Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Η «ΙΘΑΚΗ» ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΞΕΡΙΖΩΜΟ ΤΟΥΣ


Η οικονομική κρίση τους οδήγησε από την Ελλάδα στη Γερμανία και τέσσερις έφηβοι από το Α' Ελληνικό Σχολείο Φρανκφούρτης μας δείχνουν μέσα από μία ταινία μικρού μήκους πως αντιμετωπίζουν τη μετανάστευση στη Γερμανία. Η ταινία "Ιθάκη ... am Main" γυρίστηκε από τους μαθητές της Α' τάξης του Ελληνικού Λυκείου Φραγκφούρτης στο πλαίσιο του νέου μαθήματος Ερευνητική Εργασία - Project. Η ταινία πήρε μέρος στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους με τίτλο "Ένας πλανήτης ... μια ευκαιρία".
Συμμετείχαν 180 ταινίες συνολικά και είναι μία από τις 14 που βραβεύτηκαν, ενώ τον Σεπτέμβριο η ταινία θα είναι υποψήφια στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Δράμας.
"Σα βγεις στον πηγεμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι να’ναι μακρύς ο δρόμος… γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις"... σε αυτά τα λόγια του Καβάφη φαίνεται ότι στηρίζονται οι νέοι και οι νέες που άφησαν πίσω τους συγγενείς και φίλους και μετανάστευσαν μαζί με τις οικογένειες τους στη Φρανκφούρτη για μια καλύτερη ζωή.
Το σενάριο και η εικόνα καταγράφουν όλα όσα ένιωσαν και νιώθουν. Φόβο, ανασφάλεια, νοσταλγία. Συναισθήματα που μαρτυρούν τις δυσκολίες που πέρασαν και εξακολουθούν να περνούν μακριά από την πατρίδα.
"Στην Ελλάδα όλα είναι διαφορετικά. Μου λείπουν η γειτονιά, οι φίλοι μου", αναφέρει η μαθήτρια Βαλεντίνα Κωνσταντινίδη στον Ελεύθερο Τύπο.
Η ταινία, το σενάριο της οποίας έγραψε η Βαλεντίνα μαζί με άλλους τρεις συμμαθητές της, επικεντρώνεται στο πως τέσσερις έφηβοι, αντιμετωπίζουν τη μετανάστευση τους στη Γερμανία
"Τελικά η Φρανκφούρτη είναι ο προορισμός ή μήπως η αφετηρία";, διερωτώνται οι μαθητές, με την ταινία να λαμβάνει το τρίτο βραβείο στον μαθηματικό διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους με τον τίτλο "Ένας πλανήτης, μια ευκαιρία".
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου