Σάββατο 26 Απριλίου 2014

«Η ΙΘΑΚΗ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΜΑΣ»




Επειδή δεν είδα πουθενά μια αναφορά, μια είδηση, κάτι τέλος πάντων για την προχθεσινή παρουσίαση του βιβλίου της Ελένης Λιβάνη - Παπαδοπούλου στο κινηματογράφο στο Βαθύ, σκέφτηκα να γράψω κάτι επαινετικό γιατί το αξίζει, γιατί τέτοιες προσπάθειες δεν συναντάμε συχνά στον «πολιτισμένο» μας τόπο (και χρόνο) και γιατί αυτή τη σιωπή την έχω ζήσει και γω και είναι ενοχλητική... Προχθές λοιπόν το σούρουπο στον Δημοτικό Κινηματογράφο η Ελένη παρουσίασε το βιβλίο «Η Ιθάκη στο πιάτο μας - Μικρές ιστορίες μαγειρικής» μια καλαίσθητη πολύχρωμη έκδοση 130 σελίδων με συνταγές, ιστορίες, φωτογραφίες και σχόλια παρουσία κοινού. 


Η βραδιά είχε απ' ολα . Αφιερώματα, βίντεο από την 1η παρουσίαση του βιβλίου, χαιρετισμούς χιούμορ και πολύ συγκίνηση . Το βιβλίο είναι παράδοση, είναι συνταγές, εικόνες, θιακές φάτσες και ιστορίες και ακόμα οδηγός μαγειρικής αυτοβιογραφία, μυθιστόρημα μικρά διηγήματα και μπόλικη νοσταλγία..
Είναι η τσιτσιμπύρα του μπάρμπα του Αλέκου, τα τηγανόψωμα και το «φεταλιό» του παπά, το πεταλιδοπίλαφο στην Καθαριώτισσα η πουλέντα της κατοχής, οι καποσάντες, το σοφιγάδο, οι Ανωησάνικες συνταγές, η καντίνα του Τζίμα στο Γιδάκι η ροβανή και η τσερέπα τση Κατερίνης του Χάρη από το Πέρα χωριό είναι .... είναι ..


Είναι τέλος οι αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων, οι δικοί μας που έφυγαν, η Ιθάκη μας και όλα αυτά που μας ενώνουν και θα αφήσουμε στα παιδιά μας... Κρατάω σαν επίλογο το μικρό αφιέρωμα στην μέσα σελίδα. «Στον Τζέρυ που κουβάλαγε και στην Χαρίκλεια που μαγείρευε’ ... Εύχομαι τα καλύτερα για το βιβλίο , πολλά μπράβο στην Ελένη για το ταξίδι.
ΜΑΣΟΣ ΔΕΥΤΕΡΑΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου