Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

ΙΘΑΚΗ: «ΟΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΗ ΠΑΤΡΙΔΑ» ΑΠΟ ΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ


ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ κ. ΣΑΡΔΕΛΗ, ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
«Η εκδήλωση αυτή», είπε στο σύντομο χαιρετισμό της η Σμαράγδα Σαρδελή, Αντιπεριφερειάρχης Νησιωτικής Πολιτικής και Μικρών Νησιών, «είναι η πρώτη της Π.Ε. Ιθάκης για το 2012 και αρχίζει με τη μουσική παρουσία της Χορωδίας η οποία αποτελείται από Επτανήσιους που διαμένουν στην Πάτρα. Έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον το ότι στο πρόγραμμα της συναυλίας η χορωδία έχει συμπεριλάβει ένα τραγούδι του Ιθακήσιου,  Σπύρου Αρσένη, ο οποίος μελοποίησε το ποίημα του μεγάλου Επτανήσιου –Λευκάδιου ποιητή, Άγγελου Σικελιανού: «ρίξε σπορά και τη σοδειά καιρός θα σου τη φέρει». 
«Θα ακολουθήσουν», δήλωσε η κ. Σαρδελή, «κι άλλες εκδηλώσεις, πολιτιστικά δρώμενα, διαλέξεις και  ημερίδες από την Π.Ε. Ιθάκης, οι οποίες θα έχουν σαν σκοπό την ανάδειξη του στόχου της Περιφέρειας, δηλαδή να αναδειχθούν τα νησιά μας ως σύνολο αλλά και ως ξεχωριστές οντότητες που έχουν την ίδια ιστορία, τον ίδιο πολιτισμό και τα ίδια προβλήματα αλλά και τις ιδιομορφίες που παρουσιάζει ο νησιωτικός μας χώρος».
«Υπάρχει», πρόσθεσε, «μια διαρκής επαφή μεταξύ όλων των νησιών. Φέτος θα επιδιώξουμε το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων των νησιών μας να αποτελεί το πρότυπο μιας συνεργασίας μεταξύ των Π.Ε. αλλά και των μικρών και των μεγάλων νησιών, ούτως ώστε να διαμορφωθούν διαρκείς διαπεριφερειακές δράσεις που θα ενώσουν ακόμα περισσότερο τα Επτάνησα μεταξύ τους σαν μια ενιαία περιφερειακή οντότητα.
Τα νησιά μας είναι ένα όνειρο, μια μαγεία, μια μοναδική γαλαζοπράσινη ζωγραφιά που αναδύονται μέσα από το Ιόνιο Πέλαγος.  Η ιστορία μας, ο πολιτισμός μας, η ποίηση της στεριάς και της θάλασσας στέλνει μηνύματα σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, συνυφασμένα με τις διηγήσεις του Ομήρου και του ταξιδιού του Οδυσσέα.
Ο Επτανησιακός Πολιτισμός, ήθη και έθιμα που εναλλάσσονται δημιουργώντας ξεχωριστά συναπαντήματα και πανέμορφες εκπλήξεις. Ιστορία και πολιτισμός των νησιών μας, ήλιος και θάλασσα, στοιχεία μοναδικά που μας δίνουν την ιδιαιτερότητα, τη μοναδικότητα, τη μεγαλοπρέπεια, τη διαφορά».
«Η αποψινή μουσική εκδήλωση», κατέληξε η κ. Σαρδελή, «έχει τίτλο: «Όμορφη και παράξενη πατρίδα» και συνεχίζω: «…ωσάν αυτή που μου ‘λαχε δεν είδα…» - στίχοι Οδυσσέα Ελύτη και μουσική του αξέχαστου Ζακυνθινού συνθέτη Δημήτρη Λάγιου. Είμαστε τυχεροί και υπερήφανοι που γεννηθήκαμε Έλληνες, που γεννηθήκαμε Επτανήσιοι και απόψε στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας σε όλους τους Επτανήσιους, σε όλους τους Έλληνες απανταχού της Γης να στηρίξουμε την Ελλάδα μας, την Ελλάδα που αυτή τη στιγμή υποφέρει, αλλά περπατά με το κεφάλι ψηλά, όπως περπατούσε πάντοτε στο βάθος των αιώνων. 
 Αν είμαστε όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε γιατί είμαστε Έλληνες!!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου