Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

ΣΕ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΩΓΟΥ Ο ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΜΑΣ ΠΟΙΗΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΓΛΑΣ


Ήταν η Λαζάρου στην ταινία «Το ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο», η Ντιάνα στο «Δεσποινίς διευθυντής», η Ντόλυ στην «Ψεύτρα». Τότε δεν τη φανταζόσουν σκοτεινή ή αντιφατική, αν και πάντα υπήρχε μια υποψία πληγωμένου βλέμματος - ακόμα κι όταν ο ρόλος την ήθελε «τρελοκαμπέρω». Η Κατερίνα Γώγου αποδείχτηκε «καταραμένη περσόνα» της Τέχνης που το πάλεψε μεν, δεν τα κατάφερε δε... Δεκαοκτώ χρόνια πέρασαν από την ημέρα που έκανε βουτιά στο κενό (με χάπια και αλκοόλ), τερματίζοντας απότομα το ταξίδι της. Ηθοποιός, ποιήτρια, άνθρωπος της ροκ κουλτούρας, γνώρισε μεταθανάτια αποδοχή, με επανεκδόσεις ποιητικών συλλογών της και ηχογραφημάτων της και μελοποιήσεις στίχων της (από τον δικό μας τον Λόλεκ (Γιάννη Αναγνωστάτο), τη  Βάσω Αλαγιάννη, τον Κ Βήτα κα).
Το πορτρέτο της έχει αναλάβει ο δημοσιογράφος και σκηνοθέτης Αντώνης Μποσκοΐτης, που έχει κάνει πολύ αξιόλογα ντοκιμαντέρ για την Φλέρυ Νταντωνάκη, τον Νίκο Κούνδουρο, την Ελληνική ροκ σκηνή του '70. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν, ο σκηνοθέτης Γιώργος Κορδέλλας γνωστός σε μας από την τηλεοπτική σειρά του ALFA «Μυστικά και λάθη», που γυρίστηκε το μεγαλύτερο μέρος του στο νησί της Ιθάκης, θα παραχωρήσει αρχειακό υλικό. Άλλωστε ασχολείται κι εκείνος με ένα δισκογραφικό πρότζεκτ που αφορά τη Κατερίνα Γώγου, με τίτλο «Πάνω κάτω η Πατησίων». Την Γώγου θα ενσαρκώσει η ηθοποιός Λουκία Μιχαλοπούλου,
Στο ντοκιμαντέρ συμμετέχει  και ο συμπατριώτης μας ποιητής Γιώργος Δάγλας από τον Πλατρειθιά, φίλος της Κατερίνας Γώγου και καθημερινός ενεργός «θαμώνας» της πλατείας Εξαρχείων, μετά το Πολυτεχνείο έως τις αρχές της δεκαετίας του ’80. Μαζί με τους Γιώργο Πιτροπάκη, Μαρία Ξενουδάκη, Γιώργο Γαβαλά, Ηρακλή Τριανταφυλλίδη, Κατερίνα Γώγου, Μιχάλη Ασιμο, Γιάννη Φελέκη (φίλος δικός μου και αδελφός της φίλης Αρετής Φελέκη που σύντομα τη περιμένουμε να γυρίσει κοντά μας) κα. Ας δούμε πως παρουσιάζει το blog ΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΙΑΣΜΑΤΑ {που αγαπά τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, τη φωνή της Φλερυς Νταντωνάκη, τις ηλεκτρονικές στέπες της Λένας Πλάτωνος, τη fata morgana, τους τροβαδούρους, τις ταινίες της Μaya Deren, τη γενιά του Woodstock, την εποχή του Yυδροχόου και τους αντιρρησίες κοινών συνειδήσεων (εικαστικό κεφαλίδας: Gazoza)} την «έλυση» στα γυρίσματα του Γιώργου.
«Εν τω μεταξύ είχε ήδη φτάσει ο ποιητής Γιώργος Δάγλας που περίμενε ν' ακούσει πρώτα τον σύντροφο Γιάννη Φελέκη για να πάρει θάρρος μπροστά στον αδηφάγο φακό. Πολύ καλός ποιητής ο Δάγλας και ένας γλυκύτατος άνθρωπος, για τον οποίο μου είχε πρωτομιλήσει η Στέλλα Βλαχογιάννη. Να βρεις τον Δάγλα οπωσδήποτε αν ποτέ κάνεις το ντοκιμαντέρ για τη Γώγου, μού'χε πει εδώ και χρόνια η Στέλλα! Κι όχι μόνο απλά τον βρήκα, αλλά ο άνθρωπος ήρθε από την Ιθάκη, όπου μένει μόνιμα, για τις ανάγκες της ταινίας, νά'ναι καλά! Μου άρεσαν οι παύσεις στον λόγο του, καθώς θυμόταν την αγαπημένη φίλη του, εκείνη που τον είχε βοηθήσει να εκδώσει την πρώτη ποιητική συλλογή του στον Ελεύθερο Τύπο του Γιώργου Γαρμπή και που μαζί πορεύτηκαν επί σειρά ετών στην πολιτική, στις συλλογικές ομάδες και στην τέχνη».
Περιμένουμε με ενδιαφέρον το ντοκιμαντέρ για την αξέχαστη Κατερίνα Γώγου μέσα από τις αφηγήσεις τόσων αξιόλογων ανθρώπων του πολιτισμού αλλά και όλους εκείνους που έγραψαν τη δική τους ιστορία  με την «άλλη» στάση τους... σε μια εποχή μακράν της σημερινής.
T.K

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου