Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

«Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ»




Μετά του σεισμούς του 53 ερχόταν στο Θιάκι από Κεφαλονιά ποτέ με το ΑΓΓΕΛΙΚΑ πότε με το ΓΛΑΡΟΣ η με καΐκι ένας Καλόγερος ο Αναγνώστης! Έφερνε εικονίσματα θυμιάματα κλπ γυρίζοντας όλα τα σπίτια και εμάζευε από τις γυναίκες ότι μπορούσε, λεφτά τρόφιμα κλπ. Μάλιστα λέγανε πως ήταν ψευτοκαλόγερος δεν ξέρω κατά πόσο ίσχυε η όχι! Οι μεγάλοι όμως επειδή όλο με τις γυναίκες νταραβεριζοτανε έβαζαν εμάς τους πιτσιρικάδες και τον πειράζαμε φωνάζοντας του από μακριά «Αναγνώστη, Αναγνώστη όπου εύρης τρύπα χώστη»!!!

Αυτός μας κυνήγαγε πετώντας μας πέτρες!! Βέβαια τρώγαμε και το σχετικό ξύλο από τις μανάδες μας μετά. Αργότερα ο Αναγνώστης έφερνε και τον γυιο του το Γιώργο μαζί του. Η ηλικία του ήταν γύρω στα 25 όταν πρωτοήρθε και συνέχισε για χρόνια να έρχεται και μόνος του. Πολλές φορές φορώντας και ράσο. Του Γιώργου του είχε λασκάρει λίγο η βίδα μάλιστα λέγαν ότι το έπαθε από το πολύ διάβασμα!!!!
Μιλούσε άπταιστα την καθαρεύουσα και μπορούσε αφού ανέβαινε σε περβάζια και γενικά σε ψηλότερα μέρη να βγάζει λόγους με τις ώρες!!!! Δεν πείραζε κανέναν και ζούσε με την βοήθεια του ενός και του άλλου. Είχε γίνει όμως ο φόβος και ο τρόμος των έμπορων και επιφανών Ιθακησίων διότι αν δεν τον βοηθούσαν τους πέρναγε λεκτικός γενεές δεκατέσσαρες. Το αντίθετο αν το ευεργετούσαν. Λοιπόν ανέβαινε κάπου ψηλά και άρχιζε «Ατασθαλίαι Γερασίμου Δρακάτου η Εκμετάλλευσις πελατών υπό Ιωάννου Αρσένη» δεν άφηνε κανέναν μαζευόταν μικροί και μεγάλοι και τον χειροκροτούσαν!!! Καθαρεύουσα και όλα τα νομικά επιχειρηματία! Με την πάροδο του χρόνου όμως για να βγάλει τους λόγους του επιζητούσε και ανέβαινε όλο και πιο ψηλά!!!! Λασκάριζε η άτιμη η βίδα!!!!
Φτιαχνόταν το κτίριο της Εθνικής. Είχε φτάσει πριν την σκεπή. Ήταν το τελευταίο σενάζι γύρω γύρω. Εσωτερικά είχε σκαλωσιές ακόμη! Ξαφνικά στην κορυφή και πάνω στο σενάζι εμφανίζεται ο Γιώργης να περιδιαβαίνει πέρα δωθε χωρίς να κοιτά που πατά, ποτέ δεν πρόσεχε, και να σέρνει στα συνήθη θύματα τα εξ αμάξης!!!! Ποιος λογάριαζε τώρα τι λέει το θέμα ήταν πότε θα πέσει!!! Μαζεμένοι όλοι από κάτω παρακολουθούσαμε με κομμένη την ανάσα πότε θα πέσει ο Γιώργης!!! Πλάκωσε η Αστυνομία αλλά μόλις τον πλησίαζαν σ' αυτό το ύψος επιτάχυνε το βήμα του και ήταν σίγουρο ότι θα πέσει! Σκέφτηκε ένας που πλησίασε κοντά του από την εσωτερική σκαλωσιά έβγαλε ένα τάλιρο του το έδειξε λέγοντας του «Γιώργο αυτό είναι από το Δρακάτο» Και ο αθεόφοβος σταματά τον λίβελο και αρχίζει «Ευεργεσία Γερασίμου Δρακάτου»!!!!!!!
Συνέχισε απτόητος επαινώντας τα μέχρι πρότινος θύματα του από δε τα χείλια του έβγαζε αφρούς ως συνήθως!!!! Εν τέλει αν και ακροβάτης θα έπεφτε ο Γιώργος δεν έπεσε προς μεγάλη ανακούφιση των παρευρισκομένων!!!!!!! Συνέχισε να έρχεται στο Θιάκι αλλά αφού πέθανε και ο πατέρας του όλο και πιο αδύνατος και ρακένδυτος μέχρι που εξαφανίστηκε στην λήθη του παρελθόντος!!!!!
Αρκετοί θα το θυμούνται και πιθανόν να έχουν να συμπληρώσουν σ' αυτά που σας ανέφερα. Πάντως η ρητορική του δεινότητα ήταν τόσο παροιμιώδης που καμιά φορά αν ήθελαν να επαινέσουν κάποιον έλεγαν πως τα λέει σαν τον Γιώργο του Αναγνώστη!!!!!
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΒΑΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου