Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Κ.Π.Ε. ΙΘΑΚΗΣ: ΕΝΑΣ ΑΚΟΥΡΑΣΤΟΣ ΕΡΓΑΤΗΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ



Τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης είναι Ν.Π.Δ.Δ. που στελεχώνονται με εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και υλοποιούν περιβαλλοντικά προγράμματα που απευθύνονται σε μαθητικές ομάδες. Από το 2011 προβλέπεται βάσει νομοθεσίας να υλοποιούν και προγράμματα Δια Βίου Μάθησης για ενήλικες. Ο κύριος στόχος κάθε Περιβαλλοντικού Κέντρου είναι η δημιουργία ενός ενεργού πολίτη που θα σέβεται τις αξίες που αναφέρονται στις σχέσεις με τους ανθρώπους που υπάρχουν γύρω μας, τις αξίες που αναφέρονται στις σχέσεις μεταξύ ανθρώπου και πολιτισμικών στοιχείων (ιστορία, ήθη, έθιμα, μνημεία, παραδόσεις) και τις αξίες που αφορούν στις σχέσεις μεταξύ ανθρώπου και περιβάλλοντος (φυσικό περιβάλλον, ανθρωπογενές περιβάλλον).

Βασικός στόχος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ιθάκης είναι να στηρίξει το θεσμό της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές και την τοπική κοινωνία σε θέματα οικολογικής ισορροπίας, ποιότητας ζωής και αειφόρου ανάπτυξης μέσω των προγραμμάτων του, των επιμορφωτικών σεμιναρίων, των πολιτιστικών εκδηλώσεων και τις δράσεις για το περιβάλλον που θα οργανώνει.
Στόχος είναι να αποκτήσουν οι σημερινοί μαθητές και αυριανοί πολίτες υπεύθυνη περιβαλλοντική συνείδηση, ικανή να διαμορφώσει το κατάλληλο πλαίσιο στάσεων και αξιών και ένα κώδικα συμπεριφοράς απέναντι στο περιβάλλον, που θα τους επιτρέψει να εξασφαλίσουν αυτό που θεωρείται και είναι η ποιότητα ζωής σε μια κοινωνία βιώσιμη.
Σκοπός είναι να ενημερωθούν και ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές μέσα από μια σειρά πολύμορφων και διεπιστημονικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων με απώτερο στόχο τη γνώση μέσα από τη συμμετοχή και τη διαμόρφωση νέων κοινωνικών αξιών.

Επίσκεψη μαθητών Δημοτικού Σχολείου Λυγιάς Λευκάδας στο ΚΠΕ Ιθάκης
Τα προγράμματα που εκπονούνται στο ΚΠΕ Ιθάκης είναι:
         «Σκέψου το μέλλον… γιατί χάνεις το παρόν… αντέΔΡΑΣΕ!!!» - Κλιματικές Αλλαγές – Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας - Ανακύκλωση
         Α. «Η Οδύσσεια του Κλίματος» – Κλιματικές Αλλαγές
         Β.  «Τώρα που μπήκε το νερό στ’ αυλάκι… Μη τα κάνεις μούσκεμα» - Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
         Γ. «Τα σκουπίδια του ενός… Ο θησαυρός των πολλών» - Ανακύκλωση
         «Όποιος σπέρνει χαμόγελα… Θερίζει ευτυχία» - Διατροφή – Υγεία – Περιβάλλον
         «Ομηρική Ιθάκη: Το Ταξίδι του Οδυσσέα»
Μέχρι σήμερα το ΚΠΕ Ιθάκης κατά τα σχολικά έτη λειτουργίας του (2009-2010, 2010-2011, 2012-2013) το έχουν επισκεφθεί 1.920 μαθητές και 273 συνοδοί εκπαιδευτικοί για εκπόνηση των παραπάνω προγραμμάτων με διήμερη, τριήμερη και 4ήμερη διαμονή τους στον Ξενώνα του, ενώ για το σχολικό έτος 2013-2014 έχει προγραμματίσει να το επισκεφθούν 31 σχολικές μονάδες απ’ όλη την Ελλάδα περί τους 800 μαθητές και 100 εκπαιδευτικούς συνοδούς.
Συνεπικουρική των προγραμμάτων του δράση του ΚΠΕ Ιθάκης είναι η διοργάνωση Σεμιναρίων και Ημερίδων απευθυνόμενες τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και στην εκπαιδευτική κοινότητα του Νομού Κεφαλληνίας αλλά και των Νομών Εμβέλειας του (Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία, Κορινθία, Λευκάδα) με απώτερο σκοπό την ενημέρωση, πιστοποίηση και δραστηριοποίηση τους.
Μέχρι σήμερα, και με δεδομένο ότι μέχρι την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς, το ΚΠΕ Ιθάκης λειτουργούσε με ελλιπή στελέχωση (με 2 ή 3 αποσπασμένους εκπαιδευτικούς) έχει διοργανώσει 1 τριήμερο Εισαγωγικό Σεμινάριο στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση απευθυνόμενο σε εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης των νομών Εμβέλειας του με συμμετοχή 45 ατόμων και 1 Ενημερωτική Ημερίδα με θέμα τον Οικοτουρισμό απευθυνόμενη στη τοπική κοινωνία.
Για την σχολική χρονιά 2013-2014 έχει προγραμματίσει να διοργανώσει τρία  Επιμορφωτικά Σεμινάρια και μία Ημερίδα ενώ ήδη διοργάνωσε με επιτυχία μία Ημερίδα Ενημέρωσης στα πλαίσια Εβδομάδας για το Περιβάλλον στις 09/10/2013 και ένα τριήμερο Εισαγωγικό Σεμινάριο στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση απευθυνόμενο σε 45 εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης του νομού Κεφαλληνίας στις 17-18-19/01/2014.
Το ΚΠΕ Ιθάκης δεν αποτελεί μόνο έναν εκπαιδευτικό και ενημερωτικό φορέα αλλά μέσω των δράσεων του προσφέρει έμμεση μεν, πολλή σημαντική δε, κοινωνική, εμπορική και οικονομική ανάπτυξη στον τόπο και για το λόγο αυτό θα πρέπει να στηρίζεται και να στηρίζει την τοπική κοινωνία, όπως και πράττει, όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας του
Το παρόν συντάχθηκε από τους παρακάτω πέντε εκπαιδευτικούς, όλους αποσπασμένους στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ιθάκης: Χάνο Γεράσιμο, Υπεύθυνο του ΚΠΕ Ιθάκης - Παπούλια Ασημίνα, Αναπληρώτρια Υπεύθυνη - Παπούλια Βασίλη, Μέλος Π.Ο - Μολφέση Δημήτρη Μέλος Π.Ο - Μενεγή Σταματία,  Μέλος Π.Ο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου