Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΝΗΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΙΝ ΜΕ ΑΙΧΜΕΣ ΓΙΑ ΚΑΠΕΛΩΜΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ


 Στη σύσκεψη που έγινε για τα μικρά νησιά δεν έλειψαν οι αιχμές για καπέλωμα του προγράμματος από την ΠΙΝ. (Από αριστερά: Οι Δήμαρχοι κ.κ. Ζαβιτσάνος- Μεγανήσι, Μπογδάνος - Παξοί και Κασσιανός - Ιθάκη). Τον χορό άνοιξε ο Δήμαρχος Μεγανησίου Στάθης Ζαβιτσάνος που άφησε αιχμές για καπέλωμα των μικρών νησιών, τα οποία βρίσκονται σε μειονεκτική θέση εξαιτίας της έλλειψης τεχνικής υποστήριξης. Το γεγονός σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση αποτελούν εμπόδια στην ανάπτυξή τους.
Την σκυτάλη πήρε και ο Δήμαρχος Ιθάκης Γιάννης Κασσιανός που εξέφρασε την έκπληξή του γιατί ενώ το πρόγραμμα ήταν γνωστό ότι απευθύνεται στα μικρά νησιά συμμετέχουν και οι μεγάλοι Δήμοι της ΠΙΝ.
Ο Περιφερειάρχης Σπύρος Σπύρου υποστήριξε ότι «ο ρόλος της Περιφέρειας είναι συντονιστικός, επιδιώκουμε και επιζητούμε τη συνεργασία με τον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης. Δεν είναι στις προθέσεις μας, ούτε το θέλουμε, αν ελέγχουμε τον Α! βαθμό αυτοδιοίκησης, ούτε να τον επικαλύπτουμε».Ο κ. Σπύρου τόνισε επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει διάλογος και συζήτηση για όλα τα θέματα ώστε ο όποιος σχεδιασμός να μην καταλήγει στα συρτάρια.
Σπ. Σπύρου: Στοχεύουμε στην αξιοποίηση του πολιτισμού
Ο κ. Σπύρου, που προήδρευσε της σύσκεψης που έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής, έδωσε το στίγμα της Περιφέρειας αναφερόμενος στον τουρισμό και τον πολιτισμό. «Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων σχεδιάζει και εφαρμόζει στοχευμένες πολιτικές για την ανάπτυξη του τόπου μας. Προτεραιότητα μας είναι να επιδείξουμε ιδιαίτερη φροντίδα για τα μικρά νησιά, ώστε να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των κατοίκων τους αλλά και να τους δώσουμε αναπτυξιακή δυναμική και τροχιά. Η Περιφέρεια μας στηρίζεται κατά κύριο λόγο στον τουρισμό και θα πρέπει να στοχεύσουμε στην αειφόρο ανάπτυξη, αξιοποιώντας τα πλούσια συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτουμε στον πολιτισμό, ο οποίος είναι κοινός σε όλα τα νησιά μας», είπε χαρακτηριστικά.
Το φυσικό αντικείμενο του έργου
Ο Θανάσης Σπίγγος, Προϊστάμενος της Μονάδας Προγράμματος Αξιολόγησης της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής, παρουσίασε το φυσικό αντικείμενο της μελέτης, καθώς και τον οδηγό για τα ολοκληρωμένα σχέδια ανάπτυξης των μικρών νησιών.
«Το ΟΣΑΜΝ», είπε ο κ. Σπίγγος, «θα εφαρμοσθεί στα χαρακτηρισμένα ως «Μικρά Νησιά» της Περιφέρειας, δηλαδή στα Διαπόντια νησιά (Ερείκουσα, Μαθράκι, Οθωνοί), στους Παξούς-Αντίπαξους, στην Ιθάκη, στον Κάλαμο, τον Καστό και το Μεγανήσι.
Το ΟΣΑΜΝ θα πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια τους γενικούς και ειδικούς του στόχους και προτεραιότητες, τη χωρική εμβέλειά του, τις δράσεις του, το φορέα ή τους φορείς υλοποίησης καθώς και τις διαδικασίες αξιολόγησης – εφαρμογής – χρηματοδότησης – διαχείρισης.
Θα πρέπει ακόμη να περιλαμβάνει μια ομάδα αλληλοσχετιζόμενων δράσεων που θα εφαρμοσθούν, στην επιλέξιμη περιοχή παρέμβασης, με σκοπό την αειφόρο ανάπτυξη, την κοινωνική και την οικονομική ευημερία.
Στο πλαίσιο αυτό, ο σχεδιασμός και η εφαρμογή του ΟΣΑΜΝ θα εστιάσει στην (ανα)συγκρότηση ενός βιώσιμου και διαφοροποιημένου παραγωγικού προτύπου στηριζόμενου στην επίλυση των κρίσιμων ζητημάτων προσπελασιμότητας και υποδομών των νησιών, στην προστασία και ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού τους περιβάλλοντος, καθώς και στην επιχειρηματική πρωτοβουλία και την παροχή υπηρεσιών γενικού συμφέροντος.
Η Μελέτη Ολοκληρωμένου Σχεδίου Ανάπτυξης Μικρών Νησιών, θα αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο, που στη συνέχεια θα βοηθήσει αποτελεσματικά τους συνεργαζόμενους Δήμους στην εκπόνηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης που θα υποβληθεί στην ΕΔΑ της Π.Ι.Ν.».
 http://www.corfupress.com/news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου