Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

Σ’ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ Ω ΕΤΑΙΡΕΙΑ !




Παρακολουθήσαμε τις τελευταίες ημέρες μέσω διαδικτύου, αφού οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές προσπάθησαν να κρατήσουν εκτός θεάματος την θιακιά κοινωνία, την δεύτερη πράξη της απροκάλυπτης παρέμβασης των "Ελληνικών Πετρελαίων" (ΕΛ.ΠΕ), στο πλαίσιο του προγράμματος δράσεων εταιρικής ευθύνης της εταιρίας με στόχο την χειραγώγηση των πολιτών του νησιού μας, ώστε όλοι μαζί να χαιρετίσουμε, τον "εθνικό στόχο" για την άντληση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, παραβλέποντας τους κινδύνους που εγκυμονεί μια τέτοια δραστηριότητα όχι μόνο στο περιβάλλον και στην τοπική οικονομία αλλά και στην ίδια τη ζωή μας.
Η πρώτη πράξη είχε ανεβεί στο Αργοστόλι με την παρουσίαση της ¨ευγενικής χορηγίας¨ δωρεάν πετρελαίου στην εκπαιδευτική κοινότητα της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, και η δεύτερη πράξη παίχτηκε πριν λίγες ημέρες στα Κέντρα Υγείας Ιθάκης και Σάμης όπου οι φιλεύσπαχνη εταιρεία, με την συνηγορία της πολιτικής ηγεσίας του νησιού μας, προέβη σε παροχή ιατρικού εξοπλισμού.
Οι δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης των ΕΛ.ΠΕ σχετίζονται απόλυτα με την προσεχή έναρξη εξορύξεων υδρογονανθράκων στην περιοχή του Ιονίου. Η εξόρυξη υδρογονανθράκων είναι ένα πολυσύνθετο ζήτημα στο οποίο σε καμιά περίπτωση δεν υπάρχει διαπιστωμένη κοινωνική συναίνεση. Οι κοινωνικές δράσεις φορέων που σχετίζονται με τις εξορύξεις αποτελούν κατάφωρη προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης καθώς επιχειρούν να εξαγοράσουν, την κοινωνική συνείδηση ώστε να προληφθούν αντιδράσεις. Το να εκτυλίσσονται μάλιστα τέτοιες διαδικασίες με χορηγίες στους πλέον ευαίσθητους χώρους της παιδείας και της υγείας, είναι κατεξοχήν ανήθικο.
Η εκμετάλλευση των πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο Ιόνιο είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που σχετίζεται άμεσα με την προστασία του περιβάλλοντος και το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της περιοχής. Η παράμετρος της ύπαρξης επικίνδυνων σεισμικών ρηγμάτων στην πιο σεισμογενή περιοχή της Ευρώπης και οι σχέσεις τους με τις γεωτρήσεις και την εξόρυξη του πετρελαίου, δυστυχώς δεν έχει ληφθεί σοβαρά υπ’ὀψιν από τους αρμόδιους με αποτέλεσμα να υπάρχουν κενά σε ότι αφορά την περίπτωση ατυχήματος καθώς και την πιθανή επιρροή αυτής της δραστηριότητας στα ενεργά σεισμικά ρήγματα.
Η εξόρυξη πετρελαίου στο Ιόνιο εκτός από την πιθανή σχέση με την σεισμικότητα της περιοχής, θα προκαλέσει στο μέλλον μεγάλα και σοβαρότατα προβλήματα στο περιβάλλον και στην ανάπτυξη της περιοχής, η οποία συνδέεται άμεσα με τον τουρισμό αλλά και με την αλιεία, τα οποία προβλήματα θα είναι δυσανάλογα με τα κέρδη που περιμένουν οι αρμόδιοι.
Η κοινωνία της Ιθάκης πρέπει να εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία της σε κάθε προσπάθεια χειραγώγησης της και να αναλάβει πρωτοβουλία να δημοσιοποιήσει τo μείζον ζήτημα των εξορύξεων υδρογονανθράκων που συνδέεται με την ασφάλεια της ζωής των κατοίκων, την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη του τόπου. Η κοινωνία της Ιθάκης πρέπει να παλέψει για την διαφύλαξη των συμφερόντων της και των δικαιωμάτων της που δεν συνάδουν με τα συμφέροντα των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών και των ντόπιων εντολοδόχων τους.

ΣΠΥΡΟΣ ΜΠΟΥΑΣ
Δημοτικός σύμβουλος Ιθάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου