Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΣ Η ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΑΜΕΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΛΥΣΗ


Σε αδιέξοδο έχουν βρεθεί οι ιδιοκτήτες φορτηγών μεταφοράς μπαζών και λοιπών αδρανών υλικών στο νησί μας. Όπως καταγγέλλουν, ο χώρος εναπόθεσης μπαζών, στη παλιά μίνα των σκουπιδιών, έχει κορεσθεί ουσιαστικά, αλλά υπάρχει και η σχετική απαγόρευση με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χώρος διαθέσιμος για την απόρριψη μπαζών. Ετσι τα μπάζα και τα υλικά καθαρισμού οικοπέδων πετιούνται ανεξέλεκτα και η περιοχή σε ότι αφορά τη πόλη της Ιθάκης, στην Αγία Παρασκευή (στο δρόμο προς τα ιχθυοτροφεία) εχει γίνει ένας άλλος σκουπιδότοπος. Τι κάνει η Δημοτική Αρχή που μάλιστα έχει πάρει προσωπικά το θέμα της καθαριότητας του νησιού εξ ολοκήρου πάνω της? Τι φταίει ο ιδιοκτήτης ενοικιαζομένων δωματίων στην Αγια Σοφιά, οι τουρίστες που κατευθύνονται προς τα εκεί να «απολαμβάνουν» την όλη κατάσταση? Και φυσικά παρακείμενες μάντρες οικοδομών έχουν και αυτές συμπληρώσει τον «κρανίου τόπο».
Στο μεταξύ, το Προεδρικό Διάταγμα για την ανακύκλωση των οικοδομικών υλικών που θα μείωνε δραστικά τις ποσότητες μπαζών που απορρίπτονται, εκκρεμεί την τελευταία οκταετία. Όπως καταγγέλλουν οι άνθρωποι του κλάδου  «Με το κορεσμό του σημερινού χώρου απόρριψης μπαζών στη θέση Παλοστή η Ιθάκη θα μείνει χωρίς ένα νόμιμο(?) χώρο απόρριψης μπαζών. Αποτέλεσμα είναι, όπως παραδέχονται, η αναρχία: να απορρίπτουν ανεξέλεγκτα τα μπάζα... σε δάση και ρεματιές ή σε οποιοδήποτε ελεύθερο οικόπεδο».
Το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα συντάχθηκε και παρουσιάστηκε , αλλά δεν έχει ακόμα θεσμοθετηθεί, παρά τη θετική υποδοχή του από την αγορά. Στόχος του Διατάγματος είναι ο περιορισμός των αποβλήτων από οικοδομικές εργασίες και τεχνικά έργα και, σε δεύτερο επίπεδο, η ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση τους από εξειδικευμένες εταιρείες, κάτι που είναι δύσκολο να δημιουργηθεί στο νησί μας λόγω του μικρού όγκου των παραγόμενων υλικών, που θα ιδρυθούν γι’ αυτόν τον σκοπό. Το σχέδιο θέτει συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους: να ανακυκλώνεται και να επαναχρησιμοποιείται το 30% των μπαζών έως το 2010 και το 60% έως το 2015, ενώ στα λατομεία και σε αναπλάσεις θα καταλήγουν μόνο όσα υλικά δεν μπορούν να αξιοποιηθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου