Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ… ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ!


Ιανουάριος  2011, δυο μήνες μετά τις δημοτικές εκλογές. Ένα κλίμα ενθουσιασμού και προσμονής καλλιεργείται, για τα υποτιθέμενα εκατομμύρια που οσονούπω θα εισρεύσουν στο νησί. Ο νέος Δήμαρχος έχει υποσχεθεί ότι, αν εκλεγεί, θα διαθέσει τη χρηματική και την υλική περιουσία του για το καλό του τόπου μας. Και οι περί αυτόν, σύμβουλοι ή σύζυγοι συμβούλων, μιλάνε για «πολύ χρήμα που θα πέσει στο Θιάκι, τώρα που βγήκαν αυτοί  οι άνθρωποι»! Μέρες ευδαιμονίας για τον λαό, θα ακολουθήσουν την εκλογή αυτών των απολίτικων, όπως οι ίδιοι δηλώνουν  και καμαρώνουν, και  ευκατάστατων έως και πολύ πλουσίων πάλι κατά δήλωσή τους , δημοτικών αρχόντων!
Εκείνες λοιπόν τις κρύες ημέρες του Ιανουαρίου, ο νέος Άρχων της Ιθάκης επισκέπτεται μετά της συνοδείας του την υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου, στο Αμαξοστάσιο της Αγίας Παρασκευής. Ενημερώνεται από τους εργαζόμενους για τη λειτουργία της Υπηρεσίας και τα προβλήματά της. Κατόπιν προβαίνει στις ... συνήθεις ανέξοδες εξαγγελίες του:
-  Θα φέρω τρία φορτηγά από τη Ρουμανία γιατί αυτά που δουλεύετε είναι άχρηστα!
-  Πόσα παίρνετε  για κάθε ώρα υπερωρίας; Δυόμιση ευρώ την ώρα, του λένε! Τι είναι δυόμιση ευρώ! Θα σας δίνω πέντε!
-  Θα φτιάξω το εργοστάσιο για τη καύση των σκουπιδιών για να σταματήσετε  να πηγαίνετε  τα σκουπίδια στη Κεφαλονιά!
Μεγάλος ενθουσιασμός επικρατεί στους ανυποψίαστους εργαζόμενους . Μεγάλη δουλειά να έχεις κουβαρντά δήμαρχο. Δουλεύεις και έχεις το κεφάλι  σου ήσυχο! Θα πληρωθείς στην ώρα σου και μάλιστα στο ακέραιον! Και βέβαια,  με  τα νέα φορτηγά που θα φέρει -πάντα με τα δικά του χρήματα, χωρίς να επιβαρύνει το Δήμο-  η δουλειά τους θα είναι... απόλαυση! Και με το εργοστάσιο καύσης που θα κατασκευάσει ,διαθέτοντας 3-4 εκατομμύρια ευρώ από την περιουσία του, θα απαλλάξει τους οδηγούς από τα συχνά και κουραστικά ταξίδια στη Κεφαλονιά! Ιδανικές συνθήκες εργασίας προμηνύονται και οι εργαζόμενοι πέφτουν με τα μούτρα στη δουλειά, υπερβάλλοντας τον εαυτό τους, για να πείσουν τον... ελεήμονα  δήμαρχο ότι αξίζουν τα... μεγαλεία που τους επιφυλάσσει.
Περνάει σιγά- σιγά το 2011 και τα φίδια αρχίζουν να ζώνουν τους εργαζόμενους της καθαριότητας. Τα ογκώδη αντικείμενα δεν μεταφέρονται στην Κεφαλονιά και μια νέα χωματερή έχει ξεφυτρώσει στη περιοχή του Ελαιοτριβείου στο Βαθύ! (εικ.1η).
Αφού μετατράπηκε σε εστία ρύπανσης και μόλυνσης του περιβάλλοντος, της έβαλαν φωτιά και με αυτό το «σύγχρονο» τρόπο, σταμάτησαν να μεταφέρουν τα ογκώδη στη Κεφαλονιά! Άλλωστε η υπεύθυνη αντιδήμαρχος κ. Παναγιωτοπούλου  στις 27-11-2012, πληροφορούσε τους δημότες ότι το σύστημα μεταφοράς των απορριμμάτων στην Κεφαλονιά, όπως το είχαν εγκαταστήσει οι προηγούμενες δημοτικές Αρχές «είχε τεράστιο κόστος και ήταν ασυγχώρητο  λάθος διαχείρισης των κοινών, εφ' όσον αυτό το κόστος ανέρχεται στις 800.000,00 ευρώ»!
Πέρα από τις αξιολογικού χαρακτήρα ανόητες παρατηρήσεις της νεοφώτιστης και επί δεκαετίες απούσας από τον τόπο μας, έχει σημασία η ευκολία με την οποία χρησιμοποιεί οικονομικά μεγέθη του Προϋπολογισμού του Δήμου, κατά πώς  αυτά  εξυπηρετούν  τη γκεμπελίστικη νοοτροπία τους. Αναφέρει μεγέθη που «υπάρχουν» μόνον χάρις  στην άγνοια και την ασχετοσύνη της Αντιδημάρχου και στη νοσηρή  εμμονή της να θέλει να διαγράψει ότι θετικό έχουν κάνει οι προηγούμενες αρχές. Καλόν είναι λοιπόν να γνωρίζει ο πολίτης ότι, το σύστημα μεταφόρτωσης των απορριμμάτων στην Κεφαλονιά  για το έτος 2012 έχει κόστος απολογιστικό με δικά τους στοιχεία, 99.185,00 ευρώ και όχι 800.000,00  όπως ψευδώς αναφέρει η κ. Παναγιωτοπούλου, για να δικαιολογήσει την στομφώδη  πλην κενή απόφανσή της  περί  δήθεν... ασυγχώρητου λάθους  διαχείρισης των κοινών ! Εμείς, πριν 15  χρόνια αποφασίσαμε να στείλουμε τα απορρίμματα στο Χ.Υ.Τ Α της Κεφαλονιάς και ας μας συγχωρήσουν που δε τους  ρωτήσαμε,  μα εδώ που τα λέμε  δεν ήταν και εύκολο να τους  βρούμε! Η αλήθεια είναι βέβαια, ότι δεν περιμέναμε ποτέ ότι θα υπάρξουν τόσο διεστραμμένα μυαλά, ώστε να   μεταφέρουν  ξανά τη χωματερή στις παρυφές της πόλης, να καίνε σκουπίδια και  πλαστικά μέσα στον Κάμπο, αδιαφορώντας  παντελώς  για την δημόσια υγεία και να καμαρώνουν για το ... επίτευγμά τους! (εικ.2)
Μετά τα ογκώδη αντικείμενα σειρά να ...μετακομίσουν  έχουν τα απορρίμματα. Το Αμαξοστάσιο της Αγ . Παρασκευής μετατρέπεται σε χώρο μεταφόρτωσης των απορριμμάτων ,χωρίς βέβαια τη στοιχειώδη υποδομή. Άνθρωποι  εργαζόμενοι και σκουπίδια διαβιούν στον ίδιο χώρο ,αφού αυτό επιτάσσει το... αναπτυξιακό μοντέλο  των νέων αρχόντων του τόπου μας. Και επειδή το κόστος μεταφοράς των σκουπιδιών στη Κεφαλονιά είναι δήθεν «τεράστιο» κατά τους κρατούντες και  επειδή αργεί εκείνο το εργοστάσιο καύσης που θα κατασκεύαζαν εξ ιδίων πόρων, προσφορά στο τόπο μας και στους κατοίκους του, που θα είχανε δωρεάν ρεύμα εφ' όρου ζωής από τα σκουπίδια και το εργοστάσιο- δωρεά, επειδή όλα τούτα τα οργιώδη ψέματα που ακούγαμε προεκλογικά βυθίστηκαν στην εσκεμμένη λήθη και τις αδήριτες αλήθειες της επιμελώς μα  εν τέλει ατελώς, κρυμμένης ζωής αυτών των ανθρώπων, τα απορρίμματα καίγονται πλέον στην Αγ. Παρασκευή! Εκεί που καιγότανε πρίν 35 χρόνια! (εικ.3) 
«Προχωρημένες» λύσεις των προβλημάτων, από ανθρώπους με ανύπαρκτο έργο αλλά ορκισμένους μηδενιστές του έργου των άλλων ,με  φανατισμό μάλιστα, που τον καλλιεργεί και τον  εγγυάται η άγνοια και η αλαζονεία των ...ένδοξων ερειπίων τους! 
Αυτά βλέπανε οι εργαζόμενοι και ο ενθουσιασμός άρχισε να τους εγκαταλείπει! Πέρασε έτσι το 2011, μπήκαμε στο 2012 και το αμαξοστάσιο της Αγ. Παρασκευής έχει πλέον μετατραπεί σε κανονική χωματερή. Εγκαταστήσανε και ένα κοντέινερ για ... φούρνο και έτοιμο το εργοστάσιο καύσης  που μας  λέγανε! (εικ.4) 
Στις 2-10-2012 οι εργαζόμενοι της υπηρεσίας καθαριότητας ,καταθέτουν στο Δήμο Ιθάκης μια τετρασέλιδη αναφορά για τη δραματική κατάσταση που βρίσκεται η υπηρεσία, ύστερα από δυο χρόνια διακυβέρνησης της τοποσωτηρίου  Αρχής! Και τι δε διαβάζουμε:
-  οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να πάρουν άδεια γιατί δεν βγαίνει το πρόγραμμα.
-  συνθήκες εργασίας επικίνδυνες για την σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων και εκείνα τα φορτηγά που τους λέγανε ότι θα φέρουν  από τη Ρουμανία, χάσανε ...το δρόμο και ακόμη να έλθουν.
-  στον υποτιθέμενο σταθμό μεταφόρτωσης, εργάτες και οδηγοί τραβάνε τα σκουπίδια με τσουγκράνες και τάβλες για να φορτώσουν τα φορτηγά!
-  στον ίδιο χώρο οι εργαζόμενοι συμβιούν με τζάτζαλα, παλιοσίδερα, παλιά αυτοκίνητα, με σκουπίδια ,με βρώμα ,με ζουμιά κλπ! (εικ.5)
 -  από 1-1-2012 έως και 30-9-2012, δεν έχει πληρωθεί κανένας υπερωρίες( και καλά φταίει ο Επίτροπος που δεν ξέρει-σε άλλους δήμους πληρώνονται  κανονικά ,γράφουν).
Αυτά και άλλα λέγανε οι εργαζόμενοι, οι οποίοι προφανώς πήραν τις συνήθεις διαβεβαιώσεις ότι όλα θα λυθούν άμεσα αν δεν είναι κιόλας. λυμένα, και δεν έδωσαν συνέχεια στην διαμαρτυρία τους. Όμως φώς δεν εφάνη  και τον Δεκέμβρη σταμάτησαν να μαζεύουν τα σκουπίδια! Δεν έχουν πληρωθεί ακόμη τις υπερωρίες του 2012. Και μιλάνε για τα δυόμιση ευρώ την ώρα που είναι η νόμιμη αμοιβή της υπερωρίας. Δεν διεκδικούν εκείνα τα πέντε ευρώ την ώρα που θα τους έδινε ο  Δήμαρχος από την τσέπη του, όπως τους είχε υποσχεθεί πριν δυο χρόνια. Αυτά, δεν τα θέλουν λένε, δείχνοντας κατανόηση στη περίσταση!
Ιανουάριος 2013. Δύο χρόνια μετά την επίσκεψη της δημαρχιακής κουστωδίας στο Αμαξοστάσιο της Αγ. Παρασκευής και τις υποσχέσεις  για τη νέα εποχή  ευδαιμονίας που αρχίζει και για τους εργαζόμενους της καθαριότητας του Δήμου Ιθάκης, μια νέα επίσκεψη δέχεται ο χώρος. Οι εργαζόμενοι που απέχουν από την περισυλλογή των σκουπιδιών έχουν την τιμή να υποδεχτούν την ίδια την Αντιδήμαρχο κ. Παναγιωτοπούλου. Όχι, δεν συνόδευε τα Ρουμάνικα φορτηγά, ούτε έφερε στους εργαζόμενους τα πεντάευρα που τους είχαν υποσχεθεί πριν δυο χρόνια. Απλά ήλθε να τους επιπλήξει!  «Δε σας φτάνει ο μισθός που παίρνετε, θέλετε και υπερωρίες» τους παρατηρεί και τους δηλώνει ότι για τη κατάντια που παρουσιάζει η καθαριότητα στο νησί και τη διάλυση της υπηρεσίας, «φταίει η κ.Πέτρου»! Φταίει δηλαδή η υπάλληλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην Αθήνα γιατί δεν εγκρίνει την πληρωμή υπερωριών στους εργαζόμενους!                                                                         Τους είπε και άλλα η κ. Αντιδήμαρχος για τους ίδιους και την αντιπολίτευση, τον συνήθη τους «μαϊντανό» στο κακομαγειρεμένο φαγητό της προπαγάνδας  που χρησιμοποιούν,   για να καλύψουν  την ιδιοτέλεια και την  ανικανότητά τους! Δεν μπήκε βέβαια στον κόπο να τους εξηγήσει τι έγινε με εκείνη την υπόσχεσή της στις 27-11-2012 ότι «θα γίνει κάθε προσπάθεια προκειμένου να τακτοποιηθεί το θέμα σύντομα»! Εκτός  από το τηλέφωνο στη κ. Πέτρου τι άλλες προσπάθειες έκανε η πολιτική διοίκηση του Δήμου; Τελικά από τηλεφωνητές και τηλεφωνήτριες στο Δήμο, καλά πάμε!
Ιανουάριος 2012. Οι συνδυασμοί της Αντιπολίτευσης φέρνουν θέμα στο Δ.Σ και ζητούν να πληρωθούν εργαζόμενοι που καθαρίζουν τους κοινόχρηστους χώρους στο νησί μας. Το Δ.Σ ομόφωνα αποφασίζει να πληρωθούν οι άνθρωποι αυτοί  που ήταν απλήρωτοι από τον Μάρτιο του 2011, παρά τις συνήθεις ψευδείς βεβαιώσεις του Δήμαρχου ότι τους έχει πληρώσει από την ...τσέπη του! Ο ίδιος μάλιστα ζητούσε από το Δ.Σ τον Ιούνιο του 2011, να του δώσει 16.000,00 ευρώ που δήθεν είχε δώσει ο ίδιος σε αυτούς τους εργαζόμενους.
Ιανουάριος 2013. Οι εργαζόμενοι αυτοί παραμένουν ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ! Φταίει η .κ. Πέτρου και εδώ; Προφανώς όχι ,δεν φταίει καμιά κυρία Πέτρου, δεν φταίει η Αντιπολίτευση ή ο κύριος... κανείς! Φταίει το γεγονός ότι γι αυτούς  που διοικούν το τόπο, το ενδιαφέρον τους εστιάζεται μόνον  σε ο,τι αφορά τη «πάρτη τους»! Όταν είναι να πάρουν παράνομα το μισθό τους ή να πληρώσουν 13.000,00 ευρώ το «κολλητό» τους δικηγόρο για υπηρεσίες που δεν πρόσφερε ποτέ στον Δήμο, εκεί δεν... κωλύονται από τους Επιτρόπους, αλλά βρίσκουνε τη λύση! Για τους εργάτες και τους μεροκαματιάρηδες, σκοντάφτουν στη... νομιμότητα!  
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΚΛΗΡΟΣ
ΔΗΜ.ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου