Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ




Το συντονιστικό όργανο της Πολιτικής Προστασίας πραγματοποίησε σήμερα για πάνω από δύο ώρες την προγραμματισμένη του συνεδρίαση στην αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας, με θέμα τους σεισμούς. Επικεφαλής του Σ.Ο.Π.Π. ήταν ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θεόδωρος Γαλιατσάτος ενώ μετείχαν ακόμη ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλληνίας, Παναγής Δρακουλόγκωνας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου, Λευτέρης Νιοτόπουλος, ο Δήμαρχος Ιθάκης, Διονύσης Στανίτσας, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Σπύρος Ματιάτος, ο νέος πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, ο διδάκτορας Φυσικής και μέλος της Ομάδας ΒΑΝ, Γιάννης Κοπανάς, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας, Παναγιώτης Φιλίππου, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της ΠΙΝ, Παναγής Ζησιμάτος, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης και Περιφερειακός Σύμβουλος, Σωτήρης Κουρής, ο Προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε., Βαγγέλης Ανδρεάτος, ο Αστυνομικός Διευθυντής, Ανδρέας Αυγέρης, ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Σολδάτος, η Υπολιμενάρχης Κεφαλληνίας και η Αερολιμενάρχης, Μαρία Δούνα, ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου, Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος μαζί με τον Υποδιοικητή, Διονύση Μαρκάτο, ο Πρόεδρος της Εθελοντικής Ομάδας Δασοπροστασίας, Σπύρος Μοσχόπουλος, εκπρόσωπος των Εθελοντών Σαμαρειτών, και οι υπεύθυνοι των τεχνικών υπηρεσιών. Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, o Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θεόδωρος Γαλιατσάτος δήλωσε: “Η σύγκληση του οργάνου είχε σκοπό να εκτιμήσει την ετοιμότητα δράσης των υπηρεσιών που εμπλέκονται στη διαδικασία αντιμετώπισης του σεισμού και με την ευκαιρία δώσαμε τη δυνατότητα μιας διευρυμένης σύνθεσης για να δείξουμε την αντίληψη που διαπερνά την Περιφερειακή Αρχή για τη δημιουργία ενός σχεδίου που θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα του σεισμού πριν και μετά την εκδήλωση του φαινομένου. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης αφορά τόσο τη Ζάκυνθο όσο και τη Λευκάδα και ειδικότερα το Νότιο Ιόνιο και δώσαμε τους βασικούς άξονες των ενεργειών που έχουμε μπροστά μας. Αυτοί είναι:
1) Θέλουμε μια διαδικασία εκπαίδευσης, μαθητών και γενικότερα του πληθυσμού, που θα αναλάβει ο ΟΑΣΠ με τη συνδρομή των δικών μας υπηρεσιών.
2) Η δημιουργία κατάλληλων σχεδίων αντιμετώπισης των σεισμικών φαινομένων και η ενεργοποίηση των υπηρεσιών, όπως είναι το σχέδιο Ξενοκράτης και η επικαιροποίηση τους καθώς και η στελέχωση των υπηρεσιών της Πολιτικής Προστασίας.
3) Το ζήτημα της έρευνας, της επιστημονικής προσέγγισης πριν και μετά τους σεισμούς και ταυτόχρονα ο αναγκαίος εξοπλισμός που θα πρέπει να μοιραστεί σε όλα τα Ιόνια Νησιά.
4) Οι ασκήσεις ετοιμότητας που πρέπει να γίνουν με ένα συντονισμένο τρόπο. Υπάρχει μια πρόταση που αρχικά την υιοθετούμε που είναι μια συγκεκριμένη ημέρα του Νοεμβρίου κάθε χρόνια όπου να γίνεται σε όλα τα Ιόνια Νησιά κάθε χρόνο μια άσκηση ετοιμότητας των υπηρεσιών και των πολιτών για την αντιμετώπιση των φαινομένων του σεισμού. 
Τέλος, ένα ζήτημα είναι και η υποχρέωση τη Πολιτείας να δρα στην περίπτωση των σεισμών στα Νησιά όχι ανάλογα με τις επιλογές της συγκεκριμένης πολιτικής ηγεσίας. Θεωρώ ότι το αποτέλεσμα της συνεδρίασης που επιβεβαιώθηκε από τα στόματα όλων είναι η ετοιμότητα των υπηρεσιών. Υπάρχει μεγάλη εμπειρία που μπορεί να αξιοποιηθεί σε όλα τα επίπεδα και υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο έτσι ώστε οι σεισμοί να είναι μια υπόθεση που έτσι και αλλιώς μας συντροφεύει αλλά θα έχει τις ελάχιστες συνέπειες για την ζωή, την υγεία και την οικονομία των περιοχών μας». Από τη μεριά του, ο Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε: «Έγινε μια πολύ γόνιμη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου Πολιτικής Προστασίας και θεώρησα επιβεβλημένη την παρουσία μου ως πρόεδρος του ΟΑΣΠ. Θεωρήσαμε σκόπιμο να γίνει αυτή η συνεδρίαση επειδή υπάρχουν θέματα που θα πρέπει να συζητηθούν και πρέπει να υπάρχει καλύτερη ενημέρωση. Εγώ τόνισα τη συμβολή του ΟΑΣΠ ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο τα προβλήματα από ένα σεισμό». Παράλληλα, ο κ. Λέκκας εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την έξαρση των σεισμικών φαινομένων στην Κεφαλονιά αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι σωστά να συγχέονται καθώς πρόκειται για περιοχές που δεν επικοινωνούν γεωλογικά μεταξύ τους. Θεωρώ ότι μπαίνουμε σε ένα καλό δρόμο που χρειάζεται μεν προσοχή αλλά σταδιακά μειώνονται οι πιθανότητες να έχουμε έναν σεισμό και περισσότερο έναν καταστρεπτικό σεισμό».
Ρεπορτάζ Μιχάλης Ανδρεαδάκης
http://efimeridakefalonia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου