Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΛΑΣ: ΕΝΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ


ΣΟΥΔΑ ΧΑΝΙΩΝ – ΒΑΘΥ ΙΘΑΚΗΣ ΜΕ ΘΑΛΑΣΣΙΟ KAYAK
«Κωπηλατώντας μόνος μέσα στο kayak, να πω ότι ίσως ένα τέτοιο εγχείρημα να φαίνεται μεγάλο και δύσκολο εάν το δει κάποιος στο σύνολο του, αλλά εάν αντιμετωπίσεις την κάθε μέρα ξεχωριστά και «σπάσεις» το εγχείρημα σε πολλά μικρά κομμάτια τότε γίνεται αυτόματα πιο εύκολο και το απολαμβάνεις...» και φυσικά όταν το τέλος αυτού του ταξιδιού είναι το λιμάνι της καρδιάς σου, η Ιθάκη σου να συμπληρώσουμε εμείς!!!! Αυτό ήταν το συμπέρασμα μετά από άπειρες ώρες σκέψεις του ενός σύγχρονου θαλασσοπόρου της εποχής μας του Γιώργου Λίλα. Ο Ιθακήσιος Γιώργος Λίλας ξεκίνησε ένα ταξίδι με kayak από το λιμάνι της Σούδας, της Κρήτης με προορισμό τη νησί του την Ιθάκη όπου έφτασε με τα από 12 μέρες… Και ευχαριστεί όλους όσους τον βοήθησαν και με υποστήριξαν στο ταξίδι αυτό. «Τις ώρες που είσαι χειμωνιάτικα βρεγμένος, μες το κρύο, σε ένα αντίσκηνο σαν τον κακομοίρη, είναι πραγματικά όμορφο και σου δίνει δύναμη να ξέρεις ότι σε σκέφτονται οι συμπατριώτες σου και όχι μόνο»

Ο Σάββας Γεωργίου φτάνει στο Βαθύ της Ιθάκης
Ένας σύγχρονος Οδυσσέας ο Γιώργος μου έφερε στο μυαλό την ιστορία ενός άλλου Οδυσσέα, του Σάββα Γεωργίου(*), που το καλοκαίρι του 1956, πραγματοποίησε στα 36 του χρόνια ένα όνειρο ζωής, αφήνοντας έκπληκτο τον διεθνή Τύπο για τον άθλο του. Με αφετηρία τη Νέα Υόρκη, κατάφερε μέσα σε τρεις μήνες να περάσει τον Ατλαντικό και τη Μεσόγειο να φτάσει στη δικιά του Ιθάκη, (στο Βαθύ της Ιθάκης) και τέλος να καταπλεύσει στη Ζέα του Πειραιά, με το μόλις 8.5 μέτρων σκάφος του, τη «Χαρά», που θεωρήθηκε την εποχή εκείνη το μικρότερο σκάφος που πέτυχε ένα τόσο μακρινό ταξίδι. Ο ριψοκίνδυνος θαλασσοπόρος, έκανε σχεδόν το ένα τρίτο της υδρογείου αν υπολογίσουμε και τις παρεκκλίσεις του ιστιοπλοϊκού, δηλαδή «όργωσε τις θάλασσες» για πάνω από 6.000 ναυτικά μίλια, χωρίς να χρησιμοποιήσει ούτε μία φορά μηχανή.
Οι διαφορές μεγάλες… άλλη εποχή, σχεδόν 66 χρόνια πριν, άλλο μέσο, άλλες συνθήκες στη θάλασσα, άλλοι ενδιάμεσοι προορισμοί, αλλά ο σκοπός ίδιος το φτάσιμο στην Ιθάκη!!!! Ας δούμε με το φακό και τη περιγραφή του ίδιου του Γιώργου το ταξίδι αυτό!!!
1η Ημέρα, αφήνοντας λιμάνι της Σούδας - Χανιά - βορειοδυτική Κρήτη...
2η Ημέρα, κάπου βόρεια στο Κολυμπάρι...
3η Ημέρα,  πρωινό ξεκίνημα για την παραλία του Μπάλου...
Φτάσιμο στην παραλία του Μπάλου...
4η Ημέρα διαδρομή από Μπάλο - Αντικύθηρα...
5η Ημέρα, διαδρομή από Αντικύθηρα - Κύθηρα

Κύθηρα (Αγία Πελαγία)... Μετά 35 ναυτικά μίλια και 9, 5 ώρες 
ασταμάτητης κωπηλασίας και με ανέμους 7-8 μποφόρ!
  Ημέρα, Κύθηρα - Ελαφόνησος -
κάπου κοντά στο ακρωτήριο Ταίναρο...
  Ημέρα, Κύθηρα - Ελαφόνησος - Μάνη 
κάπου κοντά στο ακρωτήριο Ταίναρο...
7η Ημέρα, ακρωτήριο Ταίναρο - Μεσσηνία 
8η Ημέρα, Φοινικούντα. Βροχερός καιρός
9η Ημέρα, σήμερα επίσημη πρώτη στο Ιόνιο Πέλαγος
10η Ημέρα, Λαγγουβάρδος παραλία - Καϊάφας. 
Πιθανώς μια από τις πιο όμορφες παραλίες
που επισκέφθηκα στο ταξίδι μου...
11η Ημέρα Καϊάφας - κάπου κοντά στην Κυλλήνη.
Έκανα κάποιες αλλαγές στο σχέδιο
12η Ημέρα, Κυλλήνη - Κεφαλονιά. Αυτό είναι 
το τελευταίο μεγάλο πέρασμα του ταξιδιού...
13η Ημέρα, ελπίζω ότι θα είναι η τελευταία... 
Πόρος Κεφαλονιάς – Βαθύ Ιθάκης

Έζησα από κοντά κάποιες από τις στιγμές τις επιστροφής-υποδοχής, κοντά του οι αρχές, οι φίλοι και συμμαθητές αλλά και όλοι οι χρήστες του διαδικτύου που παρακολουθούσαν νοητά και του συμπαραστάθηκαν σε αυτό του το ταξίδι. Ο Γιώργος ευχαρίστησε όλους όσους το στήριξαν και τον υποδέχτηκαν καθ όλη τη διαδρομή, έναν-έναν ξεχωριστά με την σεμνότητα που τον διακρίνει αλλά και μέσα από το πάθος που τον διακατέχει για τη θάλασσα, απλός, διακριτικός, θα προτιμούσε να αράξει αθόρυβα στο λιμάνι της γενέτειράς του, αλλά δεν τα κατάφερε!!

Γράφει ο ίδιος στην προσωπική του ιστοσελίδα «Ευχαριστώ όλους όσους με βοήθησαν και με υποστήριξαν στο ταξίδι μου αυτό. Τις ώρες που είσαι χειμωνιάτικα βρεγμένος, μες το κρύο, σε ένα αντίσκηνο σαν τον κακομοίρη, είναι πραγματικά όμορφο και σου δίνει δύναμη να ξέρεις ότι σε σκέφτονται οι συμπατριώτες σου και όχι μόνο.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους παρευρέθηκαν στην υποδοχή καθώς και σε όσους με υποστήριξαν έστω και με ένα «like», με ένα μήνυμα ή γράφοντας ολόκληρα άρθρα. Επίσης ευχαριστώ στον πρόεδρο της κοινότητας Αντικυθήρων, Ανδρέα Χαρχαλάκη για την φιλοξενία στο νησί, στον Νο.1 οδοντίατρο των Γαργαλιάνων και Καλαμάτας, Τάκη Χωραίτη, για τις προμήθειες και το γεύμα που μου έφερε σε παραλία της Μεσσηνίας και στην ομάδα των Cannibals Kayak House για την φιλοξενία στην Φοινικούντα.




Για την μοναδική υποδοχή να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Ιθάκης Διονύση Στανίτσα και τον Πρόεδρο της πολιτιστικής επιτροπής Πάνο Δόριζα για την απονομή πλακέτας εκ μέρους του Δήμου Ιθάκης, τον Πλωτάρχη Λ.Σ. Δημήτρη Νησιανάκη για την απονομή τιμητικής πλακέτας από το Λιμενικό Σώμα, καθώς και σε όλα τα παιδιά του Λιμεναρχείου Ιθάκης.
Να ευχαριστήσω τον φίλο Σωτήρη Τριτσαρόλη που ήταν σε όλο το ταξίδι stand by για να μου στέλνει δελτία καιρού και να τον ενημερώνω για απόπλου και κατάπλου, τον Μιχάλη Λιβάνη για την παραχώρηση ειδικού εξοπλισμού και την «επιστράτευση» υπερlux σκάφους για την υποδοχή, την Δήμητρα Αρβανίτη (προπονήτρια ιστιοπλοϊκού τμήματος Προόδου) για την υποδοχή με τα ιστιοπλοϊκά του ομίλου και όλους τους μικρούς συναθλητές και τους φίλους Δήμήτρη Μιχαλόπουλο, Σταύρο Κουτσουβέλη Τηλέμαχο Μαρκαντώνη (για τις υπέροχες πλωτές του φωτογραφίες), Τηλέμαχο Γκαβανόζη, Γιάννη Τριτσαρόλη και Παναγώτη Λιβάνη για την πλωτή μοναδική υποδοχή στη Παραλία Φιλιατρό της Ιθάκης με πλούσια οπτικοακουστικά μέσα.

Σταματάω την «πάρλα» με μερικές εναέριες λήψεις του άρχοντα της φωτογραφίας και του video Σταύρου Δελλαπόρτα. Τον ευχαριστώ θερμά για την υπέροχη δουλειά και σύντομα θα συνεργαστούμε για ένα μοναδικό video».




Ένα μεγάλο ευχαριστώ έδωσε στον φίλο και βασιλιά όπως τον αποκαλεί των Ελληνικών sea kayak expeditions Γιώργο Ποταμιάνο για τις πολύτιμες «σπαρτιάτικες» συμβουλές τις οποίες του έδωσε «εάν τις εφάρμοζα θα έφτανα στην Ιθάκη 5 μέρες νωρίτερα. Αλλά κουβάλησα μαζί μου όλο το σπίτι μου». Και φυσικά άφησε για το τέλος να ευχαριστήσει την οικογένεια μου «για την κατανόηση τους και για το ότι με ανέχονται» και εδώ φαίνεται για ακόμη μια φορά το μεγαλείο ψυχής του αθλητή και ανθρώπου και παράλληλα ενός σωστού επαγγελματία μιας και τελευταία χρόνια ο Γιώργος Λίλας διευθύνει το Odyssey Diving and Sea Kayak Club στο Βαθύ της Ιθάκης.

Και προτρέπει όλους έχοντας εμπλουτίσει το αρχείο του με περισσότερες από 1000 φωτογραφίες από τη διαδρομή… «επίσης να πω ότι η Ελλάδα έχει μέρη που εάν δεν τα επισκεφτείς δε πρόκειται να καταλάβεις την ομορφιά τους μόνο από φωτογραφίες, γι’ αυτό ξαμοληθείτε χειμώνα-καλοκαίρι...»
Αυτό ήταν το ταξίδι του Γιώργου Λίλα από τη Σούδα της Κρήτης στην Ιθάκη του Ομήρου και της καρδιάς όλων μας… θα ακολουθήσουν κι άλλα μακρύτερα μα ο προορισμός θα είναι ο ίδιος αφού από ένα οποιοδήποτε ταξίδι ο προορισμός είναι αυτός που μετράει και πολύ περισσότερο όπως λέει και ο ποιητής όταν..
Η Ιθάκη σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξίδι.
Χωρίς αυτήν δεν θάβγαινες στον δρόμο.
Άλλα δεν έχει να σε δώσει πια.
Κι αν πτωχική την βρεις, η Ιθάκη δεν σε γέλασε.
Έτσι σοφός που έγινες, με τόση πείρα,
ήδη θα το κατάλαβες η Ιθάκες τι σημαίνουν.
Συγχαρητήρια να ευχηθούμε από καρδιάς και φυσικά για το επόμενο ταξίδι που θα είναι πιο μακρινό και πάντα συμβολικό… καλό κουράγιο!!

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ
Φωτογραφίες Γιώργος Λίλας, Δημήτρης Μιχαλόπουλος, Αλεξάνδρα Βαρβαρήγου, Σταύρος Δελλαπόρτας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου