί ο Πρόεδρός του μετά και τα τελευταία γεγονότα με την καθαίρεση των τεντών των καταστημάτων εστίασης η να παραιτηθεί σύσσωμο το ΔΣ δεν μπορεί να υπάρξουν ακριβή η μάλλον καθόλου στοιχεία. Συζητώντας με εμπόρους, οι 7 στους 10 επιβεβαιώνουν την πτωτική πορεία του τζίρου, ενώ 3 στους 10 δηλώνουν ότι ο τζίρος κινείται στα ίδια, εξίσου χαμηλά περυσινά επίπεδα. Εξάλλου η μείωση των εσόδων τις ημέρες των θερινών εκπτώσεων ήταν η μεγαλύτερη της τελευταίας τριετίας, δείγμα της εμβάθυνσης της κρίσης.
Εδώ να επισημάνουμε ότι o τζίρος στο λιανεμπόριο σε καταστήματα της Βόρειας Ιθάκης υποχωρεί με ρυθμό της τάξεως του 20%-40%, καθώς πέραν της κρίσης, όλο και μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης γίνεται πλέον στα μεγάλα καταστήματα στο Βαθύ. Οσον αφορά τα ενοίκια, από τις αρχές του χρόνου οι μειώσεις σε αρκετά καταστήματα κυμαίνονται μεταξύ 10% και 20%, σε μηνιαία βάση, μια πτώση της τάξεως του 15% σε σχέση με τα τέλη του 2009. Αντίστοιχα τα κενά καταστήματα στις λιγότερο εμπορικές «πιάτσες» του νησιού παραμένουν για μήνες χωρίς ενοικίαση δείγμα των συνεπειών της κρίσης στην αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου